BÉKÉS MEGYE

2021.02.25. 06:55

Az alma után a többi gyümölcsfát metszik meg

Február közepén az egyik napon Békéscsabán még plusz 10 fokot mértek, másnap mínusz 12,5 fokot. A gyümölcsfáknál felborult a szükséges téli nyugalmi állapot rendje, ez ráadásul faj- és fajtafüggő. Legalább két héttel előrébb tartanak a növények a kelleténél, és ennek meglehet a böjtje.

Nyemcsok László

20210219 Lakhegy metszés, tavaszi munkák a gyümölcsösökben képen: Méhes Csaba almatermesztő Fotó: Pezzetta Umberto PU Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

A gyümölcsfák különösen érzékenyek a rövid időn belüli nagy hőingadozásra. Emellett már évek óta hosszan tartó nyári forrósággal és enyhe téllel kell számolni. Mindennek a biológiai életközösségek rendszerének felbomlása az egyik következménye.

– Gondoljunk csak a növényi kórokozók és állati kártevők elszaporodására, és az áttelelési feltételeik kedvező alakulására.

Az almamolynak például már eggyel több nemzedéke van az utóbbi időben

– hangsúlyozta dr. Sicz György aranydiplomás békéscsabai kertészmérnök. – Ez fokozott gondot jelent a kiskertekben, ahol a tenyészidőszakban korlátozott vagy nulla a kémiai növényvédelem. Ehhez hozzájárul a tojást, lárvát, bábot és a kifejlett rovarokat gyérítő énekesmadár-állomány életkörülményeinek kedvezőtlen változása.

Kezdődik a tavaszi kertészkedés. A képen dr. Sicz György kertész /Fotó: Bencsik Ádám/

Dr. Sicz György őszi- és kajszibarack-rügymintákat vitt haza a kertjéből, és ezek boncolása meglepő eredményeket hozott. Az őszibarack egyik fajtájánál, ahol erősen duzzadtak a rügyek, 45 százalékos kár mutatkozik. A kései mandulakajszinál 55 százalékos a fagykár. Belterületen ugyanez a fajta, amely tavaszi fagytűrő képességéről ­híres, 69 százalékos kárt szenvedett.

Pusztai József, a csorvási Hunapfel Kft. ügyvezetője elmondta, az almafákat már megmetszették, és a jó idő miatt a szokásos március 15-ei időpont előtt a cseresznyével, meggyel és szilvával is végeznek.

Nagyobb volna a baj, ha a virágzáskor lenne fagy.

– A kajszibarackban a rügyvizsgálatok két fajtánál 75 százalékos, egynél 60 százalékos téli fagykárt mutattak – ecsetelte az ügyvezető. – Ugyanakkor ez korántsem jelenti azt, hogy ilyen gyenge lesz a termés. Nagyobb baj az lenne, ha a virágzáskor érnék a növényt tavaszi fagyok. A cseresznyénél a rügyvizsgálat fagykárt nem jelzett.

A rügyboncolásnak jelentősége van

Dr. Sicz György elmondta, hogy a virágzáskori fagyokkal kapcsolatos tapasztalat fejreállt, de szakmailag indokoltan, hiszen ez a téli nyugalmi állapot eltérő lezajlására vezethető vissza.

– Belterületi, korai kajszimintán 89 százalékos fagykárt is észleltem – ecsetelte. – A fagyhatás a várható terméskilátásra is kihathat. A gazda szabad szemmel nem lát bele a rügyekbe, bizakodik a fák jó berakódása láttán, és később eszmél rá a valóságra. Ezért a kajszik tavaszi metszésekor a rügyekben keletkezett kárt mindenképpen figyelembe kell venni, módosítani kell a megszokott gyakorlatot. Érdemes lesz metszés előtt hasonló rügyboncolást végezni, hogy tiszta képet kapjunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában