békés megye

2021.04.09. 07:01

A szülői minta egy életen át hat a gyermekre

A szülői minta egy életen át hat a gyermekre címmel tartott előadást Szicsek Margit főiskolai ­docens, tanácsadó szakpszichológus a napokban. Az Egyensúly AE Egyesület által szervezett online eseményre több mint félszázan voltak kíváncsiak.

V. N.

– Nagyon fontos kérdés, különösen a vírushelyzetben, hogy milyen testi és lelkiállapotban vannak a munkavállalók, illetve a munkáltatók, hiszen a mentális állapot kihat a teljesítményre. Jelenleg nagyon sokan dolgoznak otthon, túlterhelve a családi életet, növelve a konfliktushelyzetet. Ezért úgy gondoltuk, támogatást jelenthet ebben a helyzetben az elismert szakember előadása, aki ezúttal a családi kapcsolatok mélységeit igyekezett bemutatni – osztotta meg velünk Simon Ágnes, az egyesület projektmenedzsere.

A közel másfél órás programon szó esett többek között arról, hogy az általunk követett szülői minták már az anyaméhben eldőlnek, amit a fogantatás körülményei is befolyásolhatnak, például az anyai stressz, a lelki tényezők. Ugyanakkor az előadó rávilágított arra is, hogy fontos tudnunk, ismernünk a családi gyökereinket is, például azt, hogy miért jöttünk a világra. – Fontos beszélni ezekről a körülményekről a gyermekkel, mert a tudatalattija megérzi a titkot – hangsúlyozta.

Szicsek Margit: hálásnak kell lenni a felmenőinknek, hogy itt lehetünk, és elindulhatunk a saját sorsunkon /Archív fotó: K. Z./

Beszélt még a testvérsorrend fontosságáról, a trauma szerepéről, a „lélek földrengéséről”, amit a korábbi generáció átélt, és az utódokban is nyomot hagyott. Továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy az életnehézség nem egyenlő a traumával. Utóbbira példaként egy kutatást is elmesélt, amikor a kísérletben egereket enyhe árammal ráztak meg, és közben cseresznyevirág-illatot permeteztek rájuk. Később már elegendő volt a cseresznyevirág ahhoz, hogy az állat féljen. S ez a félelem generációkon átívelt.

– A természet az epigenetikus változások segítségével készít fel minket arra, hogy mi is képesek legyünk a szüleink által megtapasztalt traumákkal megbirkózni. Hálásnak kell lenni a felmenőinknek, hogy itt lehetünk, és elindulhatunk a saját sorsunkon, és közben a köveket el kell görgetnünk az utunkból – emelte ki a szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában