Békés megye

2020.12.04. 06:55

Eljött a naspolya és a mikulás szezonja

Megyénkben november 25-én hajnalban plusz hőmérsékleteket mértek. A népi mondás pedig úgy tartja: „Ha Katalin locsog, a karácsony kopog.” Legyen úgy – ha lehet, hótakaróval –, de egyelőre még útközben vagyunk mikulás felé. December 5–6-án rakja be a Télapó a kifényesített csizmákba, cipőkbe az ajándékokat. Amennyire tud, dacol a vírussal, ez látszik az üzletek vásárlási statisztikáiban.

Nyemcsok László

20201202 Békéscsaba Szezonális termékek az üzletek polcain fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: BENCSIK ADAM

Tyetyák Magdolna, a megyében húsz üzletet működtető Élésker Kft. ügyvezetője hangsúlyozta, a forgalmon érződik, hogy a Mikulásnak dolga van. Vagyis egyre többen mennek az édességeket tartalmazó polcok felé a boltokban, és

télapófigurákat is vásárolnak, ha nem is olyan mértékben, mint korábban.

A békéscsabai 100-as ABC-ben is felsorakoztatták a csokimikulásokat a polcokra /Fotók: Bencsik Ádám/

– Az adatok már a koronavírus-járvány előtti években is azt mutatták, hogy amennyire csak lehet, az utolsó órákra hagyják a vásárlók a mikuláscsomagok megtöltését – ecsetelte Tyetyák Magdolna. – Ezt a tapasztalatot felhasználva ezen a szombaton az összes boltunk hétköznapi nyitvatartással működik. A csokoládékínálat széles, és úgy látjuk, hogy a vásárlók az édesipari termékeknél, így a csokimikulásoknál is a jobb minőségű portékát részesítik előnyben. Oda kell figyelnünk arra is a kínálatban, hogy

a vírus miatt a karácsonyi vásárok elmaradnak, és az emberek ezek helyett is az üzleteket választják.

Timár László, a békéscsabai Dolcetta Kft. kereskedelmi vezetője elmondta, piackutatásaik alapján a mikulásfiguráknál nagyobb kereslet mutatkozik egyéb csokoládékra vagy éppen linzersüteményekre.

– Régen elképzelhetetlen volt, hogy a kókuszvarázsból több fogyjon mikulás előtt, mint a különböző méretű csokitélapókból, de mára eljött ez az időszak – ecsetelte Timár László. – A linzerek pedig praktikusak, sokáig elállnak, töltött és töltetlen formában is keresik ezeket. Hozzátartozik ehhez, hogy a szülők, nagyszülők decemberben már szabadidejük jó részét a sütéssel töltötték, hogy adventkor és karácsonykor ezekkel a finomságokkal fogadják szeretteiket.

Most azonban úgy tűnik, hogy ez a karácsony más lesz, mint a többi.

Gulyás Tamás, a békéscsabai Mezőker Kft. zöldség-gyümölcs osztályának vezetője kiemelte, a decemberi időszak annyiban nem változott, hogy most már a déligyümölcsöket keresik a legtöbben.

Gulyás Tamás, a békéscsabai Mezőker Kft. zöldség-gyümölcs osztályának vezetője

A mandarin átmérő szerint hétféle méretben kapható, és minél nagyobbat választunk, annál többet kell fizetni. Jelenleg az olasz, a spanyol és a görög mandarin is ott van a polcokon, többségük magszegény, ezt fontos kritériumnak tartják a vásárlók.

– A narancsnál is a nagyság befolyásolja az árat, a banánnál viszont – mivel egész évben itt van – nem jelentős az áringadozás – mondta a szakember. – A magyar gyümölcsökre áttérve, eljött a naspolya szezonja. Ezután pedig már az aszalványok, a nyáron eltett befőttek, valamint a kifőtt pálinkák következnek.

Disznótorra, levesbe vásárolnak

Gulyás Tamás kiemelte, hogy november 30., azaz András napja után elkezdődött a disznótoros szezon megyénkben, és ez már érződik a zöldségpiaci keresleten. Egyre többen vásárolnak fokhagymát, fejes és savanyított káposztát. A legnépszerűbb termékek listáját ugyanakkor továbbra is a burgonya és a vöröshagyma vezeti, ezeknek az ára nem vagy csak minimálisan emelkedett. Az egyéb zöldségek közül a húslevesbe való répa és petrezselyemgyökér viszi a prímet, jelentős drágulás egyelőre ezeknél sem történt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában