Magyar Közút Nonprofit Zrt

2020.11.10. 15:47

Beindult a téli üzemmód Békésben is

Az ország teljes területén, így Békés megyében is téli üzemmódra, ezzel együtt 0-24 órás szolgálatra váltott a mintegy 32 ezer kilométernyi gyorsforgalmi-, fő- és mellékút üzemeltetéséért felelős Magyar Közút Nonprofit Zrt – tájékoztatott kedden a társaság.

B.O.

Megyénkben mintegy tíz kilométeres szakaszon helyeznek ki hófogó hálókat /Archív fotó: Sz. Zs./MTI/

Fotó: Szigetváry Zsolt

A következő hónapokban mintegy négyezren dolgoznak váltott, 12 órás műszakokban a szükséges téli útüzemeltetési feladatok ellátásán, koordinációján, Békésben ebből 112-en teljesítenek szolgálatot, összesen több mint félszáz munkagéppel (nehézgépjárművek, rakodógépek, hómarók) 1544 kilométernyi megyei utat kezelve. A közútkezelő mind az öt békési mérnökségén feltöltötte a sótárolókat, így a megyében összesen mintegy 6765 tonna útszóró só, több mint 45 tonna kálcium-klorid granulátum, 124336 liter kálcium-klorid oldat és közel 10 tonna érdesítő anyag áll a szakemberek rendelkezésére kezdőkészleten, melyek pótlása keretszerződésekkel az egész téli időszakban biztosított.

Megyénkben mintegy tíz kilométeres szakaszon helyeznek ki hófogó hálókat /Archív fotó: Sz. Zs./MTI/

Ezen kívül azokon a szakaszokon, ahol az elmúlt évek tapasztalatai alapján nagyobb a hófúvások előfordulási lehetősége, ott hófogórácsokat és hálókat helyeznek ki, ez Békésben összesen 9,6 kilométernyi útszakaszt érint. Emellett összesen több mint 2,9 kilométeren hófogó erdősávok is találhatóak a megyei közúthálózat mentén.

A szakemberek, mint minden évben ilyenkor, arra kérik az autósokat, hogy nyári gumijukat még a tartós fagyok előtt cseréljék át téli közlekedésre alkalmas, megfelelő minőségű és állapotú abroncsokra, valamint az őszi és téli hónapokban is érdemes a közlekedőknek még utazás előtt tájékozódniuk az aktuális forgalmi helyzetekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában