előállították

2021.03.06. 06:57

Sorhorgos orvhalászt értek tetten Gyomaendrődön

Sorhorgos orvhalászt értek tetten a Körös-vidéki Horgász Egyesületek Szövetségének (KHESZ) halőrei a Peresi-holtágon – tájékoztatott Facebook oldalán KHESZ. A férfi többszöri jogsértések miatt ekkor már nem rendelkezett horgászokmányokkal.

Papp Gábor

Budapest, 2017. augusztus 11. Szegedi Csaba halõr a fõvárosi Népszigeten 2017. augusztus 11-én. A halõrök munkájához szükséges új eszközök vásárlására idén 470 millió forint állami támogatásra pályázhattak a halõrszolgálatok. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Fotó: Balogh Zoltán

Az eseményről elsőként a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság számolt be. Mint megtudtuk, Gyomaendrőd külterületén érték tetten a halőrök az orvhalászt. A férfi az egyik holtágon csónakból sorhoroggal halászott. A rendőrök a csónakjában megtalálták a tiltott eszközt és azokat a süllőket, amelyeket azzal fogott ki. A rendőrök a férfit előállították a Gyomaendrődi Rendőrőrsre, ahol orvhalászat vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás indult ellene.

Az eseményről már a Körös-vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége számolt be részletesen.

Mint írták, hosszas megfigyelés és kitartó halőri munka eredményeként sorhorgokat használó orvhalászt értek tetten a Peresi-holtágon a KHESZ hivatásos halőrei.

Az elmúlt években az ilyen és ehhez hasonló esetek lecsökkentek Békés megyében /Illusztráció: Balogh Zoltán/MTI/

– Az eset ismét rávilágított arra, hogy vízterületeink értékes halállománya csábító préda a rabsicok számára, amelynek megóvását fokozottan szem előtt kell tartani – fogalmaztak a szövetség oldalán. – Halőreink figyelmének és a téli jeges időszakban történt rendszeres vízterület bejárásoknak köszönhetően értük tetten azt a személyt, aki február 25-én, az esti órákban a Peresi-holtágon két, körülbelül 80 méter hosszú, 15-20 horoggal ellátott sorhorog-szereléket helyezett ki, majd ezt követően egy általa korábban letett sorhorog-szereléket szedett fel a rajta lévő süllőkkel együtt.

Az intézkedés során összesen négy tiltott eszközt foglaltak le, amelyből egy még használatlan, előkészített állapotú volt.

Munkatársaink hosszas megfigyelése, majd a több irányból elkészített hőkamerás felvételek a cselekményt egyértelműen bizonyítják. A rendőri intézkedés során egy mosógépdobból és vödrökből több méretkorlátozással védett faj méret alatti egyede, továbbá védett fajok is előkerültek, köztük negyvennégy darab szivárványos ökle, több sujtásos küsz, kövi csík és vágó csík, melyek minden bizonnyal nem a helyszínről származtak.

Egy mosógépdobból és vödrökből több méretkorlátozással védett faj méret alatti egyede, és védett fajok is előkerültek /Illusztráció: shutterstock.com/

A tájékoztatásban kitértek arra, hogy az elkövető többszöri jogsértés miatt már horgászokmányokkal nem rendelkezett. A kár jelentős, melyben csak a védett fajok értéke meghaladja a kétszázezer forintot.

Az eljárás megindult, az elkövető bilincsben lett előállítva, a bírság több százezer forintra rúghat.

Az elmúlt években az ilyen és hasonló esetek a „hagyományos és már örökzöld” jogsértések mellett igen ritkák, de évente egy-két alkalommal előfordulnak.

Nemes Attila, a Körös-vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége ügyvezetője hírportálunknak elmondta, a férfi nem Békés megyei, hanem más megyében él, hétvégi háza volt a területen. Mindez egyébként erőteljesen bonyolította az eljárást. A szakember is megerősítette, hogy az elmúlt években valóban nagyon lecsökkentek az ilyen és ehhez hasonló esetek Békés megyében.

Kevés hasonló eset fordul elő

Az elmúlt években valóban csak néhány hasonló esetről számoltunk be. Ezek közül érdemes megemlíteni, hogy 2017 szeptemberében Mezőtúrnál fogtak egy feltételezett haltolvajt. A Szarvasi Rendőrkapitányság munkatársai pedig 2010-ben két román férfit vettek szabálysértési őrizetbe, akik Békésszentandrás külterületén a Sirató holtágon engedély nélkül horgásztak. A halőri ellenőrzés során a személygépkocsijukból több mint 18 kiló hal került elő, melynek értéke akkor jelentősnek számított.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában