ünnepvárás

2020.11.28. 18:45

Adventi kalendáriummá válik a gyulai Almásy-kastély

Az ablakokban kialakított adventi kalendáriummal és két, egyenként kétméteres Diótörő figurával idézi meg az ünnepvárás örömét a gyulai Almásy-kastély.

P. G.

20201127 Gyula Karácsonyi dekoráció készül a Gyulai várnál és az Almássy kastélynál. Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre György

Fekete-Dombi Ildikó, a városi kiállítóhelyek működtetéséért is felelős Erkel Ferenc Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta, évek óta mindig rendeztek programsorozatot az adventi ünnepkörhöz kapcsolódva.

Fotók: Imre György

– Erre, illetve a kiállítóhelyek megtekintésére idén a pandémia miatt nincs lehetőség, ugyanakkor szerettük volna valami különlegességgel kedveskedni a város lakóinak – szólt a kezdeményezésről a szakember. – A séta mindenki számára, a gyerekeknek pedig különös fontos. Az attrakcióval rájuk is gondolkodtunk. A kastély huszonnégy ablakába „csomagocskák” kerültek adventi kalendáriumot létrehozva ezzel. Az első ablakban december 1-én sötétedéskor gyullad majd fel az első gyertya, majd minden következő nap egy-egy újabb ablakban. December 24-én mind a 24 ablak világosságba borul majd.

– Speciális, bonyolult időszakot élünk, amikor az adventi várakozás még inkább felértékelődik – tette hozzá Fekete-Dombi Ildikó, aki kiemelte: Kukla Ildikó múzeumpedagógusok irányításával számos munkatársuk keze munkájával készült el a különleges dekoráció.

Ugyanilyen módon hoztak létre két Diótörő figurát is, amelyek magassága egyenként két méter.

Csajkovszkij orosz zeneszerző 128 éve írt, A diótörő című mesebalettjének legismertebb figurája a kastély bejáratánál, illetve a vár Kerecsényi kapujánál várja majd az érdeklődőket, hogy egy kis mosolyt csaljon az arcukra. Természetesen fotók, szelfik készítésére is lehetőség nyílik.

Gerhard és az adventi naptár

Az adventi naptár története egészen az 1900-as évek Németországáig nyúlik vissza. Az internetes források szerint Gerhard, egy roppant türelmetlen fiúcska volt, alig bírta kivárni a karácsonyt. Édesanyja, aki szeretettel és türelemmel nevelte fiát, segíteni szeretett volna megkönnyíteni kisfia számára a karácsonyi várakozás időszakát. Ezért kitalálta, hogy egy kemény kartonpapírra huszonnégy darab kis édességet fog feltűzni gyermekének, aki minden nap megehet egy édességet, egészen karácsony napjáig. Gerhard, miután felnőtt, szeretettel gondolt Édesanyja adventi naptárára, és Ő is elhatározta, hogy segíteni fog mindazoknak a kisgyerekeknek, akik hasonlóan türelmetlenek, mint Ő. Így hagyományos, házikó alakú adventi naptárakat készített, amelyeknek 24 ablaka van, az ablakokban pedig egy-egy csokoládé nyer helyet magának.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában