Békés megye

2021.02.13. 11:29

Az elmúlt tíz évben duplájára nőtt a házasságkötések száma

A héten zajlott a Házasság hete programsorozat, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire, és segítséget nyújtson a házasságra készülőknek. Magyarországon az elmúlt évtizedben kétszeresére nőtt a házasságkötések száma; Békésben is egyre többen járulnak az oltár elé.

Hírlap-összeállítás

Fotó: Shutterstock

Az elmúlt tíz évben kétszeresére nőtt a házasságkötések száma, és folyamatosan emelkedik a gyermekvállalási kedv is

– mondta a családokért felelős tárca nélküli miniszter csütörtökön egy online konferencián.

Novák Katalin a Házasság hete rendezvénysorozat részeként a Család-karrier-egyensúly címmel tartott fórumon kiemelte: az elmúlt tíz év családbarát politikájának már láthatók az eredményei, hiszen negyven éve volt utoljára olyan magas a házasságkötések száma Magyarországon, mint tavaly; 2020-ban közel 140 ezer fiatal kötelezte el magát egymás mellett. Békés megyében ugyanebben az időszakban több mint 5 ezren kötötték össze az életüket: összesen 2549 házasságkötés történt, háromszázzal több, mint a korábbi esztendőben. De az egész térségben nőtt az „igenek” száma, sőt a KSH adatai alapján a Dél-Alföld régióban kötötték a harmadik legtöbb házasságot tavaly.

Békésben tavaly háromszázzal több házasságkötés történt, mint az azt megelőző esztendőben /Illusztráció: Shutterstock/

– A házasság egy életre szóló küzdelem, ami folyamatosan próbára teszi a feleket. Ha valaki elköteleződik – amit mi több mint ötven évvel ezelőtt komolyan vettünk a párommal –, akkor utána jönnek az élet által felállított próbatételek. Ilyenkor az a kérdés, hogy ott hogyan vizsgázunk. Egy biztos, amikor bajban volt valamelyikünk, mi csillagos ötösre.

Ez az én párkapcsolatomnak az alapköve. Ugyanakkor fontosnak tartom azt is, hogy párként legyen egy közös értékrendünk, mivel ez nekünk megvolt, fel tudtuk nevelni a gyermekeinket. És mind a kettőről az élet azóta eldöntötte, hogy elég jó szülők voltunk, hiszen mindketten tudnak szeretni és dolgozni – fogalmazott Galambosné Varjú Blanka családterapeuta, aki több mint ötven éve él kiegyensúlyozott házasságban.

Dariday Róbert és neje idén ünnepli aranylakodalmát /Fotó: Bencsik Ádám/

A mentálhigiénés szakember szerint az első és legfontosabb kérdés, amit meg kell válaszolniuk a pároknak, mielőtt kimondanák az igent, hogy el tudják-e fogadni a másikat olyannak, amilyen. – Azt az embert kell szeretnem és társul fogadnom, aki előttem áll, nem pedig amilyennek én elképzelem. Ugyanakkor a párkapcsolat első szakaszában – az úgynevezett szimbiózisban – még csak a hasonlóságok kerülnek előtérbe. ­Viszont az ezt követő differenciálódási fázisban már meg­jelennek az eltérések. Ilyenkor szokott kiderülni, hogy a személyes célok, vágyak nem feltétlenül egyeznek a másikéval, majd jön a vita és az egyezkedés szakasza. Ezeken a fázisokon, kríziseken minden párkapcsolatnak keresztül kell mennie, melyeket, ha sikerül közösen megoldaniuk a szerelmeseknek, akkor egy érett kapcsolatot tudhatnak magukénak, ahol kölcsönösen elfogadják a határokat, és jól működik a közelség, a távolság is közöttük – ismertette Galambosné Varjú Blanka­.

Dariday Róbert színművész és neje 1971-ben szerettek egymásba Miskolcon.

– Én a színházban játszottam, ő pedig a helyi patikában dolgozott vezetőhelyettesként, és mindketten az üzemi étkezdében ebédeltünk

– kezdte el mesélni megismerkedésük történetét Dariday Róbert, majd felesége vette át a szót.

– Már ott kinézett magának, és miután megtudta, hol dolgozom, mindig jött a patikába. Tisztelettel köszönt, és amit kért, azt a gyógyszert odaadtam neki. Ez ment sokáig. Már egy egész komoly gyógyászati készletet halmozott föl otthon, mire a munkaügyi döntőbizottság beíratott egy tanfolyamra, amin ő is részt vett. Itt, amikor meglátott, épp egy kedves ismerősömmel beszélgettem, akit ő is ismert. Odasietett hozzánk, és mondta a férfinak, hogy mutasson be minket egymásnak. Onnan már szabad volt beszélgetnünk. De ezután is olyan tisztelettel volt irányomba, hogy elkezdtem kételkedni abban, vonzódik-e hozzám. Aztán csak összegabalyodtunk egy életre, és azóta mindenben társai vagyunk egymásnak – emlékezett vissza Dariday Róbertné dr. Bara Borbála.

Nagy László és felesége, Márti huszonhat esztendeje alkot egy párt jóban és rosszban /Fotó: Kecskeméti Krisztina/PMK/

Ugyanakkor hozzátette, kezdetben sokan óvva intették a színésztől. Többek közt Borbála családja is sokáig harcolt a szerelmük ellen.

– De mi mindezek ellenére úgy döntöttünk, összekötjük az életünket. És mikor hívták Róbertet Békéscsabára, magam mögött hagyva korábbi életemet, vele együtt ideköltöztem

– árulta el a Magyar Népköztársaság Kiváló Gyógyszerésze címet is elnyert Bara Borbála. Az idő pedig őket igazolta, hiszen a házasok idén november 19-én ünneplik aranylakodalmukat.

– Mindig egymásért éltünk. Nálunk soha nincs az, hogy én vagyok, hanem, mi vagyunk. Egymásért mindent megteszünk, és ha bármi gond, probléma adódik, azt közösen megbeszéljük, megoldjuk. Mert hiszen tökéletes ember nincsen, mindenkiben van hiba, amit tudnia kell kezelnie a másiknak. Vagyis a mi házasságunk alapja egymás megbecsülése és tiszteletben tartása – árulták el.

Megyeszerte is Házasság hete programokkal készültek a világi és egyházi intézmények

Megyeszerte tartottak Házasság hete programokat. Orosházán „Ezerszer is igen” lett az idei rendezvények mottója. Vasárnaptól egy héten át zajlott a Házasság hetének a programsorozata nem a megszokott módon. A felhívás napokkal korábban kikerült az egyházak közösségi oldalára. Invitálták a házaspárokat, a házasságra készülőket, a szerelmeseket, a jegyespárokat egy orosházi szerelmes kalandtúrára. 7+1 feladatot kell teljesíteniük. A lényeg az egymásra hangolódás, az, hogy kettesben oldjanak meg minden feladványt, legyen az szellemi vagy fizikai próbatétel. Az orosházi Petőfi Művelődési Központ pedig olyan házaspárral jelentetett meg beszélgetést, akik a néptánc és népi értékek megélése terén egyaránt „régi motorosok”. Nagy László gyógymasszőr és Nagyné Dömötör Márta pedagógus, lányaik, Natasa és Tamara is táncolnak, László fiuk néptáncoktatónak tanul. Az orosházi nagycsaládosok pedig ezen a héten köszöntötték azokat a tagcsaládjaikat, ahol a férj és a feleség több évtizede alkot egy párt.

Pusztaföldváron is rendhagyó módon reflektáltak a hétre: február 14-én reggel kilenc órakor a pusztaföldvári evangélikus online istentiszteleten megáldják a házaspárokat, a gyülekezet közösségi oldalán követhető az esemény.

A Szerelem két felvonásban című felhívással pedig a battonyaiakat mozgósították. A művelődési ház a Házasság hete és a Bálint-nap alkalmából szerelemfallal és szerelmes idézetekkel kedveskedett a város lakóinak. Lehetett szelfizni, fotózkodni a városközpontban megtalált szerelmes üzenetekkel és a Korona Szállónál kialakított szerelemfal előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában