Koronavírus Békésben

2021.04.12. 19:58

Üvegfalon keresztül tartják a kapcsolatot a Békés megyei idősotthonokban

A legtöbb Békés megyei idősek otthonában szigorú szabályok mellett látogathatják szeretteiket a hozzátartozók. Az érkezőket és az ellátottakat plexi- vagy üvegfallal különítik el egymástól.

Hírlap-összeállítás

20210408 Szarvas Idősek otthonában megszervezett látogatás biztonságosan Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának szabályozása szerint zajlik a látogatás a gyulai idősek otthonaiban is.

Mindhárom helyen látogatószobákat alakítottak ki, ahol egy plexifallal hermetikusan elválasztva, hangosítóberendezés segítségével beszélgethetnek egymással a hozzátartozók, az érkezők és az ellátottak – tudtuk meg Kiss Szabolcstól, a Gyulai Kistérség Egységes Szociális és Gyermekjóléti Intézménye intézményvezetőjétől. A látogatást megelőzően minden érkezőnek nyilatkoznia szükséges, hogy ismeri a koronavírus-fertőzés tüneteit, jelenleg nem beteg, és az elmúlt 14 napban nem találkozott Covid-19 igazolt fertőzött személlyel.

A fekvőbetegek esetében be lehet engedni a hozzátartozókat a szobákba,

de ahhoz a látogatóknak fertőtlenítik a kezüket, ellenőrzik a testhőmérsékletüket, majd védőruházatot, hajhálót, lábzsákot, maszkot és szemüveget kell magukra venniük. A szobában más ellátott nem tartózkodhat, így a szobatársat a látogatás ideje alatt másutt helyezik el. A vendég a folyosón sem találkozhat senkivel, útját is pontosan megtervezik.

Tímár Lászlóné Györgyi, a szarvasi intézmény dolgozója kifüggeszti a kiírást, miszerint éppen látogatás zajlik /Fotó: Imre György/

A látogatások belső szabályozása szerint a hozzátartozóknak két munkanappal a tervezett érkezésük előtt jelezniük kell a szándékukat.

Mindenki fél órát tölthet szerettével.

A látogatáskor az idősek otthonai csomagot is átvesznek, de azt fertőtlenítik és elővigyázatosságból 24 óráig „karanténba” helyezik. Az érkezőnek éppen ezért nyilatkoznia kell, hogy a csomag romlandó, hűtést igénylő élelmiszert nem tartalmaz. Természetesen az internetes és telefonos kapcsolattartás is lehetséges.

A Mezőberényi Református Szeretetotthonban még de­cember elején látogatói konténert alakítottak ki, hogy annak segítségével biztosítsák a személyes kapcsolattartás lehetőségét a lakók és a hozzátartozók között, akiket a védekezés jegyében üvegfal választ el egymástól a találkozási ponton. Egymást a fal két oldalára telepített mikrofonok segítségével hallhatják – erősítette meg Horváth Sándor intézményvezető.

A hozzátartozókat előzetes bejelentkezés alapján fogadják, a súlyos állapotú fekvőbetegek esetében a védőruha felvételével bemehetnek a látogatók a szobákba.

A szakember kiemelte, nagyon sokan látogatják szeretteiket. Mint hozzátette, az internetes és telefonos kapcsolattartás lehetőségét is biztosítják az idősek otthonaiban.

A Szarvasi Ótemplomi Szeretetszolgálat vezetője, Lázár Zsolt evangélikus esperes elmondta, két kisebb otthonukban továbbra sincs látogatás, mert az egyikben nem tudják megoldani az elkülönítést, a másikban pedig jelen van a koronavírus-fertőzés.

A legnagyobb (Rákóczi utcai) intézményükben azonban már látogathatják lakóikat a hozzátartozók. Egy elkülönített helyiségbe megy be a látogató, ahol egy üvegfelületen keresztül láthatja szerettét, miközben telefonon beszélgethetnek egymással. Ezt már nagyon várták a felek, és sokan ki is használják. A lakóknál való időzés azonban korlátozott, hiszen a magas igényszámok miatt lényegében beosztást kell csinálni azért, hogy mindenki lehetőséget kaphasson hozzátartozóinak fogadására.

Elfogadják a szigorú intézkedéseket az orosházi idősek

Orosháza Város Önkormányzat Egységes Szociális Központ Ezüst Fenyő és Platán Idősek Otthonaiban majd hét hónapja van a látogatás korlátozva, illetve teljes kijárási és látogatási tilalom elrendelve.

– Karácsonykor két hétig fogadtunk látogatókat meghatározott szabályok mellett. A hozzátartozók és az idősek számára is nagyon nehéz volt az ünnepek megélése, hiszen a hagyományos családi összejövetelek, látogatások helyett csak a telefonon, videóhívásokon keresztüli kapcsolattartásra nyílt lehetőség. A megbetegedéstől való félelem, a kapcsolatok és a hagyományos közösségi programok nélkülözése miatt az idősek érdeklődési köre beszűkült – mesélte Bogárné Kiss Ildikó. Az igazgató elmondta, az intézménybe látogatók csak súlyos állapotú, végstádiumban lévő ellátotthoz mehetnek be, a szigorú óvintézkedések betartása mellett. – A negatívumok ellenére a szigorú intézkedéseket nagyon sok idős elfogadja, és egyetért ezzel. Úgy gondolják, hogy csak abban az esetben nyissa meg kapuit az intézmény, amennyiben azt a vírushelyzet enyhülése lehetővé teszi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában