békés megye

2021.04.06. 11:14

Segítenek az utolsó csikk elnyomásában

Folyamatosan egyre többe kerül a cigaretta, ma már csaknem kétezer forintot is elkérnek egy dobozért. A megyénkben megkérdezett dohányboltosok és gyógyszerészek szerint nem az áron, sokkal inkább fejben dől el a leszokás. A trafikokban elektromos cigik, a patikákban rágógumik, tabletták és spray-k egyaránt rendelkezésre állnak azok számára, akik úgy döntenek, hogy abbahagyják a dohányzást.

Nyemcsok László

20210328 Békéscsaba Dohányzás elleni készítmények. Képen dr Hégely Bernadett gyógyszerész Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik Ádám

Drasztikus árnövekedés jellemzi a dohánytermékek piacát. Az áremelkedés oka, hogy hazánknak is teljesítenie kell az Európai Unió dohányadó-irányelve szerinti minimumelvárást, ami a jövedékiadó-emelkedéseket magyarázza. Megkérdeztünk dohányzókat, miként illesztik be a cigaretta drágulását havi rezsijükbe. Többen azt felelték, nehezen nyögik ki a pluszköltséget, hiszen egyes termékek ára az elmúlt fél évben csaknem háromszáz forinttal lett több. Ugyanakkor annyira függők, hogy inkább másról mondanak le.

Többen úgy vélekedtek, a cigaretta árának emelkedése egyfajta ösztönzés lehet a leszokásra, de nem a legjobb módja annak. A válaszadók között volt olyan, aki úgy fogalmazott, ennyi pénzt másra is elkölt, ez még semmiség, egy csokoládé vagy egy péksütemény ára.

– Évek óta ugyanazt a márkát választom, jelenleg 1800 forintért vásárolok egy doboz cigarettát, pedig tavaly télen ugyanez még 1600 forint volt – mondta hírportálunknak egy dohányos.

– Súlyosan érint, hogy ilyen rövid idő alatt ilyen sokat emeltek az árakon. Ettől függetlenül a szokásos mennyiségben veszem meg, inkább máson spórolok. Korábban energiaitalt fogyasztottam, most kávét iszom, ezzel takarékoskodok.

Dr. Hégely Bernadett elmondta, a dohányzásról való leszokáshoz tanácsos valamilyen nikotinpótló terméket alkalmazni /Fotó: Bencsik Ádám/

Kis-Kondacs Réka békéscsabai fodrászmester elmondta, 2007-ben tette le a kávéval együtt a cigit. Tanulmányokra, tanfolyamokra költötte inkább a pénzt. Nem bánta meg, sokkal jobban érzi magát a bőrében. Akinek csak teheti, ezt javasolja.

– Sokan, sokféleképpen élik meg a dohánytermékek drágulását – hangsúlyozta Kátai Gyuláné Berti, a békéscsabai Trafik Corner tulajdonosa. – Mi a vásárlókért vagyunk, tehát a legnagyobb választékot nyújtjuk. Sokan vannak, akik vágott dohányt vásárolnak. Azt mondják, ezzel a lehetőséggel két-három doboznyi termék árából akár öt-hat doboznyi cigarettát töltenek meg. Ez egyfajta elfoglaltságot, felkészülést is jelent a dohányzásra. Van egy kör, mely az elektromos cigi mellett döntött, mert úgy vélik, ez kevésbé káros az egészségükre.

Kátai Gyuláné kiemelte, az Elefánt helyén kialakított trafikban kávécentert is ­létesítettek, de mire ezt ki­nyitották, lényegében be is kellett zárniuk. Jobban mondva, csak elvitelre szolgálnak ki kávét.

– Békéscsabán és a megyében is az egyedüli, 0-24 óráig nyitva tartó nonstop dohánybolt vagyunk, vagyis lennénk – hangsúlyozta a tulajdonos. – A kijárási korlátozás miatt csak reggel öttől este hétig lehetünk nyitva, és emiatt a szokottnál 30–40 százalékra esett vissza a forgalmunk.

Almára cserélni a cigarettát

Abbahagyom a dohányzást. Sokaknak ismerősen cseng a fogadkozás: – Érdemes megfontolni, milyen előnyökkel járna, ha már nem dohányozna. Nincs többé kellemetlen szájszag, füstszagú ruhák, telefüstölt lakás, az ételek íze jobban élvezhető, kevesebb köhögés. Mindig tartsa szem előtt ezeket az előnyöket! – találtuk egy megyénkbeli, dohányzásról leszoktató vállalkozás ismertetőjében. A mottójuk: „Nem lemondani, hanem helyettesíteni!” Indulásként a reggeli cigit cseréljük egy almára! A stresszes szituációban elszívott cigaretta helyett tartsunk inkább pihenőt, vagy mozogjunk öt percet.

Dr. Hégely Bernadett, a csabai Isteni Gondviselés Gyógyszertárának gyógyszerésze elmondta, mivel a dohányzásról való leszokás idején sokaknál fokozódik az idegesség és az álmatlanság, tanácsos valamilyen nikotinpótló terméket alkalmazni. Ezzel az elvonási tünetek és a cigaretta utáni vágy csökkenthető. Erre a célra megfelel a nikotinos rágó, tapasz vagy orrspray.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában