videókkal

2020.11.15. 13:02

Tévében kísérletezett az orosházi diák

Az orosházi Táncsics diákja Csáki Tamás, aki a 2020-as Teller Ede vetélkedő különdíjasa. Édesanyja, az énekművész Nagy Krisztina Margaréta nem bánja, hogy messze esett az alma a fájától. Pontosabban a családban marad a tehetség: a 13 éves fiú inkább édesapja érdeklődési köre iránt fogékony. Szülei mindenben támogatják, többször elkísérték például az Atomenergetikai Múzeumba.

Csete Ilona

Kötélszakítás, folyékony hidrogén, szárazjég, kosaras kocsi és sok-sok kísérlet – ilyen kalandokban, és forgatáson vett részt az Atomenergetikai Múzeumban Csáki Tamás, aki a Teller Ede vetélkedő különdíjasaként kapott meghívást a nagy fizikashow-ra. Az orosházi fiú már óvodáskora óta érdeklődik a tudomány iránt. Az anyukája mesélte, hogy a csúszdán lecsúszó fia megrázta, mire egyik kis cimborája azt kérte Tomitól: rázzál meg engem is!

Az orosházi diák, Csáki Tamás Härtlein Károllyal /Fotó: BMH/

A családi legendárium nap mint nap gyarapodik, hiszen a srác sikereket arat biológia, kémia és fizika megmérettetéseken is. Érdekli a robotika, a tudománynak szinte minden területe. Angolul nézi az ilyen témájú filmeket, s a látottakat a vacsora közben meséli el a családnak.

– Tomit édesapja mentorálja, ő villanyszerelő és kicsi kora óta mellette cseperedik. Ha igényli, esténként a maghasadásról diskurálnak. Látva fiunk érdeklődését, rátaláltam arra a versenyre, amit 7–8. osztályosoknak hirdettek. De az első fordulót jól vette Tomi hatodikosként. Időjárás-jelenséget kellett kivitelezni. Apukája segítségével hőtükröt készített – mesélte az édesanya. A verseny egyik különdíjasa lett az orosházi diák. Ennek köszönhetően a verseny szervezőitől meghívást kapott egy különleges forgatásra Paksra.

Tomi is részese lehetett az AEM ifjú fizikusfelfedezettjei nevet viselő program forgatásának. A kísérletek során kipróbálták a Tesla-tekercset, szereltek transzformátorokat. Majd újabb felkérés érkezett. Irány ismét Paks!

A robotok programozása is érdekli

A Budapesti Műszaki Egyetem fizikatanára, Härtlein Károly hívta meg a tudomány hete alkalmából. Ezúttal is különböző kísérleteknél lehetett aktív résztvevő Csáki Tamás. Végeztek kötéltépős feladatokat, törésteszteket, szárazjég-kísérleteket. Amikor megkérdeztük a csendes, halk szavú diáktól, hogy gondolkodott-e már azon, mi lesz, ha nagy lesz, elbizonytalanodott. A kérdés még korai. Annyi dolog érdekli. A csorvási Edison Klubnak is a tagja, a robotok programozását nagy kihívásnak tekinti. Itt, és még sok más területen kipróbálja magát. Szeretne mielőbb nyelvvizsgázni, tudományos versenyeken remekelni a folytatásban is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában