átfogó beruházás

2020.12.21. 17:29

Gigafejlesztés készül a békési fürdőben

Várhatóan 2,4 milliárd forintból valósulhat meg a közeljövőben a Békési Gyógyfürdő és Uszoda átfogó fejlesztése. A beruházás során kültéri csúszdapark és élménymedencék épülnek majd, négycsillagos szálláshelyet alakítanak ki Dánfokon, nagyszabású energetikai korszerűsítést végeznek és egyéb komoly beruházások is várhatók. Százhúszmillió forintos kormányzati támogatással az előkészítés már meg is megkezdődött.

Papp Gábor

Egy Békés számára fontos fejlesztés kapujában állunk – vezette be a hétfői délelőtti online sajtótájékoztatót Dankó Béla országgyűlési képviselő. Mint elmondta, egy szép kisvárosról, a választókerület központjáról van szó, amely nagyon közel található a megye két jelentős településéhez, Békéscsabához és Gyulához.

Kálmán Tibor és Dankó Béla a fejlesztés központi helyszínén, a fürdőben /Fotó: Jenei Péter/

- Ezen a Békés számára bonyolult helyzeten már sokat tudtunk csiszolni, számos beruházás valósult meg, így fejlesztettük az önkormányzati ingatlanokat, a közlekedési infrastruktúrát, a szolgáltatásokat – tette hozzá. Dankó Béla szólt arról, hogy a település különleges természeti környezettel rendelkezik, a Kettős-Körös és tájainak szépsége, Dánfok, illetve a duzzasztó valamint, a kikötő egyedi turisztikai potenciált jelent. Emlékeztetett arra, hogy már több fejlesztés történt Dánfokon, a kishajó-kikötőnél és a fürdőben is.

- Most egy nagyon fontos lehetőség nyílt meg a békési fürdő előtt, amely a kormány döntésének köszönhetően még több turista városba csábítására is esélyt majd – hangsúlyozta Dankó Béla.

– A város 120 millió forintos hazai forrásból, száz százalékos támogatási intenzitás mellett készítheti elő a fürdő fejlesztését;

készítheti el a megvalósíthatósági tanulmányt és a műszaki terveket, ebből az összegből folytathatják le a közbeszerzést és finanszírozhatják projektmenedzsmentet. A remények szerint ennek eredményeként a közeljövőben mintegy 2,4 milliárd forintos fejlesztés valósulhat meg Békésen, amivel a település feliratkozik a fürdővárosok sorába, ahová bel- és külföldi turistáknak egyaránt érdemes ellátogatniuk.

Kálmán Tibor polgármester is kiemelte a helyi turisztikai háromszög, Békés-Dánfok, a kikötő és a fürdő jelentőségét. Utóbbi kapcsán külön szólt az országos összehasonlításban is kiváló minőségű gyógyvízben rejlő lehetőségről. A várhatóan 2,4 milliárdos beruházás során fejlesztik a strand- és wellness szolgáltatásokat, kültéri csúszdapark épül, szabadtéri sport- és kültéri fittness lehetőségeket alakítanak ki, grillteraszt hoznak létre, parkosítanak, megvalósul az épületek energetikai korszerűsítése. A munkálatoknak köszönhetően átalakítják a meglévő, de jelenleg használaton kívüli kültéri nagymedencét.

A Dánfoki Üdülőcentrum területén négycsillagos szálláshelyet hoznak létre.

A 120 millió forintos előkészítést, tervezést jövő decemberig kell az önkormányzatnak befejeznie. Kálmán Tibor hangsúlyozta, bíznak abban, hogy jövő év végéig a közbeszerzési eljárást is lebonyolítják majd, így ezután a fejlesztés elkezdődhet majd.

Hálózatban erősödhet a térség

Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese elmondta, a vidéki vendégéjszakák jelentős része hazánkban valamelyik fürdőhöz, egészségügyi szolgáltató központhoz kötődik.

- A hazai fürdők motorjai a turizmus fejlődésének, amelyek a jelenlegi válsághelyzetben, az előregondolkodásban, az idegenforgalom újraindulásában is kiemelt szerepet töltenek be – tette hozzá. Kiemelte, a tervezett beruházás kiválóan illeszkedik a Gyula-Békéscsaba turisztikai térség fő motivációjához, az egészségturizmushoz. Békés hálózatba kapcsolódhat a környék fürdőivel, és ezáltal növelni lehet a turisták tartózkodási idejét a térségben. Kiemelte a négycsillagos szállásfejlesztés fontosságát. Hangsúlyozta, a kormány odafigyel a turizmus helyzetére a koronavírus-helyzet alatt is, tavasz óta mintegy 800 milliárd forintot fordítottak mindent egybe véve az ágazat támogatására. Dankó Béla és Kálmán Tibor egyaránt arra hívta fel a figyelmet, hogy a fürdőt érintő beruházás a magánszállláshelyek fejlesztését is magával hozhatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában