állattenyésztés

2020.10.21. 11:29

Szépen bővül a telep Köröstarcsán

Magyar tarka szarvasmarha bikákat, juhokat, nyulakat és tyúkokat egyaránt tartanak a köröstarcsai állattartó telepen, míg az önkormányzat saját földjein maga termeli a takarmányt is. Hosszú távú célként szeretnék, hogy a telep önfenntartóvá váljon, a dolgozók piaci fizetéseket kapjanak.

Papp Gábor

Marton László folyamatosan koordinálja az állattenyésztést a telepen, ahol a juhokat szabadon is legeltetik a mozgás miatt

Fotó: Imre György

A mintegy hat évvel ezelőtt kialakított létesítményt több cél mentén működtetjük – nyilatkozta hírportálunknak Lipcsei Zoltán polgármester. Mint elmondta, a településen jó néhány olyan kiváló szakember él, akik komoly tudással és tapasztalattal rendelkeznek az állattenyésztés terén.

– Ezt mindenképpen szerettük volna kamatoztatni a község érdekében. Marton László és Bokor Imréné ismeretei, illetve hozzáállásuk garanciát jelent a fejlődésre – fogalmazott. – A tyúkállomány folyamatosan friss tojással látja el a községi konyhát. A köröstarcsai gyerekek bármikor kilátogathatnak a telepre, megfigyelhetik a munkát. Bízunk abban, hogy ez segít mezőgazdasági hagyományaink megőrzésében, érdeklődésük felkeltésében az agrárium iránt.

Marton László folyamatosan koordinálja az állattenyésztést a telepen, ahol a juhokat szabadon is legeltetik a mozgás miatt

Lipcsei Zoltán kitért ugyanakkor arra is, hogy hosszú távon szeretnék önfenntartóvá tenni a működést.

– Ebben elsősorban a szarvasmarhák tartása játszhat kulcsszerepet. Ha lehetőségünk lesz az állomány bővítésére, akkor már nem közmunkásbért, hanem kifejezetten piacképes fizetést is tudunk majd adni – hangsúlyozta a településvezető, aki kérdésünkre szólt arról is, hogy az állatokat folyamatosan, a nap 24 órájában felügyeli legalább egy ember.

Marton László, a program egyik vezetője, önkormányzati képviselő elmondta, a három bika áprilisban érkezett a telepre, és nagyon szépen gyarapodnak. Egyikük már elérte az öt mázsát.

– Ahogy Lipcsei Zoltán is kiemelte, fontos célunk, hogy az állományt a jövőben megerősítsük – folytatta a gondolatot. – Ennek érdekében a jövőben egy komoly színt építünk majd a területen, ami már nyolc bika tartását is lehetővé tenné. A kereslet nagy az állatok iránt, és a felvásárlási ár is megfelelőnek számít.

Lipcsei Zoltán

A juhokkal kapcsolatban kifejtette: a bárányok leadásában a két legfontosabb időszak a húsvét, illetve a karácsony, és bármilyen meglepő, utóbbi időpontban nagyobb a kereslet. A tenyésztési időszakot is ennek megfelelően alakították ki. Az állomány alapját tizennyolc anyabirka képezi. Ezeket az állatokat szabadon is legeltetik, elsősorban a mozgás miatt engedik ki a juhokat, miközben takarmányt a telepen kapnak.

A nyulaknak jelenleg nincs felvásárlói piaca, tartásuk elsősorban a lakosság ellátását szolgálja, illetve a gyerekek nagyon szeretik megnézni a tapsifüleseket. A tyúkok száma pedig elérte a háromszázat.

Lipcsei Zoltán és Marton László megerősítették, hogy mezőgazdasági programjuk egymásra épülő elemekből épül fel. Az önkormányzat földjein termesztik a takarmányt. A lucerna az állatok számára kiváló élelmet jelent, de a kukorica és a zab is fontos eledelt biztosít. A közterületeken lekaszált fű és a gyepszéna ugyancsak nagy segítséget jelent az állattartásban.

Fotók: Imre György

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában