szakmai kirándulás

2021.06.11. 20:07

A Rábaközben jártak a csabai díszítőművészek

Rábaközi szakmai kiránduláson járt a Békéscsabai Népi Díszítőművész Szakkör – adta hírül pénteken a Csabagyöngye Kulturális Központ.

V. E.

Megtudtuk, a 2020. évi munkájáért Stark Emlékérmet kapott Békéscsabai Népi Díszítőművész Szakkör vezetője, Baráth Éva június első hétvégéjén járt tanulmányúton csapatával. A szakkör 11 tagja a Csabagyöngye Kulturális Központ Csoóri Sándor Alap által támogatott pályázata segítségével a Rábaköz motívumkincsével ismerkedhetett meg.

Szakmai programjuk első napján Bogyoszlóra látogattak, ahol a Szabadtéri Néprajzi Múzeumot és a rábaközi fafaragók munkáiból összeállított gyűjteményt tekintették meg. Innen Hövejre mentek tovább, ahol a helyi csipkecsodákkal ismerkedtek, végül a felújítás alatt álló kapuvári Rábaközi Múzeum néprajzi gyűjteményét is megnézték.

Beküldött fotók

A második nap Sopron megismerésével telt, majd ellátogattak a fertődi Esterházy-kastélyba, ahol a kastélykertben található rózsakertben inspirálódtak. A harmadik napon pedig a rábaközi népviseletet és annak motívumkincseit ismerhették meg, illetve sajátíthatták el egy gyakorlati hímzésoktatás keretében. Végül elárulták, a tanulmányúton látottak és hallottak alapján terveznek elkészíteni a közeljövőben két szoknyát a Hudák Család Kéziszövő műhelyében Hudák Marianna és Hudákné Julika segítségével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában