felújítás

2021.01.04. 13:44

Megújult a gyulai hajléktalanszálló

A közelmúltban befejeződött az Ökumenikus Segélyszervezet gyulai Szociális és Fejlesztő Központjának több részből álló felújítása. A beruházásnak köszönhetően a hajléktalanszálló még élhetőbb körülményeket biztosít a lakók, a szolgáltatások használói számára.

Papp Gábor

20201223 Gyula Hetvenhatmillió forintból felújították a hajléktalanszállót Gyulán. Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap Képen: Kerekes Gizella, az intézmény vezetője

Fotó: Bencsik Ádám

A rekonstrukció még 2014-ben kezdődött, és több fázisban valósult meg – tudtuk meg Kerekes Gizellától. Az Ökumenikus Segélyszervezet gyulai Szociális és Fejlesztő Központjának vezetője hírportálunknak elmondta, a munkálatok során kívül-belül teljesen felújították az intézményt, a teljes épületegyüttest. Cserélték a villanyvezetéket, korszerűsítették a fűtést, az idejétmúlt konvektorokat lecserélték, napkollektorokat szereltek fel. Ugyancsak cserélték a burkolatokat, korszerűsítették a mosdókat, tusolókat, akadálymentesítették az éjjeli menedékhelyet, így oda a mozgásukban korlátozottak is könnyedebben bejuthatnak. Az átmeneti szálláson az akadálymentesítésre nem nyílt lehetőség, hiszen az épület jellege azt nem tette lehetővé. Cserélték ellenben a födémrendszert és modernizálták a villámhárító rendszert.

Nem csak a lakók, a dolgozók számára is kényelmesebbé vált az intézmény – ismertette a részleteket Kerekes Gizella, az Ökumenikus Segélyszervezet gyulai Szociális és Fejlesztő Központ vezetője

 

Érdekesség, hogy az éjjeli menedékhelyen speciális szellőzőrendszert építettek ki, ami a benti levegőt kiviszi, és folyamatosan friss levegőt fúj a helyiségbe, miközben a fűtést nem befolyásolja. Megújult a bútorzat, ahogy új nyílászárók is még komfortosabbá teszik a körülményeket. A most befejeződő beruházás során a 34 férőhelyes éjjeli menedékhelyen korszerűsítették a fűtésrendszert, felújították a konyhákat, cserélték a szanitereket és a belső nyílászárókat. Akadálymentes parkolót és vizesblokkot alakítottak ki, lépcsőliftet telepítettek, és munkatársi vizesblokkot is létrehoztak. A projektek forrását uniós és hazai forrásból biztosították.

Fotók: Bencsik Ádám

– Hét éven át tartó folyamat végére értünk. Talán nagyon röviden összegezve, intézményünk élhetőbbé vált – fogalmazott a szakember. – Az épület kívül-belül rossz, lelakott állapotban volt, a mosdók például még a ’70-es években készültek, és nagyon megrongálódtak. A fenntartónak és a különböző állami, uniós forrásoknak köszönhetően azonban sikerült teljesen megújítani a központot.

Kerekes Gizella kérdésünkre kifejtette, az éjjeli menedékhelyen 34, az átmeneti szálláson 16 embert tudnak fogadni, míg a nappali melegedőben 90 az engedélyezett létszám. Télen ugyanakkor természetesen senkit nem hagynak magára, nem hagyják, hogy a nehéz helyzetben élők a szabadban vagy rossz körülmények között töltsék az éjszakát. A tavalyi év egyébként is hozott pluszfeladatokat, hiszen akadt, aki a kijárási korlátozásokkal összefüggésben Gyulán ragadt, és nem tudott hazajutni távolabbi otthonába, természetesen neki is segítettek.

Felvetésünkre a szakember elmondta, a higiénés körülményeket, a tisztaságot már korábban is nagyon komolyan vették. A járványhelyzet a kliensekre rótt újabb feladatokat szobáik takarítása terén, illetve új elemnek számít, hogy a közös helyiségekben maszkban kell tartózkodni, ahogy az érkezőket nem egyszerre, hanem turnusokban engedik be.

Népkonyhai szolgáltatás

A járványhelyzetet természetesen nem lehet megszokni, de sajnos muszáj alkalmazkodni a körülményekhez – tette hozzá Kerekes Gizella.

– Ennek ellenére igyekszünk a legjobb körülményeket nyújtani. Akik bent esznek, azoknak továbbra is tányért, evőeszközt biztosítunk. Az asztalokat, székeket persze távolabbra helyeztük egymástól, hogy meglegyen a szükséges távolság. A népkonyhai szolgáltatásunk minden munkanap dél és délután két óra között elérhető. A jelesebb napokra pedig ünnepi ételekkel készültünk, karácsonykor töltött káposztát szervíroztunk, újévkor lencselevest. Az adventet megnyújtottuk, a nappali melegedőben már korábban feldíszítettük a fenyőfát, a kis csomagokat is hamarabb átadtuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában