Elek

2021.01.27. 13:58

Szerencsésen megmenekült a fa tövében talált tarka harkály

Veszélyes fák kivágása közben egy kis fakopáncsot találtak az eleki közmunkások a napokban. Szerencsére a csöpp madárnak úgy tűnt, nem esett baja. A lelkes állatvédők létrát ragadtak és a harkályt visszahelyezték a nyárfába vájt otthonába.

Vágvölgyi Nóra

Éppen a sportpálya előtti területen, a lelátó mögötti részen vágták ki a veszélyessé vált fákat a közfoglalkoztatási program munkatársai, amikor egy apró testű fakopáncsra lettek figyelmesek.

– Dolgoztak kint a fiúk, sorjáztunk egy erdőt. Egyszer csak látták, hogy ugrál a földön egy csöppnyi madár. Úgy tűnt, próbál visszajutni az odújába. Először megnéztük a szárnyait, a lábait, a csőrét, de szerencsére sérülés nem volt rajta. Ezért létrát ragadtunk, és visszatettük a harkályt a nyárfába vájt, 3,5 méter magasságban található odújába ­– mesélte Mokán László, a város kertésze.

A kis harkálynak az ijedtségen kívül nem esett baja /Fotók: BMH/

Hozzátette, miután befejezték a munkát, kétszer is visszament aznap megnézni a fák doktorát, nem esett-e ki. Ám mind a két esetben hallatszódott, hogy még mindig az odújában szöszmötöl.

Mint mondja, a kötelező fakivágások során igyekeznek mindent megtenni, hogy a madaraknak ne essen bántódásuk. Így mielőtt munkához látnak, mindig feltérképezik a környezetet.

A madarat a több mint három méter magasan lévő odújába tették

– A balesetveszélyes fákat ki kell vágnunk. Mindig leellenőrizzük, hogy nincs-e lakója az odúknak, de sajnos a fészkeket nem tudjuk leszedni. Ezért csak télen szoktuk elvégezni ezt a munkát, mert a fáknak ilyenkor nincs lombozatuk, és a madarak közül is csak a gerlék szoktak bejönni a pusztákról.

A kertész rendszeresen járja a környék zöldterületeit

– Sokféle madár megfordul itt, imádom őket nézni, hallgatni. Most is van egy gólyánk a városban, akit rendszeresen figyelünk, mert túl korán érkezett idén. De szerencsére etetni-itatni nem kell, mert röpképes, talál magának élelmet. Viszont tavaly nyáron találtunk egy törött szárnyú-lábú gólyát, amit át kellett vinnünk a Szentesi Madármentő Állomásra. Hála az ott dolgozóknak, egy hónap elteltével ez a példány is egészségesen indulhatott délre – ismertette a kertész.

Trauma érhette a madarat, amely a mínusz húsz fokos hidegben is élénk

Boldog Gusztáv természetvédelmi szakember lapunknak elmondta, a képen látható madár egy nagy fakopáncs, más néven tarka harkály tojó. – Ezek a madarak mínusz 20 fokban is pont annyira élénkek, mint enyhe időben. Táplálékuk is van, az sem jelenthet gondot a számukra. Ezt a tojót valószínű, valamilyen trauma érhette, lehet egy autó suhintotta meg, de a leggyakrabb az, hogy egy nagyobb üvegfelületnek repülnek neki. Ilyenkor eléggé kábák és legtöbbször nincs rajtuk semmi külsérelmi nyom. Viszont hamar veszélybe kerülhetnek, ha nem tesszük egy kicsit arrébb őket, mert egy másik autó ismét elsodorhatja, vagy egy kutya, macska kezdhet el játszani velük. Az sem jó megoldás, ha haza­visszük a madarat a meleg szobába. A legjobbat akkor tehetjük vele, ha a közelben, védett helyen, természetes körülmények között elengedjük – avatott be minket a természetvédelmi szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában