országos döntő

2020.11.18. 15:47

A gyulai Lindeisz Gábor addig húzta a kamiont, míg bajnok lett

Kiválóan szerepeltek a Békés megyei versenyzők a Magyar Erősember Szövetség (HSMA) által megrendezett Erős Emberek Kamionhúzó Ligájának közelmúltban megtartott országos döntőjében, Kecskeméten. A gyulai Lindeisz Gábor az első, míg a sportág nagy klasszisa, a csárdaszállási Kónya Gergő a negyedik helyen végzett.

Papp Gábor

Erőhúzó verseny a Birizdokart Gokart Stadion parkolójában. Itt mutatkozott be az első magyar fejlesztésű elektromos kamion. 20201107 Kecskemét Fotó: Bús Csaba BCS Petőfi Népe Képen: Kónya Gergő

Fotó: Bús Csaba

A finálét háromfordulós selejtezősorozat előzte meg, amelyre a versenyzőket, a döntősöket teljesítményük alapján jelölték ki.

Korábbi remekléseik alapján két Békés megyei versenyző, a csárdaszállási Kónya Gergő és a gyulai Lindeisz Gábor is bekerült a legjobb kamionhúzók közé.

Kónya Gergő a negyedik helyen végzett a versenyen /Fotók: Bús Csaba/Petőfi Népe/

Előbbi klasszis kétszeres magyar bajnok (2016, 2018). Emellett vett már részt Európa-bajnokságon is ebben a versenytípusban, míg Lindeisz Gábor idén vetette bele magát ebbe a sajátos műfajba, amelyek eredményeként sorra éri el a sikereket a megmérettetéseken.

A történteket Kónya Gergő segítségével idéztük fel. A kecskeméti döntőre végül nyolc sportoló érkezett. A verseny a klasszikus szabályok szerint zajlott, amelyek szerint két fogásban kell elhúzni az indulóknak a 8,5 tonnás kamiont. Először ülve, egy kötél segítségével kézzel, majd a második típusban állva, egy, a versenyzőre csatolt hám segítségével.

A kecskeméti gokartpályán Lindeisz Gábor erőn felül bizonyított

Mindkét esetben időt mérnek, majd a két időeredmény összeadódik, és a leggyorsabb, aki legrövidebb idő alatt teljesíti a távot, az lesz a bajnok.

Gábor parádés kezdéssel indította a versenyt, és 32 másodperc alatt juttatta célba, 20 méterre a kamiont, amivel meg is nyerte a versenyszámot. Kónya Gergő lapuknak elmondta, sajnos több technikai hibát is vétett, így 38 másodperces eredményével a negyedik helyen zárta az ülve húzást. Ezután rövid pihenő következett, majd folytatódott a verseny a mindent eldöntő hámos húzással. Ennek a számnak az ad egyfajta különleges izgalmat, hogy aki korábban jó helyen állt, az könnyen visszacsúszhat, míg, akinek az első kihívás nem sikerült annyira jól, hátrébb végzett a versenyzők között, az könnyedén javíthat és előrébb léphet akár több helyezést is.

Még a korábbinál is jobban mindent bele kellett adni. Kónya Gergő a harmadik helyen végzett, míg közvetlenül mögötte Lindeisz Gábor lett a negyedik.

Összegezve az eseményeket,

Lindeisz Gábor kiegyensúlyozott versenyzéssel, egy parádés ülve húzással az élen tudott maradni, és megnyerte a bajnokságot. Elnyerte az Ország Legjobb Kamionhúzója címet 2020-ban.

Kónya Gergő úgy fogalmazott: külön öröm számára, hogy barátja és csapattársa, a Csárda Team tagja lett a győztes, akivel együtt készülnek, együtt edzenek a kihívásokra.

Immár háromszor nyert Békés megyei versenyző kamionhúzó magyar bajnoki címet, és jövőre is szeretnék hazahozni az első helyet.

A talaj és a cipő is befolyásoló tényező

Darázs Ádám, a HSMA vezetője, négyszeres magyar erőbajnok a Baon hírportálnak elmondta, a megmérettetés során az atléták testi erején és felkészültségén kívül befolyásolja a teljesítményt a talaj felülete és a versenyző cipője is.

A kamionhúzás leginkább a láb- és a hátizmokat terheli. Minden versenyző erősportot űz, ami sokoldalúan edzi a szükséges izmokat. A sportolók hetente legalább négy alkalommal tartanak három-négy órás kemény edzéseket. A kamionhúzásra készülve minimális nehézatlétikai és dinamikus edzéseket is végeznek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában