különleges fejlesztések

2021.01.19. 13:56

A gyulai okostükörrel mi is karmesterek leszünk

A gyulai Kohán Képtár gördíthető polcrendszerrel, míg az ugyancsak a városban található Erkel Ferenc Emlékház egy különleges okostükörrel és zenélő paddal is bővülhet a közeljövőben pályázati, valamint önkormányzati források segítségével. Az okostükröt karmesteri kézmozdulatokhoz hasonló mozgással vezérelhetik majd a látogatók.

Papp Gábor

Fotós: Imre Gyorgy

Fotós: Imre Gyorgy

Két pályázat összesen 12 millió forintnyi támogatásával segíti a gyulai önkormányzat a kiállítóhelyeket működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. munkáját. A Kohán Képtárban a raktározás nehézségei oldódnak meg a fejlesztéssel, míg az Erkel Ferenc Emlékházban a kiállítást frissítik fel

– tájékoztatta hírportálunkat Fekete-Dombi Ildikó, az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. kiállítóhelyekért felelős ügyvezető igazgatója.

Mint megtudtuk, a Kohán Képtárba a gyulai önkormányzat négymillió forint százszázalékos intenzitású támogatást nyert nemrégiben, gördíthető festménytároló polcrendszer beszerzésére. A fejlesztés rendkívül időszerű volt, hiszen a régi polcokon már nem lehetett szakszerűen tárolni a műtárgyakat.

Temesvári János technikai igazgató és Fekete-Dombi Ildikó, az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. kiállítóhelyekért felelős ügyvezető igazgatója /Fotók: Imre György/

– Az Emberi Erőforrások Minisztériumától elnyert támogatásból 12 méter hosszú polcrendszert vásárolunk, a beszerzést már elindítottuk – fogalmazott a szakember.

A képtár raktárában Kohán György hagyatékának 665 festménye és 2370 grafikája mellett az Erkel Ferenc Múzeum 552 darabos képzőművészeti gyűjteményét, Lajos Ferenc és kortársai 451 darabos grafikai gyűjteményét, illetve Bene Lajos műgyűjtő 119 darabos hagyatékát is őrzik­.

Fekete-Dombi Ildikó kifejtette, az Erkel Ferenc Emlékház fejlesztésére a Kubinyi Ágoston Programban nyert 8 millió forintot az önkormányzat, amihez a város 900 ezer forint önerőt biztosít. A fejlesztés keretében az emlékház teljes informatikai rendszere megújul.

Temesváry Jánostól megtudtuk, több technikai fejlesztés is emeli majd a kiállítások színvonalát

– A 2011-ben átadott tárlat felépítése és tartalma nem változik, ám a támogatásnak köszönhetően saját fejlesztésű, interaktív elemekkel tudjuk azt bővíteni. Ezek az újdonságok inkább kiegészítik a rendkívül információgazdag kiállítást, annak befogadását könnyítik még inkább a látogatóknak, miközben interaktivitásukkal egyúttal a látogatói igények változásaira is reagálni tudunk – fogalmazott Fekete-Dombi Ildikó.

Az Erkel emlékház kiállítása egy mesterséges intelligencián alapuló okostükörrel, valamint egy zenélő paddal bővül, de a tárlatba bekerül a zeneszerző 1849. január 1-i keltezésű kéziratos kottája, és az ötvenéves karmesteri jubileumára a nemzettől kapott aranykoszorú is.

Temesváry János fejlesztette ki

Az okostükör Temesváry János, az Erkel Nonprofit Kft. műszaki vezetőjének fejlesztése, amelyet karmesteri kézmozdulatokhoz hasonló mozgással vezérelhetnek majd a látogatók. Ezzel Erkel Ferenc szülőháza az Almásy-kastély és a vár után a harmadik olyan kiállítóhelye lesz a városnak, ahol interaktív eszköz segíti az élményalapú információátadást.

Fekete-Dombi Ildikó ügyvezető igazgató kérdésünkre elmondta, az emlékház fejlesztésének előkészítő munkái – a nonprofit kft. szakembereinek közreműködésével – már megkezdődtek, s elindultak az eszközbeszerzések is. Hangsúlyozta, a kiállítás megújítása nem befolyásolja majd a nyitvatartást, az ügyvezető év végére ígéri a munka befejezését.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában