Békés megye

2021.02.11. 17:24

Átalakul a szakképzés, munkaszerződést kötnek és bért kapnak a tanulók

Változás zajlik a szakképzésben, többek közt új törvény, új végrehajtási rendelet, új tanügyi dokumentumok, más módszertan. Az első szakképzési munkaszerződéseket ezekben a napokban írják alá azoknál a Békés megyei vállalkozásoknál, amelyek érettségivel a szakképzésbe érkező tanulók képzésében érdekeltek. Csütörtökön kozmetikustanulók kaphatták meg szerződéseiket a megyeszékhelyen.

Busi Ottó

20210211 Békéscsaba Az első szakképzési munkaszerződéseket ezekben a napokban írják alá azoknál a Békés megyei vállalkozásoknál, amelyek érettségivel a szakképzésbe érkező tanulók képzésében érdekeltek. Kertai Emőke mesterkozmetikusnál is elkezdték gyakorlatukat a tanulók, akik aláírták a szakképzési munkaszerződést. Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

– Ezekben a hetekben térítésmentes online előadássorozatot tartunk ágazatonként a vállalkozóknak, hogy segítsük az átállást. Ez a szakképzési reform sokkal tudatosabb hozzáállást követel meg a duális gyakorlati képzőhelyektől, mint eddig. Megköveteli, hogy sokkal szorosabb kapcsolatot tartsanak fenn a szakképző iskolákkal. Az új rendszerben már csak kifutóban van tanulószerződés 2024-ig, szakképzési munkaszerződéseket pedig február 1-től köthetnek

– mondta el Mészárosné Szabó Anna, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési osztályvezetője.

Hozzátette, a gyakorlati képzőhelyeknek el kell készíteniük a teljes képzési időre szóló képzési programjukat, tanulási eredmény alapú módszer alapján. Megjelent egy minőségközpontú szemlélet is, amely az oktatási tevékenység tekintetében egy új szintre emeli a cégeknél folyó szakmai képzést. Ez az osztályvezető szerint nagyobb tudatosságot igényel a vállalkozóktól. Amennyiben nincs a cégnek minőségirányítási rendszere, a Kamara Minőségi Szempontrendszernek kell megfelelni, amit már kidolgozott a kamara. Új követelmény a megfelelő szintű informatikai jártasság is, mivel nagyon sok elemet elektronikus felületen kell rögzíteni.

Kertai Emőke adta át a tanulóknak a munkaszerződéseket /Fotók: Imre György/

– Fontos kérdés, hogy a gyerek tanulni vagy dolgozni megy ki a vállalkozóhoz. Az új rendszerben tényleges munkavállalóvá válik, mert szakképzési munkaszerződést köt a teljes képzési időre, mely alapján munkabért kap. Ennek mértéke jóval magasabb, mint amit eddig a tanulók tanulószerződéssel havi juttatásként kaptak. Most a munkabérük minimuma 96 ezer 600 forint kell legyen havonta, ehhez társul még az egyéb juttatás, ha van a cégnél ilyen. A rendszer bónusza, ha sikeres szakmai vizsgát tesznek, egyszeri életkezdési juttatásban is részesülnek, ennek mértéke a mindenkori minimálbér 80-180 százaléka. Próbaidő nincs, de a cégeknek lehetőségük van kiválasztási eljárásra, azaz a legmegfelelőbb tanuló kiválasztására. Az új szakképzési rendszer a vállalkozások számára új finanszírozási rendszert is jelent, melyben – mivel a költségek jelentősen emelkednek – a támogatásuk is nő, és még sikerdíjjal is számolhatnak – részletezte Mészárosné Szabó Anna.

Kertai Emőke ezüstkoszorús kozmetikusmester kezei alól eddig körülbelül ezer tanuló került ki, jelenleg tíz fiatal gyakorol nála, váltott beosztásban:

– Eddig tanulószerződést kötöttünk a tanulókkal, most pedig munkaszerződést, ez azt is jelenti, hogy munkabért fizetünk a fiataloknak, ami jobban inspirálja a tanulókat a korábbi ösztöndíjjal szemben

– árulta el Kertai Emőke.

A kozmetikusmester békéscsabai szalonjában csütörtökön négy tanuló vehette át munkaszerződését, köztük volt Kölüs Bettina is, aki úgy fogalmazott, nagyon örül a gyakorlati helynek, ahol osztálytársaival együtt sajátíthatja el a szakma csínját-bínját. – Az hogy most már fizetést kapunk csak felteszi az i-re a pontot, ami egyébként nagyon jól jön. Ezt a bért aztán mindenki saját belátása szerint költheti el – emelte ki a kozmetikustanuló.

Szakmát akarnak adni a fiataloknak

– Törekvés, hogy a jövőben egy fiatal se hagyja el úgy a középiskolát, hogy ne rendelkezzen legalább egy rész-szakképesítéssel – mondta el hírportálunknak korábban Mészárosné Szabó Anna, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési osztályvezetője. Ezt a célt szolgálja az úgynevezett pályaorientációs évfolyam, a szakképzési Dobbantó Program és a műhelyiskola.

A pályaorientációs évfolyam a szakképző iskola előtti nulladik évfolyam, ahová azok a 8. osztályt sikeresen elvégző tanulók jelentkezhetnek, akik még csak az iskola mellett döntöttek, de nem tudják, hogy melyik ágazatban tanuljanak tovább. A Dobbantó Program az alapvégzettséggel nem rendelkezők részére lehetőség, melynek során életvezetési segítséget, valamint kommunikációs ismereteket és kompetenciafejlesztést kapnak a fiatalok. Ebből átmehetnek a 6-24 hónapig tartó műhelyiskolába.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában