védekezés

2020.10.11. 06:59

A poloskáktól nagyon nehéz megszabadulni Békésben is

Poloskák lepték el megyénk háztartásait és mezőgazdasági területeit. Nehéz az ellenük való védekezés azért is, mert egyre több fajtájukkal találkozunk. A hőmérséklet csökkenésével a poloskák réseket, repedéseket, védett helyeket keresnek majd az átteleléshez. A háztartásokban a fűtési szezon beköszöntével tömeges jelenlétükre kell felkészülni. A lakókörnyezetben a szúnyogháló, illetve a csukott ablak, ajtó jelenti a legbiztosabb megoldást.

Nyemcsok László

Az aeroszol átmeneti megoldást nyújthat az időnként reménytelennek tűnő küzdelemben /Fotó: MW/

Fotó: Makovics Kornél

Érdeklődésünkre a megyei kormányhivatal szakemberei elmondták, az ázsiai márványospoloska megyénkben 2017 végén jelent meg és 2018. október elejétől vált tömegessé. Kártételével minden esztendőben találkozunk, általában őszre tehető az elszaporodásuk. Az ázsiai márványospoloska mellett meg kell még említeni a zöld vándorpoloska, a nyugati levéllábú poloska, illetve a tölgy csipkéspoloska jelenlétét.

Az ázsiai márványospoloska és a zöld vándorpoloska a nyári, őszi zöldségfélék – leginkább a paprika, paradicsom, uborka és csemegekukorica – termését károsítja, de az őszi gyümölcsökre is veszélyt jelent. A tölgy csipkéspoloska a tölgyfajok kártevője. A már felsoroltakon túlmenően száznál is több azon őshonos poloskafajok száma, amelyek a termesztett növényeken alkalmilag vagy rendszeresen valamilyen mértékű kárt okoznak. Például gabonában a szipolypoloskák, mezei poloskák, mórpoloskák, káposztaféléken a káposztapoloska, napraforgóban a lucernapoloska, mezei poloskák, bogyós gyümölcsűeken a különféle címerespoloskák.

Az aeroszol átmeneti megoldást nyújthat az időnként reménytelennek tűnő küzdelemben /Fotó: MW/

A megyei kormányhivatalnál kitértek arra, a mezőgazdaságban a poloskák ellen százszázalékos védekezési megoldás nem létezik, a súlyos kártételt azonban lehet csökkenteni. Tudni kell, hogy speciális poloskairtó szer nincs, ezért az agráriumban a rövid élelmezés-egészségügyi várakozási idejű, úgynevezett széles hatásspektrumú rovarölő szerek használatával, valamint a megfelelő gyommentesítéssel lehet a leghatékonyabban védekezni, hiszen a kártevő nagy tömegben képes szaporodni és táplálkozni a gyomnövényeken.

A poloskafajok jelentős része kártevő, ezért a megtalált egyedeket semmiképpen se hagyjuk életben. A házakat ostromló büdös bogarak inváziója október közepéig, végéig tehető, ekkor a rovarok megrohamozzák a lakásokat. Mivel a poloskák bűzmirigyük váladékával védekeznek, ez további konfliktusokat okoz, ugyanis rendkívül irritáló szaggal állnak bosszút halálukért. Az esti órákban kerülendő az égő villany melletti szellőztetés, ugyanis a fény vonzza a rovarokat. Vagyis kizárólag a fizikai kizárás és a rovarirtó marad ellenszernek.

Igazán hatékony szer sajnos még nem létezik ellenük

A gazdaboltokat is keresik a vásárlók, hogy milyen szereket ajánlanak. Sztankó Attila, a békéscsabai Mezőker Kft. Gazda Áruházának vezetője elmondta, igazán hatékony szer, mellyel megbízhatóan tömeges irtást lehetne végezni, sajnos, nincs a poloskák ellen.

– Gyérítésükre azonban néhány növényvédelmi rovarölő szer megfelelő hatóanyaggal rendelkezik, ezekről tájékoztatjuk a hozzánk fordulókat – hangsúlyozta Sztankó Attila. – Gyomnövényzetre permetezve is alkalmazhatók bizonyos szerek ampullái, melyeket vízben kell feloldani. Beltérben pedig néhány rovarölő aeroszol használható, amikkel a lakás, ház falait, ablakkereteit érdemes lefújni. Ezeknek a spréknek két-három hét a hatóidejük, majd ezután meg kell ismételni a szer kijuttatását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában