Fotós, videós

2021.01.21. 10:41

A Plüssök háborújával rajtolt Incze Laci pályája

Tegye fel a kezét, aki tisztában volt vele, hogy Békés megye egyik legtehetségesebb, legeredetibb hangvételű videósa, fotósa asztalosnak tanult? A kérdés költői jellegét meghatározó tényezők között az élre kívánkozik az a lényegi momentum, hogy a még mindig fiatalemberként jellemezhető vizuális alkotó első filmje, a Plüssök háborúja két évtizeddel ezelőtt készült el. Incze László akkor mindössze 12 éves volt, s a három és fél perces alkotást mi más, mint a Star Wars IV. epizódja inspirálta.

Erdei-Kovács Zsolt

Fotó: Photographer: Ottó Varga

A jelenleg Budapesten élő, füzesgyarmati fiatalemberről annak okán készült cikk, hogy olyan szemlélettel, olyan fokú kreativitással és elhivatottsággal bír, ami mások számára is példaértékű lehet. A fővárosba azért költözött, hogy újabb, az eddigieket meghaladó kihívásokat találjon. A legnagyobb kihívás egyelőre az, hogy a munkák száma igencsak lecsökkent. A feje tetejére állt világ halad tovább, viszont a megrendelések jelentősen megcsappantak. Laci tavaly nyáron vett búcsút az Almásy-kastélyt is működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft-től, ahol a cég intézményeihez tartozó események dokumentálásáért, promóciójáért felelt.

/Fotó: Bencsik Ádám/

A filmes pályát megalapozó tényezőként írta le azt a pillanatot, amikor édesapja a Csillagok háborúja IV. részének kalózverziójával érkezett haza. A film által egy fantasztikus világ tárult fel, ami 12-13 éves korában még inkább kinyílt: a szülők egy kis kézi kamerát szereztek be, amivel a különféle családi eseményeket rögzítették. A gyermek részére hamarosan külön kazettát kellett vásárolni, hiszen az egyre kiteljesedő alkotói késztetést a megismételhetetlen családi pillanatok bánták volna.

/Fotó: Péli Ákos/

Az asztalos iskola befejezését követően leérettségizett, majd a Jókai Színházhoz került, ahol színpadtechnikusnak tanult. A hang-, fény- és videós ismeretek megszerzését követően leszerződtették, s akkoriban dőlt el az is, hogy ténylegesen a kamera melyik végén képzeli el az életét. A színi stúdióval is próbálkozott, végül azonban letett róla, mert ilyen módon nem fűtötte igazán a szereplési vágy.

/Fotó: Varga Ottó/

Majd jött az úgynevezett olasz meló. Keresd a nőt! – tartja a mondás. A teátrum embert próbáló időszaka után, de még a Csabagyöngye Kulturális Központ előtt következett az itáliai kaland, engedve egy Maria keresztnevű hölgyemény csábításának a Dél-Olaszországban található Molise megyébe, majd Rómába költözött. Szinte természetes módon fotós, videós munkák jöttek sorra, a szerelem és a kiküldetés azonban kérészéletűnek bizonyult.

Ismét Békéscsaba, illetve a munkahelyek sorában a Csaba Televízió következett. A híradós műfaj, az állandó készenlét újabb, eddig ismeretlen kihívást jelentett, amit sikeresen teljesített. Az általa készített anyagokat az MTV és a Duna TV is több alkalommal átvette.

A tévés kitérőt követően a Csabagyöngyénél, vagyis az M3-ben (Emköbben) töltött, nem egészen egy év azért különösen hangsúlyos és meghatározó időszak, mert itt már igazán elemében lehetett.

Számos olyan tehetséges szakember van, akivel Lacinak volt szerencséje együtt dolgozni. Nem volna szerencsés azonban felsorolást tenni, mert egyrészt úgy is biztosan kimaradna valaki, másrészt meg az olvasók nem erre, hanem sokkal inkább arra kíváncsiak, hogy mi lesz cikkünk főszereplőjével. Nos, ezt nem lehet előre megjósolni, de annyi bizonyos, hogy bárhova vetődik majd az elkövetkezendő időszakban, megállja a helyét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában