A gyűjtemények városa

2021.05.07. 17:25

A tájházakat ünnepelnék, bemutatnák kincseiket a tótkomlósiak

A Szent György napjához legközelebb eső szombaton rendezi meg minden évben a Magyarországi Tájházak Szövetsége a Magyarországi Tájházak Napját 2013 óta. Ilyenkor kínálnak lehetőséget az egykori falusi, tanyasi életmód megismerésére, a hajdani tavaszi szokások fölelevenítésére. Idén ez is másként alakul. A járvány egyelőre gátat szab az összejöveteleknek, programoknak. Tótkomlóson, a szlovák tájházban néhány dolgozó szorgoskodott a napokban.

Csete Ilona

Betértünk Magyarország első szlovák tájházába, és Baginé Szincsok Ilona művelődésszervező munkatárssal megemlékeztünk e jeles, de 2021-ben rendhagyó napról. A Magyarországi Tájházak Szövetsége hagyományteremtő szándékkal hívta életre országos rendezvénysorozatát, a tájházak napját sok évvel ezelőtt, s akik ehhez kapcsolódnak, fontosnak tartják éltetni szűkebb és tágabb környezetük hagyományait, kulturális értékeit.

– Idei felhívásában a Táj­házszövetség jelezte, hogy 2021-ben rendhagyó módon, Szent Iván éjjelét, vagyis a június 23-áról 24-ére virradó éjszakát követő hétvégére hirdeti meg a napot, az ilyenkor szokásos nyár középi tűzgyújtással, egyben a megtisztulást és az újjászületést jelképezve. Mi is nagyon várjuk már, hiszen van mit megmutatnunk a látogatóknak.

A ház 1886-ban épült. Berendezési tárgyai főként ezt a korszakot tükrözik a betérő látogatók számára /A szerző felvétele/

– Nem csoda, hogy a gyűjtemények városaként is emlegetik Tótkomlóst. Hiszen itt van gazdag gyűjteményével a szlovák tájházunk, a Szép utcai szlovák emlékház, a Koppány-gyűjtemény, az evangélikus egyház tulajdonában lévő mesterségek háza, valamint a tanyamúzeum. Számos, helyi gyűjtő is büszkélkedhet az általa méltó módon megőrzött kincsekkel – sorolta értékeiket a szakember. Hozzátette, a Város Napja rendezvénysorozatra is úgy készültek, hogy ezt a jeles napot is megünnepeljék, a népviselet napjával együtt. De most ez is elmaradt.

Ottjártunkkor a szlovák tájházban végeztek javításokat, karbantartást a szakemberek. A tavaszi nagytakarítással felkészülnek a látogatók fogadására. Ha kinyithatnak, szeretnék ráirányítani a figyelmet a paraszti világ értékeire, és mindarra, ami a hagyományos tudásból ma is hasznosítható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában