Békés megye

2021.02.12. 19:56

A négylábúak veszélyeztetik a helyieket, léptek az önkormányzatok

A kóborló kutyák ellen lépett fel több megyénkbeli önkormányzat. Szűcsné Gergely Györgyi, Lőkösháza polgármestere kiemelte, szándékosan nem kóbor állatokról beszél. Legtöbbjüknek ugyanis van gazdája, de hanyagul, felelőtlenül tartja jószágait, nem látja el rendesen őket. A kerítés nélküli házakból kiszöknek az ebek, vagy az utcán menetelnek falkában, „gazdáik” mögött. Akik, persze, azt mondják, az állatokhoz semmi közük. Hasonló a probléma Magyarbánhegyesen és Eleken is.

Hírlap-összeállítás

20210210 Lőkösháza Befogják a kóbor kutyákat. A képen Szűcsné Gergely Györgyi Edit polgármester Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik Ádám

– Kénytelenek voltunk két, kutyát befogó csapdát venni 300 ezer forintért – hangsúlyozta a lőkösházi polgármester.

– Ezekbe vizet és tápot teszünk, így becsalogatjuk a jószágokat, a ketrec­ajtók záródnak, és csak munkatársaink tudják kinyitni. Négy kennelt helyeztünk el a polgármesteri hivatal udvarán, itt általában tíz napig etetjük, itatjuk az ebeket, hátha értük jön a gazdájuk, de ez nagyon ritka.

Lőkösházán is befogják a kóborló ebeket, a négylábúak aztán a gyulai menhelyre kerülnek /Fotók: Bencsik Ádám/

Szűcsné Gergely Györgyi elmondta, a tulajdonosokat nem érdekli az állatuk, ami nincs csippel, védőoltással ellátva, féregtelenítve. Mindez 12 ezer forintba kerül, és ezt a felelőtlen kutyatartók nem vállalják. Rendszerint tudják, ki a jószágok gazdája, de feljelentéssel sem mennek semmire. Ezek az emberek szociális ellátásokból élnek, és a szabálysértési bírságot nem tudják levonni a hatóságok.

– Kötelességünk védeni a falu lakosságát, az nem járja, hogy a kóborló ebek intézmények udvarára bemenve riogassák az ott lévőket, „leszedjék” az embereket a kerékpárról, gyermekeket veszélyeztessenek. Az állat félelmében, szorongásában, védekezésképpen támad számára ismeretlen emberekre, nem ő a hibás

– hangsúlyozta a polgármester.

Néhány befogott ebet örökbe fogadnak kutyabarátok – friss példa is van rá –, de többségük a gyulai menhelyre kerül, mellyel évek óta együttműködik az önkormányzat. Ha ott nem tudják azonnal fogadni az ebeket, több időt töltenek a polgármesteri hivatal udvarán a kennelekben. Eddig nem vittek, és a továbbiakban sem szeretnének állatokat gyepmesteri telepre szállítani, a humánusabb megoldás hívei.

Szűcsné Gergely Györgyi, Lőkösháza polgármestere egy olyan befogott kutyával, melynek napokon belül lesz gazdája

Egy aranyos kutya fotójával jelentette meg legfrissebb, kóbor ebes bejegyzését Sódarné Varga Gyöngyi, Magyarbánhegyes polgármestere. „Valószínű, nem fiatal kutyus élvezi a vendégszeretetünket addig, amíg el nem helyezzük menhelyen. – Kérem, ha valaki felismeri a kutyát, és tudja a gazdi nevét, jelezzen nekünk a hivatalban” – írta Sódarné Varga Gyöngyi. Azóta kiderült, jelzés nem érkezett, így az eb már a gyulai menhely vendégszeretetét élvezi.

– Gyakori, hogy gazdás kutyák kóborolnak településünk utcáin – emelte ki a település vezetője. – Volt konkrét eset, hogy valakit megharapott egy állat, ám az emberek nem akarnak tanúskodni, ügy nem lett belőle. Mi a közmunkásoknak köszönhetően (pedig nem lenne feladatuk) befogjuk, kiposztoljuk a Facebookra a kóbor ebeket, és keressük, várjuk gazdáikat. A felelős állattartás lenne a megoldás, de egyelőre sok a felelőtlen kutyatulajdonos.

Négyóránként ellenőrzik a ketrecet

Eleken szintén hosszú ideje jelent gondot a kóbor ebek befogása. Szelezsán György, a város polgármestere korábban elárulta, már az egyik ismerősét is megtámadták az elszökött négylábúak.

– Többen is jelezték felénk a problémát, amire megoldást kellett találnunk. Az ebek befogása nagyon nehéz, többnyire tartanak az embertől. A kihelyezett csapdával viszont már három nap alatt négy kutyát és egy macskát sikerült kézre kerítenünk. Ebből háromnak hamar meg is lett a gazdája – osztotta meg akkor a városvezető. Mint mondta, a kihelyezett eszköz kíméletes az állatokkal, sérülést nem okoz, felülről pedig lefedték, hogy ne ázzanak el a négylábúak, illetve forgácsot is tettek bele, hogy ne fázzanak. Napközben négyóránként ellenőrzik a ketrecet, és mivel ez hétvégén egyelőre nem megoldott, arra a két napra nem teszik ki a csapdát.

– Előfordul, hogy csapatokban nyolc-tíz kutya kóborol a város különböző pontjain, amit ezzel a ketreccel igyekszünk megelőzni – hangsúlyozta a polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában