zöldszív

2020.10.02. 16:50

Megszépül a mezőberényi Medvefejes-tó környezete

Újabb attrakciókkal bővítették az országos védettség alá tartozó mezőberényi Medvefejes-tó mellett található játszótér attrakcióit csütörtökön délután.

P. G.

20201001 Mezőberény Medvefejes tó új elemek és a környezet bemutatása. Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

A létesítmény kerítésén Madaraink elnevezéssel olyan oktatótáblákat helyeztek el, amelyek bemutatják a terület különleges fajait az érdeklődőknek, melyhez a fotókat Liszkai Sándorné készítette. Siklósi István polgármester elmondta, ugyancsak a játszótéren ültették el azokat a facsemetéket, amelyeket az egykoron, a vasútállomásnál található kivágott kocsányos tölgy magjából neveltek a helyi Zöldszív csoport tagjai. Idekerült a tölgy emlékét őrző kopjafa is, amely Tóth Sándor fafaragó alkotása.

A Medvefejes-tónál facsemetéket is ültettek /Fotó: Imre György/

A polgármester kiemelte, még idén kitakarítják a tavat benőtt nádast olyan 15 méteres sávban, és vannak távolabbi tervek is.

Boldog Gusztáv természetvédelmi szakember – aki hosszú évek óta követi nyomon a terület változásait – elmondta, a helyi állat- és növényvilág különleges része húzódott ide vissza.

– A folyószabályozásokkal a település környezetében megszűntek a kiöntések, a folyóágak, így a vízi világ egyik utolsó menedéke ez a hely – fogalmazott. Kitért arra, hogy a tavat a mezőberényiek nyilvánították helyi jelentőségű természetvédelmi területté, majd a Körös Maros Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei mérték fel az ottani természeti értékeket. Ez egy szikes tó, ami azt jelenti, hogy egészen magas a talajból kioldódott só koncentrációja, illetve a vízben előforduló aránya. Nyárra az anyag koncentráltan van jelen a vízben. Ennek következményeként egy olyan élővilág alakult ki, mint sehol másutt a város szűkebb környezetében. Boldog Gusztáv hozzátette, nem csak a tómeder, de a környező szikes gyep is a védett területhez tartozik. Szólt arról, hogy 20 éve a tó még nyíltabb volt, és augusztusra, szeptemberre ha kiszáradt, kicsapódott a sóréteg, ami kifehérítette a medrét.

A belekerült szerves anyagok miatt később a nádas teret hódított, a nyílt vizes területek visszaszorultak. Két évtizede a természetfilmekben gyakran látott gulipán és a gólyatöcs is megtalálható volt itt. Az elmúlt időszakban a nádban élő madarak kezdek el sokasodni, így a fokozottan védett törpegém, az énekes madarak; a nádirigó, a nádi sármány, a nádiposzáták, valamint a vadrécék és a vörös gémek. Gólyák és barna rétihéják ugyancsak előfordulnak a Medvefejes-tónál. Mint megtudtuk, a védettségét a terület automatikusan, ex lege kapta azért, mert szikes tó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában