virtuális kiállítás

2020.12.17. 15:54

A csabai múzeum honlapjára költöztették Trianont

Trianon 100 címmel nyílt virtuális kiállítás a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum honlapján, és olyan gyűjteményi darabokat is bemutatnak, amelyek a korábbi szabadtéri tárlaton nem voltak láthatók, olvashatók, böngészhetők – jelentették be csütörtökön a múzeumnál tartott sajtótájékoztatón.

Licska Balázs

20201217 Békéscsaba Virtuális kiállítás nyílt meg a Munkácsy Mihály Múzeumban a képen fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: BENCSIK ADAM

Ando György, a múzeum igazgatója elmondta, rengeteg anyaggal rendelkezik az intézmény Trianon kapcsán, amelyeket szerettek volna közkinccsé tenni.

20201217 Békéscsaba Virtuális kiállítás nyílt meg a Munkácsy Mihály Múzeumban a Andó György igazgató képen fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Forrainé Kovács Márta történész hozzátette, a múzeum honlapján pár kattintás után elérhető, megnyitható virtuális kiállítás nemcsak most, hanem később is látogatható lesz, így akár az általános és középiskolások is kiegészíthetik a tanultakat, bővíthetik tudásukat.

Forrainé Kovács Márta történész beszélt a virtuális kiállításról /Fotó: Bencsik Ádám/

Hangsúlyozta, a nyári szabadtéri kiállításhoz képest lényegesen több információval gazdagodhatnak a virtuális térbe belépők, hiszen a kötetek lapozhatók, a képek pedig nagyíthatók. Például helyet kapott a tárlaton az egykori Nagy-Magyarország térképe, és néhány elcsatolt településről is olvashatók érdekességek. Emellett akár aláfestő zenét is lehet kapcsolni, a tárlat pedig József Attila: Nem, nem, soha! című versével zárul, ami egy korabeli plakátra kattintva hallgatható meg.

Varga Tamás alpolgármester elmondta, fontosnak ítélte a város, hogy méltó módon emlékezzenek meg a trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulójáról, bemutassák a döntés előzményeit és következményeit. Bár a koronavírus-járvány felülírta a terveket, több programot valósítottak meg, például június 4-ére szabadtéri kiállítást nyitott a múzeum, volt megemlékezés is a Trianon téren, amely hamarosan teljesen megújul, illetve most készül egy Szentháromság oszlop a Wesselényi és Damjanich utcák találkozásánál.

20201217 Békéscsaba Virtuális kiállítás nyílt meg a Munkácsy Mihály Múzeumban a képen Varga Tamás alpolgármester fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Hangsúlyozta: a programsorozat nem ért véget, a Jókai színház műsorán szereplő darabok közül több is kapcsolódik az emlékévhez – A Megfeszített és a Tizenhárom almafa –, illetve a múzeum egy tudományos konferenciát szervez, valamint bemutatják a Trianon című rockoperát.

Könyvvásár

Biróné Ungurean Emma Brigitta, a múzeum közművelődési munkatársa elmondta, az intézmény hagyományos könyvvásárát a járvány miatt szintén az online térbe költöztették, az december 23-ig tart. A szükséges információk megtalálhatók a múzeum honlapján és Facebook oldalán. Sorolta a legizgalmasabb kiadványokat, közte a nemrég megnyílt Munkácsy Mihály – Egy géniusz diadala című új állandó kiállítás katalógusát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában