megemlékezés

2020.10.27. 17:50

Felavatták és megszentelték Kohán György gyulai sírhelyét

Felavatták és megszentelték kedden Kohán György Kossuth-díjas festőművész, grafikus síremlékét Gyulán. A nagyrománvárosi görögkeleti temetőben dr. Árpásiné Kohán Mária köszöntötte a megjelenteket.

Nagy Szilvia

20201027 Gyula Gyulán, a nagyrománvárosi görögkeleti temetőben (Sarkadi út) Kohán György családi vállalkozásban elkészült síremlékét. Az alkotás Széri-Varga Géza munkája, avató beszédet mond Gyarmati Gabriella, megszenteli Márk Tivadar görögkeleti lelkész. Az ünnepségen részt vesz és koszorút helyez el Görgényi Ernő. Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

Az alkotó utolsó leszármazottja elmondta, hogy férjével, dr. Árpási Zoltánnal méltó emlékhelyet szerettek volna adni édesapja testvérének, aki egyúttal keresztapja is volt. Családi barátjukat, Széri-Varga Géza szobrászművészt kérték fel a dombormű elkészítésére.

A sírhelyet Márk Tivadar görögkeleti lelkész szentelte meg, majd megkoszorúzta Gyula polgármestere, dr. Görgényi Ernő is /Fotók: Imre György/

Avató beszédében Gyarmati Gabriella elevenítette fel Kohán György életútjának főbb állomásait. A Munkácsy Mihály Múzeum művészettörténésze hangsúlyozta, az alkotó a magyar festészet egyedi, kvalitásos életművét hagyta az utókorra. Művei, amelyek ma is hatnak és képesek valós interakcióba, kapcsolatba lépni a közönséggel, eseményekre, emberekre, eszmékre emlékeztetnek.

Ahogy fogalmazott, Kohán György nap mint nap a szabad alkotómunka mellett tette le voksát, elutasítva a középszerűséget.

Már fiatalon felfigyeltek kiemelkedő tehetségére, így került a fővárosba, a Képzőművészeti Főiskolára. Munkájára jellemző volt a monumentalitás, Gyulán őrzött alkotásai az európai kultúrkincs fontos részét képezik.

Gyarmati Gabriella kiemelte, a művész mindig a tartalomra helyezte a hangsúlyt és még harmincéves sem volt, amikor megalkotta élete fő művét, a „Háború emléke” című munkáját. Aláhúzta, az utókor feladata nem más, mint Kohán György emlékét a köztudatban tartani és megőrizni különleges hagyatékát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában