Koronavírus Békésben

2021.05.11. 06:57

Védettségi kártyával szabad a látogatás a csabai idősek otthonaiban

Jórészt visszatért az élet a régi kerékvágásba az idősotthonokban, hiszen a védettségi igazolvánnyal rendelkezők és a velük lévő kiskorúak meglátogathatják az intézményben lakó szeretteiket, hozzátartozóikat. Békéscsabán az Ady Endre utcai és az Életfa idősek otthonában a lakók szinte mindegyike, a szakemberek esetében pedig a többség kérte a koronavírus elleni védőoltást.

Nagy Szilvia

20210505 Békéscsaba Az idősotthonokban elrendelt kijárási tilalmat és látogatási korlátozást egyedi szabályozás mellett visszavonták. Képen: Bátori Zsuzsanna, az Ady Endre utcai idősek otthona igazgatója Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre György

Egyedi szabályozás betartása mellett visszavonta a Nemzeti Népegészségügyi Központ a bentlakásos szolgáltatást nyújtó szociális intézményekben, így az idősotthonokban is a látogatási és intézményelhagyási tilalmat – emlékeztetett Szarvas Péter polgármester.

A központ határozata szerint azok, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal, valamint a velük lévő 18 év alattiak meglátogathatják az intézményben lakókat. Az érkezők a belépés előtt kötelesek felmutatni a védettséget igazoló kártyát és a személyi igazolványt. Azok is találkozhatnak szeretteikkel, akiknek nincs védettségi igazolványuk, viszont nekik továbbra is egy plexifallal elválasztott helyiségben van erre lehetőségük.

El is lehet hagyni az intézményeket

A városvezető hozzáfűzte: azok a lakók, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal, korlátozás nélkül elhagyhatják az intézményt. Azok az ellátottak is elmehetnek, akiknek nincs ilyen kártyájuk, viszont, ha több mint 72 órát, azaz három napot maradnak távol, a visszatérésük előtt negatív koronavírus-gyorstesztet kell produkálniuk. A tesztet az intézményben végzik el, azt viszont a lakónak kell beszereznie.

A polgármester hangsúlyozta: a látogatóknak továbbra is kötelező maszkot viselniük, használniuk a kézfertőtlenítőt, valamint tartani a másfél méteres védőtávolságot. Csomagot továbbra is juttathatnak be a lakóknak a hozzátartozók, ebben nincs változás.

Bátori Zsuzsanna mutatta, hogy a bejáratnál kifüggesztették a legfontosabb tudnivalókat /Fotó: Imre György/

Anyák napján sokan felkeresték szeretteiket

Kérdésünkre elmondta: a hozzátartozók a központ határozata előtt is rendszeresen találkoztak az idősotthonokban élő szeretteikkel. Mivel a bejelentés és a határozat szinte egybeesett anyák napjával, a korábbiakhoz képest is sokkal többen éltek a lehetőséggel, felkeresték az intézményekben élőket.

Az Ady Endre utcai idősek otthonában az ellátottak szinte mindegyike, az Életfában pedig a lakók 95 százaléka kérte és vette fel a koronavírus elleni védőoltást. Előbbiben a szakemberek 70 százaléka, utóbbiban pedig a munkatársak 60 százaléka élt a lehetőséggel.

Elektromos ágyakat vásároltak

Bátori Zsuzsanna, a Békéscsabai Kistérségi Egyesített Szociális Központ igazgatója mutatta az Ady Endre utcai idősek otthonánál, hogy kifüggesztették a bejáratnál a tudnivalókat, amelyek alapján látogatható az intézmény. Azt kérték: a hozzátartozók lehetőleg 8.30 és 16 óra között jöjjenek szeretteikhez.

Beszámolt hírportálunknak arról is, hogy folyamatosak a fejlesztések, nemrég további elektromos ágyakat szereztek be, így immár csaknem 80-al rendelkeznek a 129 férőhelyes intézményben. A speciális ágyak a szobán belül bárhol elhelyezhetők, kényelmesek, a fej- és a lábrésznél is emelhetők, a magasságuk szintén állítható – mindez nagy segítséget jelent a betegek ápolásánál.

Végre önfeledtebben élvezhették egymás társaságát

Egy békéscsabai férfi, akinek édesanyja három éve él a békéscsabai Életfa otthonban, elárulta, nagyon felemelő érzés volt végre idős édesanyjával elköltenie a legutóbbi hétvégi ebédet. Régóta vártak az alkalomra, hogy önfeledten élvezhessék egymás társaságát. Hozzátette, ahogy a szabályok engedték, a járvány alatt is folyamatosan tartották egymással a kapcsolatot, de ez a mostani szabadság már nagyon hiányzott mindkettőjüknek. Az édesanya védettsége már kialakult, hiszen hetekkel túl van a koronavírus elleni védőoltásokon, fiát pedig találkozásukkor csupán pár nap választotta el a második vakcina felvételétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában