madármegfigyelés

2020.10.06. 07:37

Az erdei fülesbagolyról tanulhattak a csabai óvodások

Távcsővel lesték a madarakat, és az erdei fülesbagolyról is bővebb ismereteket szerezhettek a Kölcsey utcai óvodások. A gyerekek idejét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület megyei csoportjának szakemberei tették izgalmasabbá vetítéssel, érdekes történetekkel és távcsöves madármegfigyeléssel.

Nagy Szilvia

Csepegett az eső Békéscsabán, de ez sem a gyerekeket, sem a megyei madarászokat nem zavarta különösebben. Mazula András rövid idő alatt felállította az állványos távcsövet az óvoda udvarán, a nagycsoportosok pedig körbeállták és lelkesen válaszoltak a madártani egyesület helyi elnökének kérdéseire. Alig várták, hogy végre szemükre tapaszthassák a különleges szerkezetet, ami közelebb varázsolta hozzájuk a fákat és az eget. Ezúttal néhány örvös galamb akadt lencsevégre, a madarász pedig a megfigyelés alatt mesélt is a tollasok életmódjáról, jellegzetességéről.

Mazula András az óvodásoknak mutatta a környékbeli madarakat /a szerző felvételei/

A kiscsoportosok közben odabent ismerkedtek az erdei fülesbagollyal: Vasas András egy projektorra vetítette az év madarát. A még izgő-mozgó háromévesek életkoruknak megfelelően kaptak információkat az éjszakai ragadozóról.

– Kicsit azért ijesztő – állapították meg a legkisebbek, amikor meglátták, hogyan mereszti fel tollfülét a bagoly, amikor feszültebb.

A szakember viccesen hozzátette, az édesapák is hasonlóan húzzák fel szemöldöküket egy-egy csínytevés után. Aztán komolyra fordította a szót és elmagyarázta, hogyan kapja el a hazánkban viszonylag gyakori madár az egereket, pockokat, cickányokat és a kisebb madarakat. Az előadás interaktív jelleget öltött: néhány gyermek a baglyot imitálva lábujjhegyen settenkedett, a többieknek pedig fülelnie kellett, mint a veszélybe került kisrágcsálóknak.

A játék után Vasas András elárulta, telente megyénkben is rengeteg baglyot lehet látni, hiszen nem vonulnak el, hanem szívesen behúzódnak a településekre. Érdekességként kiemelte, köpeteikből lehet következtetni arra, mit fogyasztanak és mi az, amit nem tudnak megemészteni. A gyerekek meglepődtek, amikor megtudták, hogy hazánkban 11 ezer példányt számoltak össze tavaly, és 3 millió, azaz egy-egy kamionnyi egeret és pockot fogtak és ettek meg a fülesbaglyok.

Vasas András mesélt az erdei fülesbagolyról

Pribelszki Péterné elmondta, az óvoda a Budapest Bank Békéscsabáért Program nyertes pályázójaként még tavaly felszerelhetett húsz műfecskefészket és ezekhez tartozó fecskepelenkákat az épületre. A madárbarát óvoda vezetője hozzátette, ennek a programnak a folytatásaként szervezték meg a különleges délelőttöt, amelyen a gyerekek ismét közelebb juthattak a természethez. Ahogy fogalmazott, a madarak védelme évek óta szívügyük, korábban a gyerekek baglyot és sólymot is láthattak testközelből. Az ovisok a télen-nyáron etetik, itatják az udvarra látogató tollasokat, így tulajdonképpen egész évben „madarászkodhatnak”.

A gyerekeket leginkább a távcsőhasználat érdekelte

A kézi keresőt, ahogy Mazula András kérte, az óvodások a nyakukba akasztották, úgy kémlelték az eget. Aztán belenéztek a spektívbe is, ami akár hatvanszor közelebb tudja hozni a tájat. A Napraforgó csoportos Berg Olivér elárulta, a szerkezettel egy távolabbi fenyőfát nézett és a tűleveleket olyan közel érezte magához, mintha az orra előtt lettek volna. Társa, Nemesi Bálint szabad szemmel is észrevette a közelben pihenő örvös galambot, a kézi keresővel pedig egy madárfészket figyelt meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában