horgászvizek

2020.10.26. 19:59

Félidejénél tart az őszi telepítés a Körösök vidékén

Félidejéhez érkeztek a Körös-vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége őszi haltelepítései – tájékoztatta lapunkat a KHESZ. A munkálatok során az extra méretű pontytól az egynyaras balinig rengeteg hal kerül a megyei horgászvizekbe.

Papp Gábor

Bár egész évben szinte folyamatosan zajlanak a Körös-vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége háza táján a horgászvizek halasításai, szeptember második felétől ismét elkezdődött egy intenzívebb telepítési ciklus. Bár koránt sincs még vége az idei telepítéseknek, az őszi kihelyezések nyomán máris jelentős halállománnyal frissültek a folyók, a holtágak, a tavak és a csatornák.

Fotók: KHESZ

Székely Tibor horgászati referens az őszi telepítések kapcsán kifejtette, a Körös-vidéki Horgász Egyesületek Szövetségének éves halasítási programjában már nem lehet annyira markánsan elkülöníteni a telepítési ciklusokat, mint ahogy azt tavasz és ősz kapcsán tenni lehetett korábban.

– A telepítések szempontrendszere, illetőleg a termelőkkel való széles körű kapcsolat eredményeként a halasítások tavasztól késő őszig gyakorlatilag folyamatosak, háromnyaras pontyból például az utóbbi években rendszerint nyáron kapnak legtöbbet a frekventáltabb szövetségi vizek – fogalmazott a horgászati referens.

– Ennek ellenére az ősz bizonyos nézőpontból napjainkban is kiemelt állományfrissítési időszak,

hiszen a halastavakban ilyenkor történik az év végi utolsó lehalászási hullám, és a tavak vízeresztésével amolyan szezonvégi „készlet kisöprés” történik. Ilyenkor a szokásos, háromnyaras állományok mellett általában lehetőség nyílik nagyobb mennyiségű keszegfélék beszerzésére, de az ősz – a tavasz mellett – hagyományosan a sügér és compó beszerzésének időszaka is. A ragadozóhalak, a süllő és a csuka is ekkor szokott még rendszerint előkerülni.

Az idei őszi telepítések során a KHESZ október utolsó harmadáig két-háromnyaras sügérből 390 kilogrammot; háromnyaras pontyból 33 ezer 418 kilogrammot, extra méretű pontyból 92 kilogrammot, egy-, két- és háromnyaras dévérkeszegből 5982 kilogrammot; egy-kétnyaras süllőből 278 kilogrammot; háromnyaras compóból 500 kilogrammot; egynyaras balinból pedig 25 ezer darabot helyezett ki.

A telepítéseknek ezzel azonban koránt sincs vége erre az évre.

Háromnyaras compó, egynyaras jász és egynyaras süllő még biztosan várható, de a remények szerint háromnyaras és extra méretű pontyra, illetve dévérkeszegre is van kilátás az KHESZ idei, egészen december elejéig tartó halasítási programjában.

Nemes Attila, a KHESZ ügyvezetője hozzátette, szűkebb értelemben a Körösök vízrendszerében, bővebben a régióban számos haltermelő egység működik.

– Köszönhetően a már sokéves együttműködéseknek és a halgazdaságokban dolgozó munkatársak magas szintű szakmai munkájának ismét sokoldalú lehetőségek nyílnak különböző halfajok beszerzéséhez – tette hozzá. – Így idén is sikeres évet zárhat a KHESZ a haltelepítések terén.

Utolsó fordulójához érkezett a BEOL Hónap Fogása játéka, melyen a nevezők értékes nyereményekkel lehetnek gazdagabbak. A nagy fogásokat – vagyis az azokat megörökítő fotókat – október 31-én 12.00 óráig várjuk! A Hónap Fogása

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában