Munkácsy-negyed

2021.01.10. 15:26

Tizennégy kiválóság nevét őrzi majd a csabai Hírességek sétánya

Készül a leendő Munkácsy-negyedben, a Csabagyöngye Kulturális Központ és a megyei könyvtár közötti területen a Hírességek sétánya, a lerakott kövekre tizennégy békéscsabai kiválóság nevét, titulusát, születési és halálozási dátumát vésik fel.

Licska Balázs

20210104 Békéscsaba Munkácsy negyed részeként híres csabaiaknak emeltek buktatóköveket Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

A Szente Béla vezette városi kulturális, köznevelési és érdekegyeztetési bizottság tavaly nyáron döntött arról, kik kerülhetnek a Hírességek sétányára. Tizennégy névről határoztak: Dedinszky Gyula, Gyóni Géza, Jankay Tibor, Lipták Pál, Mohácsy Mátyás, Mokos József, Mokry Sámuel, Perlrott Csaba Vilmos, Rell Lajos, Réthy Béla, Stark Adolf, Sztraka Ernő, Tevan Andor és Zsilinszky Mihály.

Stark Adolf mellett további három név került a kövekre, de a lista hamarosan tovább bővül /Fotó: Imre György/

A területen jelenleg négy név olvasható: Sztraka Ernő építészé, Stark Adolf szőlőnemesítőé, Perlrott Csaba Vilmos festőművészé, valamint Tevan Andor nyomdászé, de ahogy haladnak a munkálatok a Munkácsy-negyed kapcsán, hamarosan bővül a sor.

A város honlapján fellelhető cikkek, valamint a megyei könyvtár által kezelt BékésWiki enciklopédia alapján vette hírportálunk sorra – a teljesség igénye nélkül –, hogy mit is lehet tudni a hírességekről.

A tervei alapján készült a Fiume hotel

Sztraka Ernő 1830-ban született Békéscsabán. 1861-től a település mérnöke volt, nemcsak tervezte, hanem ellenőrizte is az építési munkálatokat, több mint három évtizeden át dolgozott e tisztségben. 1868-ban a vezetésével kezdték megszervezni a közvilágítást, valamint ekkor rakták le az első téglajárdát a Vasút utcában, a mai Andrássy úton. Az ő tervei alapján épült fel a Fiume hotel, a városháza, a mai Ibsen Ház épülete és a jaminai evangélikus templom, de szerepe volt a színház és a kórház építésében is többek között.

Sztraka Ernő /Fotó: BékésWiki/

Huszonhét évesen mutatkozott be Párizsban

Perlrott Csaba Vilmos 1880-ban látta meg a napvilágot Békéscsabán. Festő és grafikus, a magyar piktúra jelentős mestere. A nagybányai művésztelepről indult Párizsba. Első jelentős sikerének tekinthető a párizsi Salon d’Aitomne 1907-es tárlata, amelyen az akkor 27 éves festő a Fauve-ok termében szerepelve hét festményét mutatta be. A realista festészettől indulva előbb a viszonylag kevés szín használatára korlátozott, a formákat síkokra bontó, kubisztikus jellegű festészetet művelte, majd – igen későn – a posztimpresszionizmushoz kapcsolódó munkákat, valamint litográfiákat készített.

Művész és pedagógus volt egy személyben

Mokos József 1892-ben született Békéscsabán, a nagyváradi tanítóképzőben szerzett oklevelet, majd a Képzőművészeti Főiskola elvégzése után itthon telepedett le. Elválaszthatatlannak találta a művészeti és pedagógusi hivatást, mintegy 25 éven át tanított különböző iskolákban. Ezzel egy időben a mai múzeumban működő Auróra Kör egyik vezető egyéniségeként fontos szerepet töltött be a város kulturális életében. Tanítványai közül többen szintén neves művészekké váltak. Mokos József éveken át a múzeum műtárosa is volt, számos kiállítást rendezett, ő hívta életre a Munkácsy emlékszobát. Szabadidejében szívesen zongorázott, sakkozott, igazi lokálpatrióta volt.

Sokat tett a múzeumért, az oktatásért

Rell Lajos 1874-ben született Nógrád megyében, Zomboron. Kiemelkedő szerepet töltött be Békéscsaba közéletében. Nevéhez fűződik a múzeum felépítésével kapcsolatos teendők szervezése, irányítása, az első kiállítások rendezése, a múzeum igazgatása. 1898-ban lett az evangélikus gimnázium tanára, majd 1916-tól igazgatóként vezette az intézményt. Számos könyvet, tanulmányt jegyzett, helyi újságokba, folyóiratokba is rendszeresen írt. Igazgatósága alatt a legismertebb szakembereket alkalmazta, hozzájárult a békéscsabai színvonalas oktatás megteremtéséhez.

Megkerülhetetlen az életműve

Dedinszky Gyula 1905-ben született a ma szerbiai Dunagáloson. Az evangélikus lelkész, helytörténész, néprajzkutató szakmai munkássága révén rengeteg információ látott napvilágot Békéscsabáról, számos tanulmányt jegyzett, és életműve megkerülhetetlen a város helytörténetét, néprajzát kutatók számára. 1928-ban szentelték lelkésszé, 1942-ben hívták meg a békéscsabai gyülekezetbe, ahová felkészülten érkezett és ahol nagy odaadással dolgozott.

Olyan szokásokat is vizsgált, mint a disznótor és a csabai kolbász, és például elkészítette a csabai tájszótárat, amiben a helyi szlovák tájnyelv szókincse található.

Ő nemesítette a csabagyöngye szőlőt

Stark Adolf 1834-ben született a felvidéki Bártfán, és 1859-ben került Békéscsabára, ahol üzletet nyitott. 1869-ben csemegeszőlő-telepet létesített, és a szőlőfajta-gyűjteménye meghaladta a háromszázat. Befektetés miatt kezdett foglalkozni szőlészettel és borászattal, a szőlőivel és terményeivel számos kiállításon volt jelen, az 1873-as bécsi világkiállításon aranyérmet szerzett.

Legjelentősebb tevékenységét a nemesítés területén fejtette ki, számos fajta köthető a nevéhez, ezek közül a legismertebb a legkorábbi érésű csabagyöngye.

Stark Adolf /Fotó: Wikipédia/

Egy évtizeden át volt államtitkár

Zsilinszky Mihály 1838-ban Békéscsabán látta meg a napvilágot. A teológia mellett bölcsészeti tanulmányokat is folytatott, majd külföldi egyetemek következtek, utazásokat tett Németországban, Svájcban, Franciaországban és Olaszországban. 1861-ben megválasztották a szarvasi főgimnázium tanárának. 1874 – és több családi tragédia – után a közéletben vállalt szerepet. Volt országgyűlési képviselő, főispán, 1895 és 1905 között a Vallás és Közoktatásügyi Minisztérium államtitkáraként tevékenykedett. 1902-ben Békéscsaba díszpolgári címmel tisztelte meg.

A legnevesebb helyi könyvnyomtató

Tevan Andor 1889-ben született Békéscsabán. Bécsben tanult, majd 1909-ben átvette a nyomda irányítását. 1912-től jelentek meg a Tevan Könyvtár sorozat kis, olcsó, sárga füzetei, amely munkásságának egyik legnagyobb érdeme, mind szellemi, mind tipográfiai és könyvművészeti szempontból kiemelkedő jelentőségűek voltak, rendkívül népszerűvé váltak. Rá egy évre elindította azt a sorozatot, amelyben a magyar irodalom jelentős munkáit gazdagon illusztrálva jelentette meg. Tudósa volt mesterségének, a könyvkultúra továbbfejlesztésén, megújításán túl könyvei tipografizálásával utat tört a magyar könyvnyomtatás és könyvművészet történetében.

Tevan Andor /Fotó: BMÖ/

Amerikából tértek haza az alkotásai

Jankay Tibor Deutsch Tiborként látta meg 1899-ben a napvilágot Békéscsabán, a képzőművész művészeti tanulmányait Budapesten és Európa nagyvárosaiban folytatta. Az 1920-as évektől itthon és külföldön egyaránt kiállító festőnek számított. Az 1930-as évektől jellemzően Békéscsabán tartózkodott. Ismétlődő motívumai az alföld, illetve a megörökített táj és az ember, mely a tájakban helyezve, sorsokként jelenik meg. A második világháborúban munkaszolgálatos volt, majd 1948-ban Amerikába költözött. Az 1970-es évektől formálódott benne a hazaköltözés és az örökül hagyás gondolata, életműve ennek hála ma a múzeumban ismerhető meg.

A pemetefű-cukorka tette ismertté

Réthy Béla 1862-ben született Szarvason, gyermekkora óta gyógyszerésznek készült. Az 1880-as években került Békéscsabára, Varságh Béla ma főtéri gyógyszertárába. A patikát később ő bérelte, teljes önállóságot élvezett, megalapította az országos hírűvé vált vegyészeti laboratóriumot és gyógycukorkagyárat, első terméke a pemetefű-cukorka volt. Ezek olyan sikert hoztak, hogy később a gyógycukorkák újabb és újabb fajtáit hozta létre. Háztartási és vegyi cikkeket is előállított, népszerű volt a Papagáj-ruhafesték. A közéletben is szívesen vállalt szerepet, jövedelméből alapítványokat támogatott.

A mezőgazdasági tudományok doktora

Mohácsy Mátyás 1881-ben született Békéscsabán, a kertészkedés alapismereteit elsőként édesapjától tanulta. Budapesten, a Kertészeti Tanintézetben végzett, majd tudását külföldön is gyarapította. Az első világháború során orosz fogságba esett. Hazatérte után a Kertészeti Tanintézetben dolgozott, majd vezette is azt. Kiemelkedő tudományos tevékenységet folytatott, számos könyve, cikke jelent meg, Kossuth-díjjal jutalmazták, a mezőgazdasági tudományok doktora lett.

A búzanemesítő megelőzte saját korát

Mokry Sámuel 1832-ben született Monostorszegen, az 1850-es években került az evangélikus egyház révén Békéscsabára. Apósa biztatására és segítségével 1864-től Gerendáson kezdett gazdálkodni. Ekkor kezdte el minden évben a legszebb kalászokat kiválogatni, így kiváló minőségű búzát fejlesztett ki, számukat, bokrosodásukat vizsgálta. Ennek köszönhetően közel 80 évvel megelőzte saját korát, valamint anélkül, hogy tudta volna, bebizonyította a növények betegségekkel szembeni ellenállóságának öröklődését. A válogatás során a helyi viszonyokat is figyelembe vette.

Újítások fűződnek a nevéhez

Lipták Pál, a megyei könyvtár alapító igazgatója, festőművész, könyvkiadó és műgyűjtő 1922-ben született Békéscsabán. Szabónak készült, mestervizsgát is tett, majd a békéscsabai képzőművészeti szabadiskolákban folytatott festészeti tanulmányokat. 1949-től az Urszinyi-házban működő bibliotékát vezette, majd irányítása alatt 1952-ben Békéscsabán nyílt meg az ország első megyei könyvtára.

1985-ig vezette a megyei intézményt, nevéhez fűződik több újítás, a szabadpolcos rendszer és az ország első zenei könyvtári részlegének kialakítása. Pályafutása megkoronázása volt az 1985-ben átadott, most felújítás alatt álló épület átadása.

Fiatalon, orosz fogságban halt meg

Gyóni Géza – eredeti nevén Áchim Géza – költő, újságíró 1884-ben született a Pest megyei Gyónon, békéscsabai kötődésű családban. Szarvasra, majd Békéscsabára került, itt, az evangélikus gimnáziumban fejezte be a középiskolát. Több helyen jelentek meg versei, ünnepelt költő lett, és 1910-től újságírással is foglalkozott. Volt, amikor pacifista érzéseket fogalmazott meg, de volt, hogy háborúra buzdított.

Aztán egyre jobban kiábrándult, a harctéren szenvedő katonák kétségbeesését és vágyait szólaltatta meg verseiben. 1915-ben orosz fogságba esett, 33 évesen fogolytáborban halt meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában