egészségfejlesztés

2021.06.25. 15:46

Baba-mama klubot, sportnapot terveznek Sarkadon

Kidolgozták a sarkadi járás közösségi egészségtervének első változatát, amellyel a 18 év alattiak egészségfejlesztését segítenék elő – erről volt szó azon az értekezleten, amit a kistérségi járóbeteg-szakellátó központban, az egészségfejlesztési irodában tartottak pénteken.

L. B.

Dr. Kovács József és Debreczeni Lajos az értekezlet előtt. Fotó: L. P.

Debreczeni Lajos intézményvezető elmondta, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) elindított egy programot, hogy közösségi egészségterveket készítsenek a gyerekekre, fiatalokra vonatkozóan, viszont a szereplők összefogásával és együttműködésével, hogy ne elszigetelt módon dolgozzanak ki projekteket. Aztán a WHO és a szaktárca összeállított egy hazai mintaprogramot, és a tavaly év végén kiválasztott hat járás közé bekerült a sarkadi is.

Dr. Kovács József és Debreczeni Lajos az értekezlet előtt /Fotó: L. P./

Hozzátette: a megbeszélések, kérdőívezések eredményeként elkészült a sarkadi járás közösségi egészségtervének első változata, egy több mint százoldalas dokumentum. 26 pontban foglalták össze, hogy milyen programokat lenne érdemes indítani – például baba-mama klubot az újszülöttek és kisgyermekek, sportnapot a fiatalok érdekében -, és kiszámolták ennek költségeit is. A hat járás tervét összesítik és elküldik az egészségügyért felelős államtitkárságnak, hogy akár a hazai, akár az európai uniós egészségpolitika tervezésénél figyelembe vehessék.

Tíz éve nyitotta meg kapuit a kistérségi járóbeteg-szakellátó központ Sarkadon, amely a páciensek ellátása mellett fontos feladatokat lát el az egészségfejlesztés, az egészségre nevelés területén is azért, hogy a járásban élők minél tájékozottabbak legyenek – mondta dr. Kovács József országgyűlési képviselő. Kiemelte, a járvány is rávilágított arra, hogy a népegészségügy milyen fontos. Aláhúzta, a 18 év alatti gyerekek, fiatalok egészségügyi felvilágosítása is rendkívül lényeges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában