galériával

2021.06.12. 12:43

Cabernet franc lett a megyei lovagi szék zászlósbora

A Szent Vince Borrend Békés Megyei Lovagi Széke immáron 18. alkalommal választotta ki zsűrizéssel a zászlósborát. A rendezvényt pénteken este a gyulai Százéves Cukrászdában tartották, 13 borlovag bírálta a nedűket.

Ny. L.

20210611 Gyula Szent Vince Borlovagrend éves borzsűrizését tartják Fotó: Imre György Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Lukács Sándor, a borrend nagymestere, a Békés megyei lovagi szék elnöke kiemelte, összesen 56 nedűt minősítettek, ezekből 30 volt vörös-, 19 fehér-, 7 pedig rozébor. A Csongrádi Borvidékről érkezett be a legtöbb nevezés, de az ország számos helyéről küldtek be mintákat.

A zászlósbor a kritériumoknak megfelelve – például, hogy 500 palackkal tudjon biztosítani a termelő – és a pontszámok alapján Kvassay Levente (Villány) 2019-es évjáratú cabernet franc vörösbora lett. Szintén az ő 2019-es Syrah nedűje nyert a vörösborok között. A legjobb fehérbornak Koczor Kálmán balatonfüredi borász 2017-es furmintját találták a bírálók. Koczor Kálmán a Magyar Borrendek Országos Szövetségének az elnöke is. A rozék között Bodor Martin (Csongrád) 2020-as kékfrankos rozéja győzött. A díjátadó ünnepséget július 16-án tartják majd a pósteleki Mókus Csárdában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában