Musi Baby

2021.01.07. 13:45

Ibizán dolgozta ki a csecsemők fejlesztését segítő módszerét

Magyarország barcelonai főkonzulátusa újszerű kezdeményezést indított útjára. Kint élő magyar művészek tartanak foglalkozásokat az észak-spanyolországi városban. Egyik honfitársunk szombatonként Cini műhely néven 8-12-éveseknek, míg egy másik magyar 10 év fölöttieknek tart művészetterápiát. Az orosházi fuvolaművész, az Ibizán élő Pusztai Anikó pedig Musi Baby címmel hirdeti foglalkozásait a 4 év alatti korosztálynak.

Csete Ilona

Pusztai Anikó kezdeményezése hat éve sikeres Ibizán /Fotó: BMH/

Fotó: @anaghernando

A spanyolországi Ibiza szigetén él az orosházi Pusztai Anikó, azt megelőzően Barcelonában tanult, dolgozott 9 éven át. Az orosháziak jól ismerik köztiszteletnek örvendő családján keresztül is. Ám sok éve – a Szegedi Zeneművészeti Főiskola fuvolatanári és kamarazenészi diplomájának a megszerzése után – világpolgárként élte az életét, járta a világot. Franciaországban, Metz városában, Jean Pier Pinet professzornál tanult, majd Barcelonában Albert Mora professzornál. A főiskola után kétéves ösztöndíjat nyert a Barcelonai Opera Akadémia Zenekarába, ahol olyan világhírű művészekkel játszhatott együtt, mint Montserrat Caballe, Placido Domingo vagy éppen José Cura.

Majd a nyugalmat keresve, rátalált Ibizára, s párjával, Santiago Pérez kubai származású, amerikai jazz-zenész, -zeneszerzővel ott telepedett le. Anikó Ibizán a tanítás mellett kisegít az ottani szimfonikus zenekarban, több kamaraegyüttes tagja. S ha még marad ideje, egyéb projektekbe is belevág. Fontos és személyes projektje a Musi Baby, ami nem más, mint a zenés babafejlesztés.

Pusztai Anikó kezdeményezése hat éve sikeres Ibizán /Fotó: BMH/

– Kezdeményezésem immár hatodik éve sikeresen működik Ibizán. Én vagyok ennek a projektnek a kreatív, didaktikus és pedagógiai létrehozója, vezetője. Santiago Pérez pedig a zeneszerző, a dalok szövegírója is egyben – fejtette ki Anikó.

S hogy miként működik a mindennapokban ez a program?

– Ez valójában egy dinamikus, zenés babafejlesztés. Ibiza szigetén nem sokkal gyermekünk, Leonardo születése után, 2015-ben hoztuk létre. A magyar zenei gyökerekhez visszatérve sokat énekeltem, ringattam, fuvoláztam a kisfiamnak. Párom kubai származása révén pedig ritmikailag fejlesztette Leonardót, így született meg később a Musi Baby, amely mára egy sikeresen működő program a szigeten. 2019 óta pedig Barcelonában is ismertté vált. Az a célom, hogy saját repertoárral dolgozzunk – avatott be a részletekbe a fuvolaművész. Kifejtette, az órákon fontosnak tartja a több nyelven éneklést: Ibizán katalánul, spanyolul és angolul csendülnek fel a dalok. Minden dalhoz segédeszközöket is használ: színes kendőket, kis ütős hangszereket, piláteszlabdát, léggömböket.

– A dalokat koreográfiával kísérjük, így nemcsak a kognitív hanem a pszicho-motoros fejlődését is segítem a gyerekeknek. A kicsik automatikusan megtanulják a gyakorlatok sorrendjét, a hangszerek megosztását, a rendet és elsajátítják a dalokat is különböző nyelven.

A projektet jó szívvel ajánlom a szülőknek, instrukciókat adok, hogyan segítsenek és fejlesszék zeneileg a piciket a hétköznapi rutinban – tette hozzá végül a fuvolista édesanya.

Magyarra is lefordítja a dalokat

Pusztai Anikó párjával CD-t is készített a szerzeményekből. Mundo Magico címmel karácsonyra jelent meg első, Musi Baby gyermekeknek összeállított anyaguk. A dalok spanyol és angol nyelven készültek erre az albumra. A magyar fuvolaművésznek az a terve, hogy ezt a pedagógiai programot honosíttassa különböző országokban.

A következő lépésként magyarra is lefordítják majd a dalokat, hogy egy új albumot jelentessenek meg, amelyen magyarul és angolul lesznek hallhatóak a szerzemények.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában