Koronavírus Békésben

2020.10.24. 11:25

Katonák fertőtlenítették az orosházi Vörösmarty Mihály iskolát

A Magyar Honvédség II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrede fertőtlenítette szombaton az Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskolát. A helyszínen megtudtuk, országszerte összesen hatvan, Békés megyében pedig ezt az egy intézményt vírusmentesíti a szervezet.

V. E.

20201024 Orosháza Katonák fertőtlenítették az Orosházi Iskolát Fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: BENCSIK ADAM

Dr. Kállai Ernő alezredes elmondta, az orosházi iskola fertőtlenítése a köznevelési intézmények fertőtlenítését célzó feladatuk második napjának állomása volt.

Az orosházi az egyetlen Békés megyei intézmény, ahol ilyen fertőtlenítést végeztek /Fotók: Bencsik Ádám/

Akciójukban a műszaki ezred két aktív rajjal vesz részt naponta, ezentúl egy tartalék raj áll rendelkezésükre. Részletezte,

egy ilyen csapatban három katona van, akiknek feladata, hogy különböző vegyszerekkel – jelen esetben alkohol bázisú oldattal – fertőtlenítsék a kijelölt általános, illetve középiskolákat.

Dr. Kállai Ernő alezredes

Fenti tevékenységükről kifejtette, amikor a raj megérkezik egy ilyen helyszínre, akkor parancsnoka átveszi az intézmény képviselőitől az épületet, onnantól ők felelnek érte. Az építményt első körben bejárják, feltérképezve, hogy vannak-e bármely helyiségében olyan tárgyak, amik sérülhetnek a fertőtlenítésben.

Az általuk használt oldat ugyanis kárt tehet például egy festményben, vagy egy érzékenyebb elektronikai berendezésben.

Ezt követően áramtalanítanak, majd egy háti permetezővel, biztonsági öltözékben – 93M vegyivédelmi védőruha, szigetelő virológiai védőruhával és gázálarccal kiegészítve az alkoholgőzök ellen – a raj tagjai bevonulnak, és lefújnak mindent a fent említett oldattal.

Utóbbiról elmondta,

az nem csupán a koronavírust pusztítja el, hanem lényegében mindenféle vírus és baktérium ellen hatásos.

Végül elmondta, a Magyar Honvédség 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezredére három megye négy településén összesen öt iskola fertőtlenítését bízta a Központi Operatív Törzs.

Hozzátette,

a központi terv alapján közel hatvan közintézmény fertőtlenítését végzi a szervezet, melyek közül a Vörösmarty Mihály Általános Iskola az egyetlen Békés megyei.

Orosz László iskolaigazgató elmondta, fenntartójuktól, a Békéscsabai Tankerületi Központtól értesültek a honvédségi fertőtlenítésről, amit örömmel fogadtak a Vörösmarty Mihály iskolában, hiszen hozzáértő szakemberek segítségét kaphatták meg a járvány elleni védekezésben.

Hozzátette, bár a hétköznapokban, oktatási időben természetesen kollégáik is napi szinten több alkalommal végeznek felületfertőtlenítést az intézményben, a műszaki ezred azonban egy speciális, mindenre kiterjedő vírusmentesítést folytat náluk. Utóbbit persze olyan helyen is, amit ők nem, vagy csak nehezen érnek el. Így pedig még nyugodtabb szívvel fogadhatják majd a szünetről visszatérő diákokat és dolgozókat.

Az intézményvezetőtől megtudtuk, vélhetően azért választották éppen az ő intézményüket Békés megyéből a fertőtlenítésre, mert náluk több esetben is volt már példa koronavírus miatti digitális munkarend elrendelésére.

Ugyanis tanulóik és pedagógusaik között is volt egy-egy Covid-19-re pozitívan tesztelt személy, illetve megfigyelés alatt állók is. Tehát a fertőzés már megjelent náluk, bár szerencsére az átállásokkal meg tudták azt állítani.

Videó: Gál Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában