gyász

2021.03.01. 08:27

Mexikóban elhunyt a Kossuth-díjas, kondorosi Kepenyes Pál

Mexikóban, acapulcói házukba vasárnap, 94 éves korában elhunyt Kepenyes Pál kondorosi származású szobrász- és ötvösművész, Kondoros díszpolgára.

Tavaly, március 15-e alkalmából ítélték oda neki a Kossuth-díjat, amit aztán október 23-án a mexikóvárosi magyar nagykövetségen vett át a kivételesen értékes művészi pályafutása elismeréseként. A művész a koronavírus-járvány miatt nem tudott szülőföldjére utazni az átadásra. Szimbolikus üzenettel bírt, hogy Kepenyes Pál 1956-os szabadságharcosként a nemzeti ünnepen vette át a rangos díjat.

Kepenyes Pál, a kondorosi származású szobrász- és ötvösművész 94 éves korában hunyt el

Vasárnap még hívták barátai Magyarországról Lumit, a művész feleségét. Férje már két hete feküdt betegsége miatt, otthonában ápolták. Lumi akkor még azt mondta, hogy férje alszik. Később kiderült, álmából egy percre ébredt fel, és egykori ’56-os börtöntársának, barátjának, Bartha Sándor fiának a nevét említette. Aztán annyit mondott feleségének, hogy csomagoljon össze, mert Magyarországra akar menni, az az ő hazája. Ezt követően már nem ébredt fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában