BÉKÉS MEGYE

2021.05.08. 13:59

Öröm a jó idő, de ezzel megjelentek a kártevők is

Hankó János, a Békéscsabai Stark Adolf Kertbarát Kör elnökével beszélgettünk a tavaszi kerti munkálatokról és a kártevők irtásáról.

Ny. L.

20210503 Békéscsaba Hankó János kertész egynyári virágokkal. Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre György

A májusi kerti tennivalókhoz Hankó János, a Békéscsabai Stark Adolf Kertbarát Kör elnöke adott hasznos tanácsokat. Elmondta, a régen várt jó idő megérkezése örömteli, ugyanakkor a melegben megjelentek a gombák, a kártevők is. Azt azért megjegyezte, hogy az eddigi hűvösebb idő a moníliának kedvezett, hiszen ez a gombabetegség kifejezetten a hűvös, csapadékos időt kedveli.

Hankó Jánosnál is pompáznak a tavaszi növények /Fotó: Imre György/

– A permetezésnél figyeljünk oda, hiszen a réztartalmú szerek a melegben már perzselést okozhatnak, főleg a csonthéjasoknál – hangsúlyozta az elnök. – A rovarölő szereket egy menetben, egyszerre is kijuttathatjuk a gombaölőkkel, így komplexen védekezhetünk. A díszkertekben is figyeljünk a növényekre, mert elsősorban a levéltetvek jelentek meg.

Hankó János kiemelte, a gyep foltjait vessük felül, adjunk tápanyagot a fűnek. Arra legyünk tekintettel, hogy ha műtrágyát szórunk ki, utána feltétlenül öntözzünk be, mert így elkerüljük az égést, amit a műtrágya okozhat. A szelektív gyomirtást is el tudjuk most végezni, ezáltal a fű gyommentessé válik. A konyhakertbe vethetjük a magokat, amik még nem kerültek földbe.

– A hőmérséklet és főleg a talaj melegedésével kezdhetjük a palánták kiültetését is, hiszen eddig a hideg idő és talajhőmérséklet ezt nem tette lehetővé. Senki semmivel nincs elkésve a konyhakertben. A fagyok elmúltával már megvehetjük az egynyári virágokat, de figyeljünk a minőségre, illetve arra, hogy a megfelelő helyre rakjuk őket. A félárnyékot kedvelőket ne a napra, és igaz ez fordítva is. Törekedjünk arra, hogy minden növényt olyan helyről szerezzünk be, ahol a megfelelő szakmai útmutatást megkapjuk a gondozásukkal és az igényeikkel kapcsolatosan. Még annyit, hogy a jó időben a növények vízigénye megnő, erre figyelni kell!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában