télbúcsúztató

2021.02.05. 11:26

Visszafogottabban, de megülik a farsangot a megyei óvodások

A farsangi időszak kezdete vízkereszt, de az óvodás gyerekek február beköszöntével érzik igazán a mókás ünnep közeledtét. A jelmezek, álarcok már javában készülnek, de ebben az évben, a járvány miatt, a legtöbb helyen zárt körben ünnepelnek. A pedagógusok és a szülők igyekeznek önfeledté varázsolni a télbúcsúztatót.

Nagy Szilvia

A közösségi ház dolgozói már javában készülnek a szombati programra /Fotó: Imre György/

Fotó: Imre György

Csárdaszálláson eddig az iskolásokkal együtt, a művelődési házban ülték meg a farsangot az óvodásaink – árulta el Dajkó Edit. A Napraforgó kistérségi óvoda pedagógusa hozzátette, idén zárt ajtók mögött, de ugyanolyan vidáman telik majd a télűzés. A gyerekek már hangolódnak: bohócarcot ragasztanak, mókás szemüvegeket készítenek, a témához kapcsolódóan színeznek, rajzolnak. A farsangi asztal ékességét idén ugyan nem a dajka nénivel sütik, de a finom falatok nem maradnak el: rendelni fogják a fánkot. Dajkó Edit elmondta, a telet kis jelmezbállal, játékos feladatokkal búcsúztatják, s mivel sok kreatív édesanya él a faluban, biztosan lesz olyan gyermek, aki házilag varrt jelmezbe bújik.

A közösségi ház dolgozói már javában készülnek a szombati programra /Fotó: Imre György/

A békéscsabai Kölcsey Utcai és Ligeti Sori Óvodában mindig zártkörű a farsangi mulatság, idén a vírus miatt viszont néhány hagyományos program – például a bűvész bemutatója – elmarad. Pribelszki Péterné kiemelte, a csoportok külön-külön ünnepelnek, de ugyanúgy napirendre kerül a táncház, az étlapon pedig szerepelni fog a lekváros fánk és az egészséges életmód jegyében sok-sok gyümölcs.

– Idén is lesz kiszejáték, a kisközépsősök zajkeltő eszközökkel, ritmushangszerekkel, kisebb jelenetekkel készülnek a tél elkergetésére – árulta el az intézmény vezetője. Hozzáfűzte, sok-sok humorral teszik színesebbé a farsangi délelőttöt, a dolgozók is beöltöznek, mókás feladatokat, játékokat találnak ki. Sok gyerek bújik valamelyik divatos mesefigura bőrébe, de minden évben van olyan, aki Piroskának, Csipkerózsikának öltözik, és az állatjelmez is örök tradíció­.

A Waldorf-kezdeményezésű sarkadi Cifra Palota Természetközeli Óvoda vezetője kiemelte, ennek a korosztálynak nem újdonság valaki más bőrébe bújni, a játék során természetes, hogy egyik percben szilaj kiscsikók, a másikban a babájukat fogó édesanyák. Novák Magdolna hozzátette, a gyerekekkel már egy ideje a nyiladozó tavaszt figyelik, filcnövények és igazi virághagymák kerülnek a kis kezekbe. Összhangban a természettel az óvoda falai között is egyre inkább a földszínek dominálnak. A farsang hosszabb időszakot ölel fel, vízkereszt ünnepétől a fánkevős mulatságig tart.

– Idén Kerekerdő lakóit elevenítjük meg, a szülők készítik a jelmezeket, amik inkább csak jelzésértékűek: kis fejdísz, fül, farok – árulta el a vezető, hozzátéve, a kicsik heteken át magukra ölthetik, kedvük szerint cserélgethetik is a kiegészítőket, de semmi sem kötelező. Az ünnepkör fánkevéssel, közös zenéléssel zárul: az óvónők furulyán, hegedűn, gitáron játszanak, míg a gyerekek táncolnak. Végül elégetik a telet, azaz a hideg évszakot szimbolizáló seprűbábut.

 

Interneten kapcsolódhatnak be a gyerekek a játszóházba

A békéscsabai Lencsési Közösségi Ház idén a járványhelyzetre való tekintettel online formában tartja meg a hagyományos farsangi, családi játszóházát. Takács Péter elmondta, az intézmény harmincéves fennállása alatt még egyszer sem fordult elő, hogy ebben az időszakban ne szerveztek volna vidám, kreatív télbúcsúztató eseményt, így ez idén sem maradhat el.

A ház vezetője hozzátette, a február 6-ai foglalkozást Nagy Emese és Ujj Éva vezeti majd, a résztvevők egységcsomagot igényelhetnek, amit pénteken át lehet venni a közösségi házban. A gyerekek szombaton délelőtt a saját számítógépük előtt ülve, élőben láthatják és követhetik nyomon a közvetítést: készíthetnek majd mókás farsangi maszkokat és csörgődobot.

Takács Péter hozzáfűzte, egyre nagyobb gyakorlatra tesznek szert az online eseményszervezés terén, hiszen a 15. Digiporáma Fesztivált és a magyar kultúra napján a Márvány Fotóműhely kiállítását is ebben a formában tartották meg a Lencsési lakótelep szívében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában