Gyula/Csíksomlyó

2021.01.20. 13:55

Segítettek a leégett romatelep lakóinak

Két mikrobusznyi adományt vittek Gyuláról, illetve Méhkerékről, Sarkadról, Elekről, Kötegyánból, valamint a Nagyszalontáról a szinte teljesen leégett csíksomlyói romatelep lakóinak a napokban. A tűz miatt mintegy húsz ház égett le részben vagy teljes egészében a Csíkszeredához tartozó városrészen, ahol egyébként is nagyon nehéz, nyomorúságos körülmények között élnek az emberek.

Papp Gábor

– Amikor olvastam a cikket a történtekről, szerettem volna valamit tenni azokért, akiknek túlzás nélkül mindenük, még az a kevés értékük is tönkrement, elégett, amijük volt, és a tél, a beköszöntő nagy hideg még nehezebbé tette a helyzetüket

– nyilatkozta hírportálunk megkeresésére Felföldi Sándor.

A vállalkozó, egy személyben az Összefogás a Sérült Gyermekekért Közhasznú Egyesület elnöke több alkalommal járt már az erdélyi településen, illetve településrészen. Hosszú évek óta mindig részt vesz a csíksomlyói búcsún. Az egyik ilyen alkalommal tévedtek be a telepre, ami a Somlyó-patak partján fekszik. Mint elmondta, a területen elképesztő szegénységben és nyomorúságban, nehéz körülmények között élnek az emberek, akikkel el is beszélgettek a véletlen látogatás során.

Felföldi Sándorék fontosnak tartották, hogy segítsenek, ezért már a tűzvész másnapján gyűjtést indítottak a károsultak részére /Fotó: BMH/

A Felföldi Sándor vezette Összefogás a Sérült Gyermekekért Közhasznú Egyesület számos karitatív tevékenysége mellett minden évben megszervezi az Át-Járás tábort. A gyulai székhelyű szervezet a csíkszeredai Benignitas Egyesülettel együttműködésben több alkalommal is vendégül látott a táborban a csíksomlyói telepről gyerekeket. Így a személyes kapcsolatok és segíteni akarás egyaránt arra ösztönözte Felföldi Sándort, hogy már a tűzvész másnapján, január 8-án, pénteken gyűjtést indítson a károsultak részére.

Mint ismert, a lángok január 7-én, csütörtökön csaptak fel a romatelepen, amelyet magyar anyanyelvűek laknak. Az iszonyatos tűzben húsz ház égett le részben vagy egészben a Csíkszereda városhoz tartozó csíksomlyói negyedben. A többnyire romák által lakott negyedrészben a késő esti órákban csaptak fel a lángok. A hivatásos és az önkéntes tűzoltók nagy erőkkel vonultak a helyszínre, de így is több órán át kellett küzdeniük a lángokkal. Az egymáshoz közel fekvő épületek között ugyanis gyorsan terjedt a tűz.

A felgyúlt épületekből kimenekült mintegy 230 ember fedél nélkül maradt. Számukra a közeli Erőss Zsolt sportcsarnokban, illetve egy másik helyi sportcsarnokban biztosítottak szállást.

Felföldi Sándor előzetesen egyeztetett a már említett Benignitas Egyesülettel, hogy pontos képet kapjanak arról, mire is van szükség. Ennek megfelelően plédeket, takarókat, ágyneműt, alvásra alkalmas szivacsokat, tartós élelmiszert, evőeszközöket, meleg ruhákat, tisztítószereket és készpénzt gyűjtöttek. Az előzetes tervek szerint egy mikrobusszal mentek volna, de annyi adomány gyűlt össze, amely két mikrobuszt is megtöltött.

Találkoztak a tűz bejelentőjével is

A gyűjtést segítette Felföldi Sándor mellett a méhkeréki Miruna Egyesület 2017., a kötegyáni református egyházközség és Schlett Győző vállalkozó, illetve több gyűjtőpont is, és természetesen adományozóként az Összefogás a Sérült Gyermekekért Közhasznú Egyesület. Két nappal a tűzvész után már útra is keltek Csíksomlyóra, ahol átadták a segítséget a Benignitas Egyesületnek. Felföldi Sándorék személyesen is jártak a romatelepen, ahol elképesztő állapotok uralkodtak, gyakorlatilag a házak többsége a földdel vált egyenlővé.

Beszéltek azzal a férfival is, aki jelentette a tüzet. Neki az arca egy kicsit meg is égett, de most is kint van a telepen, hogy állataikat ellássa. Ugyancsak ellátogattak a sportcsarnokokba, ahol a károsultak jó ellátást kapnak. Pszichológus foglalkozik velük a trauma feldolgozása érdekében. Felföldi Sándorék összesen 1000 kilométert tettek meg, hogy segítsék a nehéz helyzetbe került károsultakat.

Kapcsolódó cikkünk:

https://www.beol.hu/orszag-vilag/husz-haz-egett-le-csiksomlyo-nyomornegyedeben-3588997/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában