örökség

2021.01.30. 20:34

A mezőkovácsháziak büszkék változatos, egyedi értékeikre

A helyi képviselő-testület 2015-ben a magyar nemzeti értékekről és a hun­garikumokról született törvény helyi végrehajtására hozta létre a Mezőkovácsházi Települési Értéktár Bizottságot hat fővel. Mucsi Tiborné, a szervezet elnöke mesélt a kezdetekről és az új esztendő első fontos eseményéről. Idén öten vették át a díszdiplomát.

Csete Ilona

A kovácsháziak büszkesége a Duma’ Színház három évtizede alakult meg /Fotó: BMH/

A bizottság az elmúlt öt év alatt 28 helyi értéket vett fel. Múltbéli örökségük közül kiemelkedő Sármezei Endre gépészmérnök munkássága, az Alföldi Gazdasági Kisvasút megálmodója, valamint Kalocsa Róza író, pedagógus, nőnevelő intézeti igazgató, aki Magyarországon a nőneveldékbe bevezette a magyar nyelv tanítását.

– Továbbá Bereczki Máté pomológus is bekerült az értéktárba. Természeti értékeink közül helyet kapott a Borostyán gyógyvíz, négy túraútvonal, helyileg védett gyepsáv, horgásztó, épített környezetünkből a tájház, két felekezeti templom, amelyekre méltán büszkék vagyunk. Váro­sunkban sok olyan amatőr alkotó tevékenykedik, akik sokat tesznek azért, hogy népi kézműveshagyományainkat – úgy mint szövés, hímzés, népi kismesterség, tojáspatkolás, pásztorlegyező-faragás, mézeskalács-készítés – megőrizzék, megismertessék és továbbörökítsék. Többen művészi szinten forgatják az ecsetet, és olyan is akad, aki szívszerelemből színházat álmodott és 30 évvel ezelőtt egyedül betolta Thalia szekerét (Duma’ Színház) városunk színpadára – folytatta az értéktár elnöke.

A kovácsháziak büszkesége a Duma’ Színház három évtizede alakult meg /Fotó: BMH/

– Tudomásul véve, hogy személyes átadás belátható időpontban nem lesz, postai úton küldtem az értékbirtokosoknak a tényt elismerő és megörökítő diplomát idén. Kulturális örökség szakágban Kmetykó Gyuláné díszítőművész, Duma Györgyné foltvarró és a Mutasd Magad Dél-Békés amatőr művészi rendezvénysorozat gazdagítja értéktárunkat. A turizmus és vendéglátás szakágban Szekeres Lajosné gasztronómiai tevékenysége, Borsi Gyuláné és Tóth Jánosné mézeskalács-készítő hagyományőrzők, míg az épített örökség szakágban a református és a katolikus templom került értéktárunkba.

Büszkesége a kovácsháziaknak, hogy 2020-ban a megye kulturális életében kiemelt értékalkotóként, az előadó-művészet egyik zászlóshajójaként a megyei értéktárba bekerült a Duma’ Színház. A megye legismertebb amatőr színháza professzionális művészi előadásokkal idén ünnepli megalakulása harmincadik évfordulóját.

– Ünnepelhettünk már a tájházban, vagy a polgármesteri hivatal ünnepi testületi üléséhez kapcsolódóan mutatkoztunk be kiállítással. Minitárlatunkat bármelyik önkormányzati intézmény kikérheti saját rendezvényéhez, egész évben. Igény esetén tanórákhoz kötődően előadást tartunk diákoknak, hogy múltunk örökségét és jelen értékeinket közkinccsé tegyük. Sarkadi László biológiaszakos tanár lepkegyűjteménye, valamint a Mezőkovácsháza és környéke élővilága című helyi értékek tárlata állandó kiállítás. Tárlatvezetéssel egybekötve látogatható általános és középiskolásoknak egyeztetett időpontban. Az öt év alatt számtalan könyvtári óra valósult meg a könyvtárban, ahol a helyi értékek bemutatására volt lehetőség. A Kalocsa Róza Művelődési Központ elnyert projektje ezt a bemutatkozást tovább erősíti – sorolta Mucsi Tiborné.

Jól működő gépezetté formálódtak

Sikerült jól működő gépezetté alakítani a bizottsági munkát. Tagjaik aktívak, elkötelezettek. Legbüszkébbek a legfiatalabb termékükre: 2020 de­cemberére elkészült az első ötéves értéktári ciklus bemutatkozó periodikája huszonnyolc értékkel.

– Várható lesz, hogy hamarosan a kezünkben tarthatjuk. Mezőkovácsháza Város Települési Értéktárába az elmúlt öt év alatt felvett értékek első bemutatkozó kiadványa azokról a természeti, műszaki, kulturális, tárgyi és szellemi értékeinkről tanúskodik, melyeket itt, ebben a kisvárosban a magunkénak érzünk. Azokról a hagyományainkról, öröklött, múltbéli és jelenlegi épített és természeti környezetünkről, kultúránkról, amelyekre méltán vagyunk büszkék. Amennyiben az önkormányzat igényt tart promóciós anyagként a kiadványunkra, az utánnyomás biztosított. A város reklám céljára elkülönített költségére minőségi ajándékként használható lehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában