önkormányzati lakás

2021.02.27. 19:59

Kiszámlázzák az öt évvel ezelőtti közös költséget is Békéscsabán

Kiszámlázza a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. – jogszabályi rendelkezés alapján – a közös költséget azoknak a lakóknak, akik társasházban lévő önkormányzati lakásokban élnek. A cég most kéri a 2016-os évre esedékes közös költséget is, ezért szintén többeknek küldött csekket. A történet 164 lakást, több száz volt és jelenlegi lakót érint. A hírportálunknak panaszkodó, Lencsési lakótelepen élő Vári Péterné szerint öt év távlatából nem, Kozma János, azrt. vezérigazgatója szerint viszont jogos a követelés.

Licska Balázs

20210218 Békéscsaba Vári Péterné panaszos a vagyonkezelővel szemben. Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre György

Bár a 2011-es lakásrendeletben, valamint 2016-tól a bérleti szerződésekben szó szerint is szerepel, hogy a közös költséget az önkormányzati lakásokban élőknek kell megfizetniük a társasházak üzemeltetői felé, azt helyettük a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. fizette meg éveken át. Ahogy észlelték a hibát, a cég elkezdte kiszámlázni negyedévente az aktuális közös költséget a lakóknak.

A történet 164 lakást, valamint több száz volt és jelenlegi lakót érint. Egy, a város honlapjára felkerült dokumentum szerint az elmúlt esztendőkben így évente 12-12 millió forintot fizetett meg a zrt. a lakók helyett. A társaság most csekkeket küldött a jelenlegi lakók mellett azoknak is, akik 2016-ban városi lakásokban éltek, hogy fizessék meg a 2016-os közös költséget. Hivatkoztak arra, hogy a lakásrendelet és a szerződés szerint ezt a bérlőknek kellett volna állniuk.

Nem ő hibázott, ezért nem is fizetne

A hírportálunknak panaszkodó Vári Péterné 14 éven keresztül, 2002-től 2016. november 30-ig lakott egy szolgálati lakásban, a Lencsési út 35–37. szám alatti tízemeletesben. Elmondta, évente újították meg a szerződését, a lakbér 2016-ban 12 ezer forint volt. Mutatta a 2015 végén kötött, 2016. november

30-ig szóló kontraktust is, szerinte abban nem szerepel, hogy neki a közös költséget is állnia kell, és kiemelte, a törvény szerint az a tulajdonost terheli.

Nemrég kapott ő is levelet és csekket a vagyonkezelő zrt.-től, hogy február végéig 57 ezer forintot kell fizetnie, ennyi lett volna 2016-ban összesen a közös költsége. Szerinte a követelés ennyi év távlatából nem jogos és nem is korrekt, hiszen nem ő hibázott. Ha kapott volna akkoriban csekket és jelzést, hogy neki kell a díjat fizetnie, fizette volna, ugyanúgy, ahogy a lakbért és a közüzemi számlákat. Amikor eljött, készült egy jegyzőkönyv, hogy nem tartozik semmivel sem.

Vári Péterné tizennégy éven át, 2016 végéig lakott szolgálati lakásban. Most 57 ezer forintról kapott csekket /Fotó: Imre György/

A cég szerint a rendelet az irányadó

Kozma János, a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója elmondta: az nem lehet kifogás a lakók részéről, hogy nem tudtak róla vagy nem szóltak nekik, mivel a fizetési kötelezettség szerepel a lakásrendeletben és a szerződésekben. Igaz, hogy a cég az ellenőrzési kötelezettségének késve tett eleget, ezt a hibát orvosolnák most azzal, hogy csekket küldtek ki – ennél azonban lényegesebb, hogy a lakók a fizetési kötelezettségüket nem teljesítették. A záró jegyzőkönyv pedig a bérleti díjra, valamint a közüzemi számlákra vonatkozik, a közös költségről nem volt szó benne.

Hírportálunk munkatársa is megnézte Vári Péterné 2015 végén kötött szerződését: abban valóban nem szerepel a „közös költség”, az viszont igen, hogy a lakás egyéb költségeit viselnie kell, és hogy a nem szabályozott kérdésekben a lakásrendeletben foglaltak az irányadóak. Kozma János mutatott egy jelenleg hatályos kontraktust: az immár háromoldalú. Az önkormányzat, a cég és a bérlő köt megállapodást, és szerepel benne a közös költség kifejezés. De szerinte nem is az a lényeg, hogy benne van-e, hiszen a lakásrendeletben szerepel, a fizetési kötelezettség pedig ezért fennáll.

Nem bontható ketté a közös költség

Vári Péterné szerint egyébként a közös költséget ketté kell bontani: van az üzemeltetési rész, valamint a felújítási rész. Úgy véli, előbbi akár jogos is lehetne, utóbbi viszont azért sem az, mivel az a tulajdonost segíti, hiszen ő élvezi majd egy-egy korszerűsítés hasznát.

A vezérigazgató szerint viszont nem lehet kettébontani az összeget. A lakásrendeletben és a szerződésekben ugyanis az szerepel, hogy a társasház által megállapított közös költséget kell viselniük a bérlőknek, és nem az, hogy a közös költség csak egy bizonyos, például üzemeltetési részét.

Vári Péterné úgy véli, ő csak az önkormányzattal kötött megállapodást 2015 végén, szerinte ezért a vagyonkezelő zrt. nem is követelhet tőle semmit. Kozma János elmondta: az a bérleti szerződés ugyanúgy háromoldalú, mint az összes többi lakásra vonatkozó kontraktus. A vagyonkezelő zrt. üzemelteti az önkormányzati lakásokat az önkormányzattal kötött megbízási szerződés alapján, melynek része a lakásokkal kapcsolatos díjak beszedése is. Annak, hogy most ki szedi be az elmaradásokat, a tartozásokat, nincs jelentősége, ettől a fizetési kötelezettség fennáll.

Jogi útra viszi a nem fizetők ügyét a vagyonkezelő zrt.

Kozma János elmondta, hogy a vagyonkezelő zrt. most a 2016-os közös költséget számlázta ki az akkori lakóknak. Fizetési határidőként február végét jelölték meg.

Jövőre küldik ki a 2017-re, majd 2023-ban a 2018-ra, 2024-ben a 2019-re vonatkozó csekkeket. Kiemelte: ugyanúgy vannak olyanok, akik be is fizették már a kért összeget, mint olyanok, akik részletfizetést kértek, valamint olyanok szintén akadnak, akik még kifogásoltak valamit.

A vezérigazgató kiemelte: jogi, bírósági útra terelik azoknak az ügyét, akik nem fizetnek, illetve nem kértek és kaptak részletfizetési lehetőséget. Ugyanis szerinte jogosan szedik be akár utólagosan is a pénzt, a kért összeg megilleti az önkormányzatot, mivel a lakók helyett a város fizette ki a közös költséget.

Elismerte, hogy komoly összeget kérnek, amit nem biztos, hogy mindenki ki tud egyszerre ilyen határidővel fizetni. A közös költség egyébként átlagosan az adott lakásra vonatkozó bérleti díj harminc-negyven százaléka. Akik kérnek, azok kaphatnak részletfizetési lehetőséget, minden ilyen ügyet a vagyonkezelő zrt.-nél intéznek, a kérelmeket tehát a cégnél kell jelezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában