kevesebb mint két év van hátra

2021.02.28. 11:29

A csillagokat is közelebb hozzák majd a csabai bábszínház új épületében

Új helyre költözik a Békéscsabai Napsugár Bábszínház társulata. Kevesebb mint két év van hátra, így nagy a várakozás, és a napok számlálása is elkezdődött már. Lenkefi Zoltánnal, a bábszínház igazgatójával beszélgettünk a tervekről, ötletekről és az izgalommal teli várakozásról.

Vágvölgyi Nóra

20210128 Békéscsaba Kulisszatitkok a Napsugár Bábszínháznál Fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap Képen: Lenkefi Zoltán, Blattner Géza-díjas bábművész, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház igazgatója

Fotó: Bencsik Ádám

Közel egy hónapja adták át a kivitelezőknek a Modern Városok Programban megvalósuló és a Munkácsy-negyed projekt részeként megépülő új bábszínházépület munkaterületét, amelyről akkor lapunk is beszámolt. Ezzel kezdetét vette az építkezés, melynek végén az ország tizenharmadikként megalakuló hivatalos bábszínháza önálló épületben folytathatja munkáját.

Most még Lenkefi Zoltán kezében az egyik angyal, amit a látogatók is megreptethetnek /Fotó: Bencsik Ádám/

– A tervek szerint az új bábszínházban minden a nap és a fények játékáról fog szólni. A bejárat például különböző színű és formájú üvegekből áll majd, melyen belépve a nap nagyon izgalmas színekkel ajándékozhatja meg a látogatókat. A színház nagyterme pedig az elképzelések szerint olyan lesz, mint a csillagos égbolt – árult el részleteket az új épülettel kapcsolatban Lenkefi Zoltán, a bábszínház igazgatója.

A társulat vezetőjével az irodájában beszélgettünk, ahol egy kis makettet is megmutatott, amely a tervek szerint az új épület egyik szimbolikus dísze lesz. – Napsugárka egy erkélyben áll az angyalokkal. Mögötte pedig egy nagy kör fog körbe-körbe forogni, miközben a harangok játékát hallgathatja majd az arra járó. Ez a szabadtéri szobor bronzból lesz kiöntve, és rézkeretet kap – avatott be minket az igazgató. Mint megtudtuk, korábban több terv is készült a bábszínház előtti szoborra: végül egy olyan alkotás kap helyet, amely mozog, gondolkodásra serkenti az arra járót, és kötődik a bábszínházhoz.

Míg az épület belsejébe tervezett ugyancsak interaktív szobrot– amely a társulat műhelyében pihen most – két éve csinosítgatja az igazgató. – A fából készült alkotás xilofonból megálmodott zenegépe felett két angyal repdes, mögöttük pedig két karika forog egymással szemben. Ezt a mechanikus szobrot bárki kipróbálhatja, tekergetheti majd nálunk – fűzte hozzá.

A nagyterem olyan lesz, mintha a csillagos égbolt tárulna elénk.

Lenkefi Zoltán szerint mikor elkezdtek gondolkodni az új épülettel kapcsolatban, két lehetőség merült fel: egy klasszicista épületet terveznek, vagy pedig egy modern kockaépület lesz, ami kiemeli a Beliczey-kúriát. – Végül a második megoldás mellett döntöttünk. Az új épületrész egy modern doboznak fog kinézni, így ki tudjuk emelni a kúriát. Érdekes, hogy például Angliában rendelet határozza meg, hogy egy klasszikus épület mellé csak modern házat lehet emelni. Ezáltal a régi díszes épület felemelkedhet az új mellett – hangsúlyozta az igazgató, miközben kiterítette elénk az új, kúria közelébe megálmodott épület tervrajzát.

– Ebben egy pincehelyiséget alakítanak ki, így nem lesz magasabb a kúriánál. Úgy terveztük, hogy a buszmegállóból egy hosszú rámpán keresztül megközelíthető legyen a pincerész. Az előtérből be lehet menni a nagyszínpadra, és a mögött lesznek a műhelyek, irodák, a kiállítóterünk és egy csoportszoba, ahová bábszakkört tervezünk. Lesz egy hall is, amit több mindenre fel lehet majd használni. Emellett a hangstúdiónkat időnként szeretnénk a középiskolás zenekaroknak megnyitni. Vagyis a legapróbb csecsemőktől egészen a középiskolásokig, mindenkinek tartogatunk meglepetést, élményt a társulattal – hangsúlyozta.

Akár a fák alatt is játszhatnak

Mint megtudtuk, a kúriának és a pincének egyaránt lesz külön bejárata, így teljesen különálló egységként működhetnek majd.

Nem zavarja az előadást, ha mondjuk éppen zeneműveket rögzítenek. Asztalos- és varróműhely, valamint grafikai részek is lesznek benne. – A két épület között a szabadban van egy tér, ahol szintén lehet majd játszani, a kúria hátsó bejáratánál pedig ugyancsak ki tudunk alakítani egy színpadot, így akár a fák alatt is játszhatunk – részletezte lapunknak Lenkefi Zoltán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában