olvasónk jelezte

2021.01.09. 15:28

Légpuskával lövöldöztek macskákra, kutyákra Gyulán

Több macskát lőttek meg légpuskával az elmúlt időszakban Gyulán, emellett kutyákat és macskákat is megmérgeztek. Olvasóink keresték meg hírportálunkat a kérdésben, hogy felhívják a nyilvánosság és más állattartók figyelmét a veszélyre.

Papp Gábor

A napokban neve elhallgatását kérő olvasónk jelezte, hogy az elmúlt másfél-két hétben, illetve tavaly év végén több, állatok ellen irányuló cselekmény is történt. A hozzájuk eljutó információkat összegyűjtötte, és azért is tárta a nyilvánosság elé, hogy hasonlók ne fordulhassanak elő.

Az egyik gazdának a macskáját lőtték át légpuskával másfél hónapja, a családtagnak számító állatot a házuktól alig néhány méterre találták meg. Miután a lövedék áthatolt a macska testén, szinte biztosnak tartják, hogy a lövés közvetlen közelről történt. Feljelentést is tettek a rendőrségen.

A közelben egy kutyát kétszer mérgeztek meg, 2017-ben, majd 2019-ben, a közelmúltban pedig légpuskával lőtték meg, szerencsére túlélte. A város egy másik helyén ugyancsak egy macskát lőttek meg légpuskával, a szintén családtagnak számító állat életben van, gazdái nagyon komoly költségeket fordítottak a kezelésekre, de a cica még mindig nincs a legjobb állapotban.

Sajnos mérgezés is előfordul /Fotó: Shutterstock illusztráció/

A Kertész utcában több mint tíz macskát mérgeztek meg az elmúlt években, nemrég is. A Bem utcában ugyancsak légpuskával lőnek a macskákra mostanában. A Dobos István utcában két kutyát is megmérgeztek a közelmúltban. Egyikük különleges, nem akármilyen kennelből származó kuvasz volt. A történtek nagyon megviselték a gazdákat.

Olvasónk úgy fogalmazott:

Van, aki a virágot szereti. Van, aki a kocsikat. Valaki a cicákat, más pedig a kutyákat. Nem vagyunk egyformák. Nem kell mindent és mindenkit szeretni. De miért kell bántani? Miért kell ártani másoknak, érző élőlények életét elvenni? Sok embernek családtag egy cica vagy egy kutya. Gyakran beteg gyerekek kis barátja, lelki társa. Az állatkínzók amellett, hogy sok esetben nagy anyagi kárt okoznak, a gazdiknak hatalmas lelki traumát, kínt okoznak.

Olvasónk arra is felhívta a figyelmet, hogy az eseteket mindig jelenteni kell a rendőrségen, így összefuthatnak a szálak és a tettest is elkaphatják.

Megkerestük a kérdésben a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságot is. Mint megtudtuk, a Gyulai Rendőrkapitányságra egy ilyen esetről érkezett az elmúlt időszakban bejelentés. Egy nő január 3-án jelentette be, hogy megsérült a macskája. Reggel a házának teraszán vércseppeket látott, ezután nézte meg, hogy melyik állata sérült meg. A macskát állatorvoshoz vitte, a vizsgálat eredménye szerint feltételezhető, hogy a macskát légpuskával meglőtték. Előző este még semmilyen sérülése nem volt, a kertes házból, az udvarról kijár, az éjszaka folyamán bárhová elmehetett. A rendőrség állatkínzás gyanúja miatt nyomozást rendelt el és vizsgálja, hogy hol és milyen körülmények között sérült meg az állat, valóban meglőtték-e.

Más ilyen tartalmú bejelentés nem érkezett. Békés megyében nem gyakran, de előfordulnak ilyen esetek, történik állatkínzás bűncselekmény.

A rendőrség minden esetben az összes körülményt, információt vizsgálja. A megsérült, elpusztult állat sérüléseire vonatkozó kérdéseket szakértő segítségével tisztázzák.

Az eseteket­ mindig érdemes jelen­teni a rend­őrségen­.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában