gördülékeny sportág

2020.12.10. 06:55

Esélyegyenlőségi bowlingpálya épül Gyulán

Országosan is egyedülálló esélyegyenlőségi bowlingpályát hoz létre a gyulai önkormányzattal együttműködésben a Dél-Alföldi Wellness Egyesület a fürdővárosban, a Béke sugárúton található egykori kismozi épületében. A létesítményben a fogyatékkal élők és az ép sportolók is együtt gyakorolhatnak majd, emellett az egyesület szeretné, ha a bowlingot valamennyi iskolás is kipróbálhatná, és a sportág akár beilleszkedne az iskolarendszerbe.

Papp Gábor

20201207 Gyula Különleges esélyegyenlőségi bowlingpálya épül Gyulán mutatta be a sérült fiataloknak Nyikoráné Szabó Mariann Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

A beruházás a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) részeként, a CLLD projektben valósul meg mintegy 43 millió forintos pályázati támogatással – nyilatkozta kérdésünkre Nyikora Péterné Szabó Marianna. A Dél-Alföldi Wellness Egyesület elnöke elmondta,

a beruházásban együttműködnek az önkormányzattal,

a város jelentősen segíti az elképzelések valóra válását, például a kismozi szükséges épületrészét is biztosítják a létesítmény kialakításához. Nyikora Péterné Szabó Marianna kitért arra is, hogy a kivitelező is nagyon rugalmasan dolgozik, sokat tesz a kötelező feladatokon kívül is, hogy a pálya a legtöbbet adja majd használóinak.

Nyikora Péterné elnök, Szatmáriné Szabó Gréta partnerjátékos, önkéntes és Herczeg János bowlingversenyző /Fotó: I. Gy./

Mint megtudtuk, a beruházást több cél mentén hívták életre.

– A helyi fogyatékossággal élő gyerekek és fiatalok számára a sportolás, így a bowling is sokat jelent. Egészen remek eredményeik vannak, például az Abu Dhabiban tartott játékokról is. Eddig viszont át kellett járniuk edzeni Békéscsabára, a várhatóan jövő tavaszra elkészülő pálya azonban új lehetőségeket nyit meg előttük – tette hozzá az egyesületi elnöke. – Természetesen mindenkit várunk majd, aki szereti ezt a sportágat. Abban bízunk, hogy sokat fognak együtt játszani fogyatékossággal élők és ép sportolók, hiszen ez is az egyik fő célunk. A fejlesztés így az elfogadást és az esélyegyenlőséget is szolgálja,

országosan is különlegesnek számító projekt lesz ez a társadalmi felelősségvállalás területén.

Kiemelte, harmadik elképzelésük részeként várni fogják az iskolásokat is. Jó néhány diák akad, aki nem találja meg a számításait a hagyományos sportokban, azok nem feltétlenül állnak közel hozzájuk. A bowling pedig amellett, hogy kiváló közösségépítő elfoglaltságot jelent számukra a mozgáskoordinációt is erősíti. Bízunk benne, ahogy uszodába, úgy hozzánk is eljutnak a gyulai diákok, és az iskolarendszerbe is bekerül valamilyen módon a bowling. Nem mellesleg egy olyan hely jön létre, ami új kikapcsolódási színtere lehet a városnak.

Mint megtudtuk,

a kivitelezés jó ütemben, zökkenőmentesen halad,

a gépeket Németországból hozzák majd Gyulára, a szerkezetet hazánkban állítják össze. Nyikora Péterné Szabó Marianna azt valószínűsítette, hogy jövő tavaszra, előreláthatólag márciusra készülhet el a fejlesztés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában