megújulás

2021.03.09. 17:22

Játékos környezet várja a pácienseket a csabai gyermekosztályon

Egy adományátadóra érkeztünk kedden a békéscsabai gyermekosztályra, ahol a korábbinál színesebb, játékosabb környezet fogadott minket. Megtudtuk, a részleg decembertől kezdett „arculatváltásba”, aminek köszönhetően gyerekszobába illő környezet és játszó sószoba is várja a gyógyulni vágyókat. A megújulást pedig tovább folytatják.

Vásári Erzsébet

20210309 Békéscsaba Békés Megyei Központi Kórház dr. Réthy Pál Tagkórházának Gyermekosztálya meújult mutatta Dr Nagy Katalin főorvos Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

A Privát üzletlánc kereskedelmi igazgatója, Novák Zsolt érkezett kedden a dr. Réthy Pál Tagkórház Gyermekosztályára, ahol egy közel 630 ezer forintos adományról szóló oklevelet adott át dr. Nagy Katalin PhD osztályvezető főorvosnak és Asztalosné Guttin Andrea főnővérnek.

Az adományozó elmondta, a Kelet-Magyarországon összesen nyolc megyében működő Privát Élelmiszer Hálózat a Kerekes Kft.-n keresztül magánkereskedőket fog össze. Ez az egység idén lett 25 éves, és ezúttal úgy döntöttek, a jubileumot a szokásos akciók mellett adományozással ünneplik meg. Ennek érdekében, ugyanakkor hagyományteremtő céllal a rendszerben működő összes vállalkozóval együtt létrehoztak egy jótékonysági alapot, az oda befolyt, több, mint 15 millió forintot pedig a nyolc megye kórházainak gyermekápolással foglalkozó osztályai között osztották szét az üzletek helyi jelenlétével arányosan.

Dr. Nagy Katalin főorvos mutatta be a megújult gyermekosztályt /Fotók: Imre György/

Dr. Nagy Katalin elmondta, nagy meglepetéssel és egyben örömmel fogadták a felajánlás hírét, hiszen azzal egy nem mindennapi lehetőség érkezett a gyermekosztályra. Majd elárulta, ő maga 2020 októberében került az osztály élére, amikor kollégáival együtt eldöntötték, hogy megőrzik az elődjeik áldozatos munkáját, példájukat tovább viszik, illetve a lehetőségeikhez mérten bővítik és fejlesztik a gyermekrészleget.

Mindezt annak tudatában, hogy manapság számos olyan körülmény létezik, melyek miatt nehéz biztos pontot jelenteni egy gyermek életében, ez a bizonytalanság pedig fokozódhat egy kórházba kerülés esetén. Csapatával éppen ezért abban gondolkoztak, hogy az osztályt megpróbálják a gyerekek szemével is látni és olyan körülményeket, hangulatot teremteni számukra a folyosókon, kórtermekben, rendelőkben és az új játszószobában, amiktől az ott töltött órákra, vagy napokra szép emlékként gondolnak majd vissza.

Először az ambulanciájukat igyekeztek szebbé tenni, ahol a falakra vidám matricák kerültek, melyeket interaktív játékokkal egészítettek ki, hogy gyorsabban és könnyebben teljen a várakozás. Kialakítottak továbbá egy játszószobát, ami egyben sószoba is, így nem csupán a vizsgálatra érkezők, hanem az osztályon fekvő páciensek érdekét szolgálja. Változtattak továbbá a rendelőkön is, azoknak berendezését úgy alakították, hogy a vizsgálat után a gyerekek játékkal tölthessék azt az időt, amíg szüleik az orvosokkal konzultálnak.

Novák Zsolt kereskedelmi igazgató, dr. Nagy Katalin PhD. osztályvezető főorvos és Asztalosné Guttin Andrea főnővér

Az osztályvezető főorvostól megtudtuk, eddig a dr. Réthy Pál Alapítványhoz beérkezett támogatói összegek jóvoltából újulhatott a gyermekosztály, amihez jó kiegészítés az élelmiszerlánc adománya. Hiszen az ambulancián kialakult játékos hangulatot szeretnék beljebb vinni az osztályra is.

Ott most egyebek mellett az újszülött ellátás körülményeinek javítására, korszerűsítésére fektetik a hangsúlyt, mivel szeretnék megcélozni a 24 órás, úgynevezett rooming-in rendszer lehetőségét, hogy a hozzájuk kerülő, kezelésre szoruló újszülött éjjel-nappal együtt lehessen édesanyjával. Ez ugyanis mindkettejük számára rendkívül fontos, ráadásul a gyógyulás ideje alatt az anya elsajátíthatja azon technikákat, amik gyermeke későbbi ellátásához szükségesek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában