Koronavírus Békésben

2021.04.15. 06:57

Hétfőn Békésben is visszaülnek az iskolapadba az alsósok

Bár vágynak vissza az intézményekbe, a jelenlegi járványhelyzet, az érettségi biztonsága, a pedagógusok védettsége miatt inkább örülnek az igazgatók, hogy április 19-ről május 10-ére halasztották az általános iskolákban a felső tagozat, valamint a középiskolák nyitását.

Hírlap-összeállítás

20210413 Békéscsaba Üzenőfalat alakítottak ki a Belvárosi iskolában. A képen Schäfer Ilona laboráns. Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

Kuckót alakítottak ki és különleges üzenőfalat helyeztek el a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnáziumban a pedagógusok. Az intézmény vezetője, dr. Malatyinszki Anita elmondta, az első emeleten, az igazgatói iroda előtti részen volt egy kis sarok, ahová mindig szívesen leültek a gyerekek a szünetekben. Innen jött az ötlet, hogy kialakíthatnának egy pihenősarkot a diákoknak, amit visszatérésük után társalgóként is használhatnak.

– Pár négyzetméteren táblafestékkel lefestettük a falat, színes puffokat helyeztünk ki, néhány osztályfőnök pedig krétafilccel üzent a még digitális tanrendben tanuló diákjainak és a nem mindennapi helyzetben lévő, több fronton helyt álló szülőknek – sorolta a terv valóra váltásának részleteit. Az iskola pedagógusai a meglepetéssel kitartásra buzdítanak és a sorokból –„büszkék vagyunk rátok, vigyázzatok magatokra, kedves szülők, köszönjük” – átszűrődik, mennyire várják már a járvány lecsengését és a személyes találkozást, a viszontlátás örömét.

Az alsósok mennek vissza elsőként

A Belvár alsó tagozatos tanulói április 19-én, a többiek pedig május 10-én térnek vissza. Az igazgató elmondta, a május 10-ére halasztott felső tagozatos és középiskolai nyitás kapcsán egyik szeme sír, másik nevet, hiszen a legfontosabb, hogy mindenki biztonságban érezhesse magát, ugyanakkor látják a gyerekeken, mennyire vágynak vissza a közösségi létbe.

Csala Zsuzsanna pedagógiai asszisztens mutatta a hőmérőt, amivel mérik majd a gyerekek testhőmérsékletét /Fotók: Imre György/

– A döntést összességében helyesnek érzem, mert a járvány még dúl, a szülőkben is kettős érzések mutatkoznak – emelte ki dr. Malatyinszki Anita. Hozzátette, azt is érzik, mennyire megviseli a gyerekeket a személyes kontaktus hiánya. A gimnazisták no­vember óta digitális tanrendben haladnak a tananyaggal, ők már nagyon szeretnének visszaülni az iskolapadba.

Az igazgató szerint az érettségiző 12. évfolyamosoknak nem lett volna érdemes visszatérniük két hétre az esetleges fertőzés miatt. Az érettségi kapcsán aláhúzta,

ugyanúgy készülnek a vizsgákra, mint tavaly, a szóbelik elmaradása a szervezésben nem jelent semmilyen problémát.

Néhány diáknak lesz nehezebb dolga, főként, akiknek a szóbeli kifejezőkészsége a jobb.

– Így egyáltalán nem kerül veszélybe az érettségi – hangsúlyozta Szabó László, a Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium igazgatója azzal kapcsolatban, hogy a középiskolák a jelenlegi tervek szerint május 10-én nyitnak. Emlékeztetett: korábban arról volt szó, hogy április 19-én térnek vissza az online-ról a hagyományos munkarendre, és voltak, akik aggódtak, hogy mi lesz, ha a végzősök véletlenül hazaviszik a koronavírust, megbetegszenek és nem tudnak vizsgázni.

A takarításra, fertőtlenítésre is ügyelnek, ezen dolgozott Bogdánné Halász Ágnes a Belvárosi iskolában

Hozzátette: azért is jobb, hogy április 19-e helyett május 10-én nyitnak a középiskolák, mert így a pedagógusok oltását követően a megfelelő védettség kialakulására is több idő jut. Elmondta: a végzősök is megnyugodtak, hiszen tisztázódott, hogy bizonyos kivételektől eltekintve nem lesz szóbeli, csak írásbeli érettségi. Az intézmény megkapta az eljárásrendet, például

egy teremben legfeljebb tíz diák foglalhat helyet, a gyerekeknek nem lesz kötelező, csak ajánlott a maszk.

– Mindenki várja a személyes találkozásokat, azonban fontos az is, hogy mindenki kellő biztonságban érezze magát, meg kell találni a finom egyensúlyt a kérdésben – folytatta Szabó László. Az igazgató elmondta, amit ki lehet hozni az online oktatásból, azt ki is hozzák, amiért köszönet jár a tanároknak, a tanulóknak és a szülőknek egyaránt. Sok tapasztalatot szereztek az elmúlt időszakban, azok alapján észszerűsítették, a való élethez igazították azt, amiben esetleg kellett változtatni.

A végzősök nem mennek vissza, így a többi diákot csoportokra tudják szedni

A Békéscsabai Szakképzési Centrumban kedvezően fogadták a május 10-ei nyitás hírét. Mucsi Balázs főigazgató szerint valóban jobb otthon, online oktatásban eltölteni az április 19-e, valamint az érettségi és a szakmai vizsgák közötti pár hetet. A májusi vizsgákról elmondta: tavaly után immár van tapasztalatuk, tudják, hogyan kell egészen kis csoportban, több kolléga bevonásával, jól elkülönített és fertőtlenített helyiségekben megszervezni azokat. A szakmai vizsgák gyakorlati része kapcsán több verzióra készülnek, és a központi kérés alapján tartják meg azokat.

Mucsi Balázs főigazgató

A bő egy hónapnyi, az online után hagyományos munkarendben zajló oktatás mindenki számára hasznos lehet, érdemes tehát erre a néhány hétre is kinyitni – folytatta Mucsi Balázs főigazgató. Mivel a végzősök már nem mennek be, május 10-étől a BSZC tagintézményeiben 25–30 százalékkal kevesebb diák tartózkodik a tanév végéig, így a diákokat alaposan el lehet majd egymástól szeparálni, csoportokra lehet őket bontani. Hangsúlyozta: megfelelőek a körülmények, egy független felmérés azt állapította meg, hogy a tisztaság terén a patikákkal vetekszik a BSZC.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában