Szanaszét szórják a szemetet

2021.03.01. 11:14

Illegális hulladéklerakók alakulnak ki megyeszerte, szennyezik településüket

Megyénk számos településén okoz gondot az illegálisan kitett hulladék. Van, ahol saját forrásból, máshol pályázati pénzből gyűjtik össze a szemetet, és szállítják el a lerakókba. A Magyar Közútnál közölték, hogy a megyénkben lévő országos közutak területéről éves szinten mintegy 150 tonna hulladék jön össze, munkálataik költsége csaknem nettó 20 millió forint. Sokszor hiába gyűjtik be a hulladékot, hamar „feltöltik” a gócpontokat felelőtlen emberek.

Hírlap-összeállítás

Kondoroson gócpontokat alakítottak ki az illegálisan hulladékot lerakók, de a város egyéb pontjain, bel- és külterületen is kidobnak szemetet, amivel szennyezik a települést, a környezetet.

– A településüzemeltető és szolgáltató közhasznú nonprofit kft. munkatársai összegyűjtik, elviszik a lerakóhelyre a hulladékot. Mindent megtesznek környezetünk tisztaságáért, védelméért. Amire, persze, nem lenne szükség, ha valamennyien felelősen gondolkoznánk, és néhányan nem szeméttelepként használnák az út menti területeket – hangsúlyozta Ribárszki Péter, a város polgármestere. – Sajnos, minden illegális hulladéklerakó felszámolását az adófizető polgárok finanszírozzák. Az ilyen fajta hulladékelhelyezés nem marad következmények nélkül, rendőrségi feljelentést von maga után. A bejelentéseket tevők, a gócpontok környéken élők, a polgárőrök és a rendőrök is fokozottan figyelnek, de nehéz tetten érni az elkövetőket, ugyanis akkor lépnek akcióba, amikor szabad a terep, nem jár arra senki.

A polgármester szólt arról, hogy a külterületen a 44-es út melletti parkolók, pihenőhelyek rendszerint kidobott hulladékkal, szeméttel megtöltött zsákokkal telnek meg. Ez nem hozzájuk, hanem a Magyar Közúthoz tartozik.

Az egykori szeméttelep területén, a Nagyszénási út mellett, pályázati forrásból létesített hulladékudvar novemberben nyitotta meg kapuit a helyi és a város környékén lévő települések lakói előtt.

– A DAREH Bázis Hulladékgazdálkodási Nonprofit Zrt., mint városunk közszolgáltatója, üzemelteti a létesítményt – hangsúlyozta Ribárszki Péter polgármester. – Nyitvatartási időben díjmentesen olyan hulladéknemeket helyezhetnek el az emberek, melyek sem az évenkénti lomtalanítás, sem a heti rendszerességű kommunális begyűjtés körébe nem tartoznak bele.

Ribárszki Péter kitért arra, nem elég környezettudatosan gondolkozni, tenni is kell érte. Arra buzdít mindenkit, fokozottan óvja, vigyázza a környezetet, legyen mit örökül hagyni a jövő generációinak.

Holopné dr. Sztrein Beáta, a DAREH Bázis NZrt. általános igazgatója kiemelte, a hulladékudvar a kondorosiak mellett Békésszentandrás, Csabacsűd, Kardos, Kétsoprony, Szarvas és Örménykút​​ lakosságát is várja. A mérlegelés után a tájékoztatókban leírt feltételekkel fogadják a hulladékot.

– Kizárólag a közszolgáltatási nyilvántartásban szereplő természetes személyek vehetik igénybe a létesítményt, lakcímkártya és személyi igazolvány bemutatása szükséges – ecsetelte az igazgató. – A beszállítás napján nem lehet hulladékgazdálkodási közszolgáltatással​​ összefüggésben fennálló díjhátralék, ennek igazolásául be kell mutatni az utolsó negyedéves számlát a folyószámla-egyenleg miatt, és az utolsó negyedéves szolgáltatási díj befizetését igazoló szelvényt. Csak az olyan, elkülönítetten gyűjtött hulladék szállítható be, amely a háztartásokban életvitelszerűen keletkezik, és megfelel a követelményeknek. A DAREH Bázis NZrt. honlapján megtalálható, hogy milyen veszélyes és nem veszélyes hulladékok, és mekkora mennyiségben vihetők ki.

Orosházán a Kutasi és a Hold utca kereszteződésének egyik sarka illegális hulladéklerakóvá vált. Az ott élőket felháborítja, hogy a közterületre kidőlt házrom és a nagy gaz miatt használhatatlan a járda. Andrusik Gábor mutatta, zsákszámra viszik ide a szemetüket az emberek /Fotó: Csete Ilona/

Léptek Kétegyházán

Korábban már beszámoltunk arról, hogy az önkormányzat igyekszik megtisztítani Kétegyházát az illegális szemétlerakatoktól. Dr. Rákócziné Tripon Emese elmondta, gyakorlatilag megszámlálhatatlan ezek száma: az illegális szemét néhol „csak” kétzsáknyi, másutt nagygépek, traktorok segítségével lehet összeszedni a rengeteg kitett hul­ladékot. Vannak területek, ahol egy-egy ágy vagy rossz kanapé díszeleg. A polgármester hozzáfűzte, a képviselő-testülettel egyeztetve megkezdték a lerakatok felszámolását, a napokban kétkonténernyi hulladékot gyűjtöttek össze és vittek el, hogy a megfelelő módon ártalmatlanítsák. A munka ezzel még nem ért véget, becslések szerint az összegyűjtött mennyiség háromszorosát kell még elszállíttatni.

– A szeméthalmokkal leginkább fertőzött belterületen, a Medgyesi soron térfigyelő kamera kiépítése zajlik, hogy többé ne tehesse le senki büntetés nélkül ide a szemetét – emelte ki a polgármester, hozzátéve, a jövőben a település más részeire is szeretnének kihelyezni kamerákat. A Medgyesi soron főként kommunális hulladékot gyűjtöttek össze, de az illegálisan „elhagyott” szemét legnagyobb része a mezőgazdasági munkákból származik. A polgármester elárulta, a felszámolásban a közmunkaprogram keretében dolgozó helyiek és bérmunkában foglalkoztatottak segítenek, de együttműködnek a polgárőrökkel is.

– Igyekszünk az egész települést megtisztítani, még mielőtt kizöldülne a táj, hogy tényleg zöldbe borulhasson – összegezte dr. Rákócziné Tripon Emese, hozzátéve, az önkormányzat környezetvédelmi alapjából finanszírozzák a kiadásokat.

Térfigyelők segíthetnek

Sarkad hétmillió forintot nyert a Belügyminisztérium pályázatán, hogy felszámolják a Bihar utca végén, az Éden-tavi ifjúsági tábor, a játszótér és sportpark szomszédságában lévő illegális szemétlerakót. A munkálatok elkezdődtek és hamarosan véget is érnek. A területen felhalmozott, mintegy 150 köbméternyi hulladékot – köztük zöldhulladékot, építési törmeléket – összegyűjtik, konténerekbe rakodják, majd Békéscsabára, a válogatóműbe szállítják, hogy ott szakszerűen ­lerakják.

– Miközben építjük, szépítjük a környéket az Éden-tavaknál a játszótérrel, a sportparkkal, a kemping fejlesztésével, vannak, akik illegális hul­ladéklerakóként használták az elmúlt években a szomszédos területet – mondta dr. Mokán István. Sarkad polgármestere hozzátette, egy másik pályázat révén térfigyelő kamerákat szerelnének fel a területen, hogy miután azt megszabadították a szeméttől és rehabilitálták, megelőzzék és megakadályozzák a későbbiekben a hulladéklerakást – vagy ha azt nem is sikerül, elkaphassák a felvételek alapján a szabálytalankodókat.

A városvezető szerint érthetetlen, hogy miért viszik oda a szemetet egyesek, megkeserítve sokak életét. Ugyanis megoldott a kommunális, a szelektív és a zöldhul­ladék elszállítása is, az elektronikai szemét gyűjtésére rendszeresen szerveznek akciókat, az építési törmeléket pedig ingyen le lehet adni a gyulai hulladékudvarban – tehát, akik utánfutóval a Bihar utca végébe szállítják a szemetet, ennyi erővel elvihetnék Gyulára is. Ahogy az önkormányzat, úgy a civil szervezetek szintén szerveznek akciókat, hogy a közterületeket, a város környékét megszabadítsák a szeméttől.

Úton-útfélen

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályán közölték, Békés megye országos közúthálózatán egy helyen, hosszú ideje jelen lévő, illegálisan lerakott hulladék szerencsére viszonylag kevés helyen található. Ennek mennyisége néhány tíz köbméter, melynek nagy részét a tavalyi „Tisztítsuk meg az országot!” projekt keretében egyelőre felszámolták mérnökségeik. Inkább a kisebb mennyiségű, pihenőhelyeken rendszeresen megjelenő, egy-két köbméternyi illegálisan lerakott hulladék a jellemző, melyet napi üzemeltetési tevékenységük során rendszeresen összegyűjtenek munkatársaik.

Mérnökségeik átlagosan évente közel egy hónapot csak szemétszedéssel és annak elszállításával töltenek, ami jelentős mértékben lefoglalja a humánerőforrás-kapacitásokat, nem mellékesen hatalmas költségeket is felemészt. A szemétgyűjtési munkák csak 2019-ben országosan mintegy 1,5 milliárd forintot emésztettek fel a cég költségvetéséből.

– Ez a folyamatos tevékenység azt is jelenti, hogy az országban évente átlagosan közel 10 ezer tonna hulladékot gyűjtünk össze és szállítunk biztonságos lerakókba, amely egy kisebb megyeszékhely éves kommunális hul­ladékának felel meg – tájékoztattak a Közútnál. – Az országosan mintegy 6000 köbméternyi, közutak mentén szabálytalanul elhelyezett szemétkupacokat folyamatosan számolják fel munkatársaink, de azok jellemzően újra megjelennek.

Társaságunk nemcsak a kezelésében lévő 32 ezer kilométernyi burkolatot és az út menti területeket takarítja rendszeresen, hanem a pihenőhelyeken, parkolókban elhelyezett kommunális és szelektív hulladéktárolókat is üríti. Cégünk lehetőségeihez mérten jelentős erőforrásokat fordított arra, hogy a közúti, főleg a gyorsforgalmi pihenők területe rendezett legyen. Ugyanakkor így is napi probléma, hogy a kihelyezett szeméttárolókba és mellé olyan hul­ladékokat helyeznek ki, melyek nem a közlekedés során keletkeznek. Ilyen például a háztartási hulladék vagy a lomtalanításra ítélt szemét. Az is gyakori probléma, hogy a közút melletti bokros, fás területre is illegálisan helyeznek ki háztartási szemetet, sittet, egyes esetekben akár veszélyes hulladékot is.

A Közút saját kampányokkal igyekszik csökkenteni a szemetelés mértékét. Tavaly tavasz óta a koronavírus miatt kialakult helyzet nem tette lehetővé, de 2019-ben kétszer is megrendezték Jobb, ha el se dobod! címmel szemétgyűjtési akciójukat, melyhez országszerte mindkét alkalommal 12-12 ezren csatlakoztak. Köztük a környezetükért tenni akaró önkormányzatok, iskolák, helyi közösségek és egyéni résztvevők is. Továbbá minden évben szintén részt vesznek az Innovációs és Technológiai Minisztérium TeSzedd! akciójában. Tavaly szeptemberben csatlakoztak a „Tisztítsuk meg az országot’ projekthez is.

Szigorú szankciókat vezetnek be

Steiner Attila energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár bejelentette, a kormány a klíma- és természetvédelmi akcióterv újabb célkitűzését teljesíti azzal, hogy az Országgyűlés a minap elfogadta a hulladékgazdálkodási rendszer megújítására vonatkozó törvényjavaslatot. A hulladék újratermelődésének megakadályozását szolgálja az illegális lerakás szankcionálása, márciustól a jogsértőket szigorúan büntethetik, nagyobb mennyiségű szemét „elhagyásáért” akár szabadságvesztés is kiszabható lesz. Steiner Attila hozzátette, az új szabályozás hozzájárul az ország természeti kincseinek megóvásához és az ország megtisztításához is.

Felszámolják Sarkadon a Bihar utca végén lévő illegális szemétlerakót. Rengeteg itt a törmelék /Fotó: sarkadi önkormányzat/

Nyertes pályázati pénzből tisztítják meg a külterületeket Dévaványán

Az illegális hulladékok felszámolására indult nemrég Dévaványa a Belügyminisztérium ­által meghirdetett Tisztítsuk meg az országot! elnevezésű pályázaton. Beadványuk sikeres volt, hiszen az önkormányzat a kiírás keretében csaknem 1,7 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült.

Valánszki Róbert polgármester elmondta, a DAREH Bázis NZrt. közreműködésével az illegálisan elhelyezett hulladékok összegyűjtése, elszállítása és azoknak speciális ártalmatlanítása már megkezdődött, melynek keretében összesen négy önkormányzati tulajdonú terület megtisztítása valósul meg.

Hangsúlyozta, a megjelölt területek környékén lévő szántóföldeken mezőgazdasági tevékenységet folytatnak a gazdálkodók, így komoly problémát jelent az illegálisan elhelyezett hulladékok nagy mennyisége. Programjuk célja, hogy megóvják környezetüket, valamint táj- és tájképvédelmi szempontból is kiemelten fontos számukra az illegális hulladéklerakók okozta talaj-, víz-, és levegőterhelés megszüntetése, illetve a tájsebek csökkentése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában