fejlesztés

2020.11.02. 17:14

Zajlik az útfelújítás Mezőhegyes és az M43-as autópálya között

Immáron kiváló minőségű utakon lehet bejutni Mezőhegyesre Tótkomlós, Mezőkovácsháza, vagy Pitvaros irányából. Mindez annak köszönhető, hogy jelenleg is zajlik a a város és az M43-as autópálya közötti útfelújítás.

Csete Ilona

Hazai finanszírozásból, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. beruházásában újul meg a Mezőhegyes és az M43-as autópálya közötti útvonal, mintegy 3,2 milliárd forintból. A munkaterületet a kivitelező átvette a nyáron – számolt be hírportálunknak a fejlesztésről korábban.

Tótkomlós irányából érkezők megtapasztalhatják az új burkolat előnyeit /A szerző felvétele/

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályán érdeklődésünkre elmondták, 22 kilométeren újul meg az út Mezőhegyestől az M43-as autópályáig, Pitvaroson és Csanádpalotán keresztül, érintve a 4434-es és 4451-es jelű összekötő utakat is. A meglévő burkolat profilmarása után új aszfalt kopóréteget épít a kivitelező, a süllyedéseknél a teljes pályaszerkezet cseréjéről gondoskodik, az új kopórétegre tartós burkolati jeleket fest és a sérült KRESZ-táblákat cseréli. A kivitelezés során felújítják továbbá a Mezőhegyesi Élővíz-csatorna-hidat és a Pitvaroson a körforgalmi csomópontot is. A felújítást követően az M43-as autópályát gyorsabban, biztonságosabban és kényelmesebben érik majd el a közlekedők.

– A 4444-es és a 4427-es útszakaszok felújítása is megtörténik, így a megújuló szakaszok hossza ezekkel még bővül – egészítették ki a korábbi információkat a folyamatosan zajló munkákkal kapcsolatban. A Mezőhegyes – M43-as autópálya közötti országos közutak felújítása Békés és Csongrád-Csanád megyét egyaránt érinti.

– Békés megyében a friss hírek szerint a 4434-es jelű összekötő út 52+803 és 57+370-es kilométerszelvények közötti szakaszának felújításánál a készültségi fok 81 százalékos. A kivitelező végzi a pályaszerkezet csere és burkolatszéljavítási munkákat, aszfaltoznak. A beruházási költség: 876 millió forint. A 4444-es jelű összekötő út 65+505-ös és 66+470-es kilométerszelvények közötti szakasz felújításának a készültsége 95 százalék. Ott folyamatban van a buszmegálló építése. Ennek a beruházási költsége 207 millió forint. A 4427-es jelű összekötő út 27+970-es és 30+220-as kilométerszelvények közötti szakasz felújítása is jó ütemben halad, 85 százalékos a készültsége. Folyamatban lévő munkák: a pályaszerkezet cseréjének építési munkálatai, aszfaltozás, hídfelújítási munkák, amelyre 289 millió forint áll rendelkezésre. A munkálatok hazai forrásból valósulnak meg, várhatóan még az év végéig.

A térségi polgármesterek bizakodnak

Az itt élők és a környékbeliek évtizedek óta tapasztalhatták, hogy a Csongrád-Csanád megye és Mezőhegyes közötti útszakasz hibái már a járhatatlanság felé közelítettek. Az elmúlt hetekben nagy változások szemtanúi vagyunk – olvasható a város közösségi oldalán, Pap István Tibor mezőhegyesi és Radó Tibor pitvarosi polgármesterek találkozójáról. Munkamegbeszélést tartottak, értékelték a saját és a térségi települések számára is fontos fejlesztést.

– 2018-ban csak reméltük, 2019-ben már látni lehetett azokat a terveket, amelyek az M43-as autópálya, Csanádpalota, Pitvaros és Mezőhegyes közötti útszakasz felújítását vetítették előre. A kormány döntése értelmében 3,2 milliárd forintból újul meg a szóban forgó, mintegy 22 kilométer út. Egyértelmű, hogy ez a fejlesztés javítja az itt élők és az átutazók komfortérzetét. A találkozón egyébiránt körvonalazódott a közös jövőkép a turisztikai, gazdasági, népjóléti, civil és kulturális programokat illetően is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában