A BOROKRÓL KÖNNYEDÉN

2021.01.16. 13:00

Ízek és illatok

2021-ben is jelentkezünk nagy sikerű rovatunkkal, melyben Mokran Róbert békéscsabai sommelier bor-étel párosításokon keresztül mutat be szőlőfajtákat és bortípusokat. A borszakértő ezen a héten a világ egyik legnépszerűbb szőlőjéből készült bort mutatja be, valamint elkalauzol a street food világába is.

N. T.

Cabernet sauvignon – A világ legnépszerűbb szőlője

A világ egyik legnépszerűbb szőlőfajtájának eredete a 17. századra vezethető vissza, amikor is a természet alkotott, újraformált. Délnyugat-Franciaországban ekkor találkozott egymással a két szülő, a cabernet franc és a sauvignon blanc, mely fajták vad házasságának gyümölcse lett a cabernet sauvignon.

Hatalmas népszerűségét támasztja alá, hogy mára már a világ legtöbb borvidékén jelenlévő fajta, és neve szinte önálló márkaként is megállja a helyét.

Saját ünnepnapja is van, a Nemzetközi Cabernet Sauvignon Nap, ami augusztus 30-ra esik. Ismertségét mégis csapatjátékosként szerezte, az úgynevezett bordeaux-i (bordói) házasítás alapköveként. Ebben a formációban társai a merlot és cabernet franc, akikkel a világ legelismertebb és legnépszerűbb cuvée-évé (házasítás) vált a bordeaux-i.

Mokran Róbert bor- és párlatszakértő, sommelier /Fotók: Imre György/

A cabernet sauvignonból készült borok általában közepes, vagy nagy testűek, magas tannintartalmúak és hosszan érlelhetőek. A szépen beérett cabernet sauvignonból készült bor színe fiatalon mélylila, és illatában a fekete ribizli dominál némi hideg jeggyel, mint az eukaliptusz vagy a menta.

Hordós érlelés esetén visszaköszön a vanília, a kávé, a szantálfa, a cédrus, vagy akár a dohány is. Hidegebb termőterületről származó cabernet esetében sokszor érezhetünk herbás, vagy zöldpaprikára emlékeztető jegyeket, míg a forró klímájú borvidékekről származókban lekváros-főttes gyümölcskarakterekkel találkozhatunk. A hazai borvidékekről származó cabernet borok általában az érlelt, telt, tanninos stílust képviselik.

A gasztronómiában igen széles körben ajánlhatjuk a különböző fajtájú húsok mellé, mint a marha, a vaddisznó, a szarvas, vagy a bárány. Tökéletes párja egy félig átsütött, szaftos steaknek, de egy hamburger mellett is szépen megállja a helyét.

Kiváló társ a zöldségek közül a különböző gyökérzöldségekhez és gombákhoz, mint a portobello, vagy a vargánya.

Sajtok közül a félkemény sajtok csoportjával harmonizál a legjobban, különösképpen az érlelt cheddarral vagy goudával. Extra tippként kipróbálható a kéksajtokkal is, mint a gorgonzola, akár önmagában, vagy például mártásként a steakhez, vagy hamburgerhez. A testes, érett tételeket érdemes összekóstolnunk magas kakaótartalmú étcsokoládés desszerttel, egy kis fekete ribizli, vagy szederöntet társaságában.

Mivel ilyen sokféle étel mellé társítható ez a nagyszerű fajta, ezért az aktuális recept nem lehet más,

mint a street foodok királya, a hamburger.

Így esett a választás a lilahagyma-lekváros hamburgerre, a Hétköznapok és ünnepek ételei című, nagy sikerű szakácskönyvből.

A hosszabb hordós érlelést kapott cabernet sauvignonokat érdemes tárolni és hagyni, hogy érjen a palackban. Mindig hűvös, napfénytől védett helyen lehetőség szerint fektetve tároljuk. Az egy-két éves, de sok esetben a három-négy éves palackérlelést is meg fogja hálálni a bor.

A magasabb minőségű cabernet borok nyolc-tíz évig biztonságosan tárolhatók magas potenciáljuknak köszönhetően. Tehát ha nem sietünk az aktuális évjárat kinyitásával, úgy sok esetben nagyobb örömben lehet részünk pár év múlva. A tökéletes élmény érdekében 18-20 Celsius fokon fogyasszuk, egy kis dekantálást követően, vagy csak nyissuk ki a palackot fogyasztás előtt egy órával, hogy egy kicsit levegőzni tudjon.

Lilahagyma-lekváros hamburger

Hozzávalók

szezámmagos hamburgerbuci

marhahúspogácsa

csemegeuborka

lilahagyma

vöröshagyma

camembert sajt

rukkola

pirított vöröshagyma

bacon

őrölt bors

A lilahagyma-lekvárhoz:

barna cukor

méz

lilahagyma

vörösbor

balzsamecet

kakukkfű

tarka bors

Recept: Borbély Gábor

Elkészítés

A marhahúspogácsát 80 százalék színhúsból és 20 százalék marhavesefaggyúból készítjük, nem fűszerezzük. Speciális hamburgerszószt készítünk ketchuppal, mustárral, majonézzel, tejföllel, sóval, őrölt borssal. A hamburgerbe szeletelt csemegeuborkát, lila hagymát, rukkolát, camembert sajtot, pirított hagymát és szintén

pirított baconszeletet teszünk.

A lilahagyma-lekvárhoz először barna cukrot karamellizálunk, mézet teszünk hozzá, ebbe megy az apróra vágott lila hagyma. Pici balzsamecetet öntünk bele, kakukkfűvel, sóval, tarka borssal ízesítjük. Vörösbort öntünk rá, hogy éppen ellepje, majd visszaforraljuk. Ez a lilahagyma-lekvár adja meg a hamburger varázslatos karakterét.

Olvassa el a rovat többi ajánlatát is!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában