galériával

2021.05.29. 18:39

Görbült a bot a békési Puskaporos-tónál

Megtartották a négy Békés megyei települést érintő Lurkó kupa horgászverseny első fordulóját szombaton Békésen, a közelmúltban megszépült Puskaporos-tónál. A versenyen harmincnégy gyermek és fiatal vett részt.

P. G.

smart

A résztvevők szinte teljesen megtöltötték a tópartot, és rögtön észrevehető volt az is, hogy kifejezetten sok fiatal lány kapcsolódott be a megmérettetésbe. Elsőként a Békésen élő Beinschrodt Attilával, 10 éves kislányával Blankával és a fiatal hölgy unokatestvérével, a vele egyidős, mezőberényi Bereczki Norinával beszélgettünk.

Mint megtudtuk, Blanka egészen ifjú kora ellenére már hét éve horgászik. Ahogy elárulta, elsősorban az élmények, a környezet miatt választotta ezt a hobbit.

Dánfoki szivornyán már fogott 6,8 kilós pontyot, a Puskaporoson pedig egy 3,2 kilós ponty partra emelésére is büszke lehet számos remek versenyeredménye mellett.

A hétvége első napján a légnyomás, az időjárás változása kissé rányomta a bélyegét a fogásokra. A felhozatal pedig ennek megfelelően nagyon vegyesen alakult a két fiatal hölgy esetében is. Norina kisebb pontyot, kárászt és snecit, vagyis szélhajtó küszt fogott, míg Blanka vörösszárnyú keszeget, bodorkát, kárászt és szélhajtó küszt fogott délelőtti látogatásunk idején.

A megszépült tavat sokan látogatták meg /Fotó: BMH/

Jó néhány méterrel távolabb az ugyancsak békési, 15 éves Szerencsi Norbert elmondta, szeret horgászni, bár nem elsősorban a versenyek vonzzák, de a kupán, ahogy tavaly, idén is szívesen vett részt.

– Máskor is néha kijövök a Puskaporosra pontyozni, bár a legnagyobb fogásom a Köröshöz kapcsolódik – tette hozzá a fiatalember.

Balog Zoltán, a Békési Horgász Egyesület elnöke hírportálunknak elmondta, összesen 34 gyermek vett részt a versenyen, de természetesen felnőtt kísérők is jelen voltak. Tizenheten közülük a gyermekek, tizenegyen az ifjúságiak, hatan az ifi versenyzők között indultak. Balog Zoltán kiemelte, a Lurkó kupa négy fordulóból áll, Békés mellett Köröstarcsa, Mezőberény és Sarkad ad majd otthont egy-egy kihívásnak a következő hónapokban, júliusban, augusztusban és szeptemberben. Minden egyes fordulót díjaznak, és aki legalább három versenyen rajthoz áll, az összetettben is részt vesz. Ennek megfelelően Békésen is megmérették magukat berényi, tarcsai és sarkadi fiatalok is.

Kolozsi Tamás, a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége (KHESZ) versenybizottságának elnöke – aki a Sporthorgászok Mezőberényi Egyesületét is képviselte – elmondta, nagyon fontosnak tartják a fiatalok számára szervezett versenyeket is.

– Az ilyen programok természetesen szolgálják a horgászat népszerűsítését – fogalmazott a szakember.

– Emellett nagyon lényeges, hogy a fiatalabb korosztály megszeresse a természetet, felfedezze, hogy mennyi élményt kínál számukra. Munkánk során kiemelt figyelmet fordítunk a környezetvédelemre, a horgászhelyek tisztán tartására, arra, hogy senki ne hagyjon szemetet maguk után.

Kolozsi Tamás hangsúlyozta, a gyerekek megszokják a halak tiszteletét is.

– Gyakran már a srácok mondják a szülőknek, hogy engedjék vissza a halakat – tette hozzá a versenybizottsági elnök.

Kapcsolódó cikkünk:

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/nyugalmat-sugaroz-a-megujulo-puskaporos-to-3946189/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában