Értékmentők

2021.03.30. 18:19

Felújították a csabai társszékesegyház patinás orgonáját

Befejeződött a Páduai Szent Antal-társszékesegyház orgonájának felújítása. A patinás eszközt még 1914-ben a Rieger orgonagyár építette, a legtöbb alkatrészéhez több mint száz esztendeje nem nyúltak, az eredeti állapotukban voltak.

Cs. I.

Sipos István /Fotó:I mre György/

Fotó: Imre György

Békéscsaba belvárosában, a katolikus templom csendjében hónapok óta dolgozott a majd százéves orgona teljes felújításán Sipos István, akinek a munkáját segítette az a Nagy Gyula, aki a nyolcvanas esztendőkben már restaurálta a patinás hangszert. Ötmillió forint pályázati forrás állt a rendelkezésükre. A munkákkal decemberre végeztek is, de még utána is maradt tennivalójuk a Páduai Szent Antal-társszékesegyház orgo­náján.

Hangok kimaradtak, beragadtak vagy hamisan, intonálatlanul szólaltak meg. Előfordult, hogy akkor szuszogott a hangszer, amikor nem kellett volna, hiszen elszökött a levegő. S még számos jele volt annak, hogy a komoly felújítással nem lehet tovább várni.

Sipos István /Fotó:Imre György

– Arra vállalkoztam a segítőmmel, hogy elvégzem a fúvóbőrözést, a membránok cseréjét. Ám amint megbontottuk, ennél az orgonánál is kiderült, hogy minden részletre kiterjedően fel kell újítani. Például a szélládát. Elvégeztük a szükséges javításokat, valamint a templom rekonstrukciója során megsérült sípokat is helyrehoztuk. A síptőkék alatti papírfedést szintén ki kellett cserélni, sok ív elfogyott a munka közben. Kúpládás orgonáról beszélünk, az eloxidálódott két, réz vezetőszeget is kicseréltük. Az elöregedett orgonán a két regiszter használhatatlanná vált az évtizedek alatt. Gyakorlatilag a hangszer teljes belső szerkezetét felújítottuk, kitisztítottuk és hangoltuk – sorolta a tennivalókat Sipos István. A pályázati forrásból decemberig mindennel végeztek.

– Érdekességként mesélem el, hogy Németországból kétezer darab speciális alkatrész érkezett, ami nélkülözhetetlen volt a membránokhoz – tette hozzá.

A javítást januárban folytatták, amit már az egyház finanszírozott.

– Ez a hangszer túlszolgálta a korát. Időnként voltak kisebb karbantartások, de még feladatunk volt a két nyelvsípsor felújítása. Ez is az idei év feladata volt. Ehhez szintén Németországból érkezett az alapanyag – tudtuk meg Sipos Istvántól, aki már újabb helyszínen, méghozzá Pitvaroson dolgozik, a település katolikus templomának az orgonáján.

Előzmény:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában