Állami Számvevőszék

2021.02.16. 17:28

Jelest kapott a gyulai önkormányzat

A legjobb, vagyis az ötös osztályzatot kapta a gyulai önkormányzat, illetve polgármesteri hivatal korrupció és csalás elleni védelemből az Állami Számvevőszéktől. Az ÁSZ egy európai uniós projekt keretében vizsgálta, hogy az önkormányzatok a korrupciós kockázatokkal szemben mennyire védettek. Megyénk önkormányzatai 4,2-es átlagot értek el az ellenőrzésen.

Papp Gábor

20210216 Gyula Sajtótájékoztató a korrupcióról a képen dr Görgényi Ernő polgármester fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Forrás: Bencsik Ádám

Fotó: BENCSIK ADAM

Az Állami Számvevőszék ellenőrzése az önkormányzati hivatalok integritását, vagyis az intézmények korrupció elleni védettségét vizsgálta – számolt be a monitoring hátteréről keddi sajtótájékoztatóján dr. Görgényi Ernő. Gyula polgármestere elmondta, az integritás kialakítása azért is fontos, mert azáltal

átlátható és elszámoltatható egy szervezet működése, és az elősegíti a korrupció és egyéb visszaélések megelőzését.

- Mindezeknek alapvető feltétele a szabályozottság, azaz a jogszabályokban előírt belső szabályzatok és nyilvántartások megléte, azon jogszabályok és a szervezet működését meghatározó elemeinek megfelelő tartalma, illetve gyakorlati alkalmazása – fogalmazott dr. Görgényi Ernő.

Dr. Görgényi Ernő ismertette az értékelés hátterét /Fotó: Bencsik Ádám/

Az Állami Számvevőszék jelentése a megyében található önkormányzatok és hivatalaik ellenőrzésének eredményét, az önkormányzatok és hivatalaik együttes településenkénti osztályzatát mutatja be. Az értékelés hasonló az iskolai osztályzatokhoz, az egyes a legrosszabb, az ötös a legjobb eredmény.

A megyei önkormányzatok átlaga 4,2, míg a gyulai önkormányzat és a polgármesteri hivatal a legjobb, 5-ös osztályzatot kapta,

ami azt jelenti, hogy integritás szempontjából a legeredményesebb, alacsony kockázatú önkormányzatok közé tartozik.

Dr. Görgényi Ernő hangsúlyozta, az ÁSZ megállapításai kifejezésre juttatták, hogy a szabályozások és a nyilvántartások célja nem önmagában csak a jogszabályi rendelkezések betartása, hanem az adott önkormányzat szabályszerű és csalásmentes gazdálkodási feltételeinek megteremtése, illetve az átláthatóság és elszámoltathatóság elveinek érvényesítése.

A vizsgálat célja volt, hogy ellenőrizzék: a közpénzek felhasználására, a gazdálkodásra, az áruk, a szolgáltatások beszerzésére, a közbeszerzésekre vonatkozó szabályok mennyire felelnek meg a törvényeknek, minden területet érintenek-e, azok világosak, átláthatók-e. Ennek megfelelően ellenőrizték, látható-e a közpénzek elköltésének folyamata, a beszerzések menete, illetve az is, hogy a felelősségi viszonyok tisztázottak-e.

Az ÁSZ megállapította, hogy a gyulai önkormányzat és polgármesteri hivatal jelesre vizsgázott a területen,

a közpénzek elköltése és a beszerzések átláthatóak, emellett világosak és jogszerűek a felelősségi viszonyok is. Ennek kapcsán a polgármester kitért arra, hogy az elmúlt tíz évben nem volt semmilyen jogvita a beszerzésekkel, közbeszerzésekkel kapcsolatban, illetve a közpénz felhasználásával kapcsolatban sem. Semmilyen hatóság nem marasztalta el a tárgykörben az önkormányzatot.

Illegális lerakókat számolnak fel

Dr. Görgényi Ernő polgármester a sajtótájékoztatón beszámolt arról is, hogy az önkormányzat mintegy 5 millió forintos támogatást kapott illegális lerakók felszámolására a Belügyminisztérium települési önkormányzatok számára kiírt, a „Tisztítsuk meg az Országot!” című projektje keretében. A Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. munkatársai a pályázatban 162 ezer négyzetméter területet tisztítanak meg tizenhat önkormányzati tulajdonú közterületi ingatlanon. Az előzetes becslések alapján körülbelül 120 köbméter hulladék kerül engedéllyel rendelkező lerakóba. Kilenc területet már megtisztítottak, most olyan részek következnek, ahol kézi erőre van szükség. A munkák várható befejezése február 19.

Dr. Görgényi Ernő érthetetlennek nevezte, hogy sokan miért a közterületeken helyezik el a hulladékot, miközben a Kígyósi úti hulladékudvar a legtöbb hulladéktípust díjmentesen átveszi. A polgármester szólt arról, hogy mi az, amiért fizetni kell és azok esetében mekkora összegbe kerül a lerakás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában